в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 4,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: юли 9, 2019
331007

Всички обичаме лятното слънце….То ни дава приятна топлина, красив загар и лятно настроение. Но за съжаление, някои хора вместо удоволствие и наслаждение от слънцето, получават алергия към слънчевата светлина.

Какви са симптомите и как да си помогнем в този случай?

Да разгледаме най-напред причините за проявлението на този вид алергия

Слънцето носи огромни ползи за организма. Чрез него получаваме жизнено важния Витамин D, който влияе на правилното развитие на организма, костната и нервната система. Липсата на витамин D може да доведе до тежки последици- развитие на депресии, някои заболявания на костите, както и влошаване състоянието на кожата. Но излишното ултравиолетово лъчение предизвиква заболявания,сред които е и фотодерматита.

Алергия-от-слънцето

Само по себе си слънцето не е алерген, но е в състояние да активира алергени, особено при хора страдащи от бъбречни и чернодробни или ендокринни заболявания или предразположени към такива.

Излагането на пряка слънчева светлина, също така е противопоказно за хора с нисък имунитет, бременни, жени приемащи някои противозачатъчни лекарства, ако употревбявате тетрациклин, сулфонамиди или антибиотици от групата на флуорохинолоните, цитостатици и противовъзпалителни и антихистаминови лекарства.

Причина за проявлението на алергията може да бъде и използването на някои козметични продукти преди излагане на слънце, съдържащи цитрусови етерични масла и сокове от някои растения ( копър, магданоз) или продукти на битовата химия. Когато кожата е била в контакт с такива средства, при излагане на слънце тези вещества взаимодействат с UV лъчите и предизвикват алергична реакция. Хората със светла кожа са много по-уязвими, дори те могат да получат слънчева алергия при изполването на солариум.

Фотодерматозата бива два вида – Ендогенна (свързана с вътрешни фактори) и Екзогенна, която се обуславя от външни фактори. Ендогенната фотодерматоза се предизвиква от някои физиологични състояния (авитаминоза, заболявания на бъбреците и черния дроб или наследствена предразположеност).

При екзогенната фотодерматоза, отключващи са външни фактори- използването на изброените по- горе лекарства, козметични продукти и битови препарати.

Какви са признаците на слънчевия дерматит?

Първата реакция се появява обикновено 2-3 часа след излагането на слънце.

Изразява се в почервеняване на кожата обрив, образуване на петна, в по-тежки случаи и мехури, силен сърбеж. При хората с добър имунитет, тази реакция може да се прояви след 18-72 часа. При по-податливите на фотодерматоза, дори е възможно да се появят бронхоспазми и рязко снижение на кръвното налягане, дори и загуба на съзнание.

Лечение

За съжаление няма средства, с които бързо да се избавите от неприятните симптоми на фотодерматозата. Дори когато е в лека форма, е необходимо време и лечението става бавно и постепенно.

Когато диагнозата е поставена, е необходимо да се започне незабавно лечение. Трябва да започнем с причините на заболяването. Ефектите на алергии, със симптоми на сърбеж или парене на кожата, се елиминират с помощта на мехлеми, съдържащи metiluratsila, ланолин и цинк. В някои случаи, вашият лекар може да ви предпише хормонални кремове. От народната медицина изберете филийки сурови картофи или краставици или листа зеле.

Ако причината е чернодробно или бъбречно заболяване, трябва да се вземат лекарства, които подобряват работата на тези вътрешни органи, метаболизма и регенерацията на клетките на кожата. Вземете всички витамини B, E и C, никотинова киселина и антиоксиданти. За предпазване от възпаление на кожата ще ви помогне индометацин и аспирин.

Как да разберем, че имаме недостиг на витамини – 10 признака

Виж Повече

Навременните мерки за лечение са задължителни, както и да не се излагате на слънце в това състояние, тъй като фотодерматозата може да стане хроничен. Този вид може да доведе до съпътстващи усложнения и влошаване на общото здравословно състояние.

Не забравяйте: Диагнозата се поставя от лекар и лечението се назначава от него. Това, което вие трябва да направите когато забележите симптомите, е да се обърнете към специалист-дерматолог!
[divider top=“1″]