в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
3972

Калциеви добавкиВсе по-популярен става приемът на хранителни добавки, съдържащи калций. Много хора особено сред по-възрастните, подведени от етикета „хранителна добавка“ купуват и приемат такива. Дали обаче това е безопасно и не крие риск за здравето?!

Науката е изследвала въздействието на калциевите препарати върху костната система, но все още не се знае достатъчно за това, как приемът им се отразява на другите системи в човешкия организъм.

Известно е, че калцият играе важна роля в профилактиката и борбата с остеопорозата и повечето заболявания, свързани с костите. В много европейски страни и САЩ, такава профилактика практикува 70% от населението.

На базата на хипотези за вредно въздействие на калция върху сърцето и мозъчната дейност, в САЩ се провежда подробно изследване за страничните действия след приема на калциеви добавки. В тази посока са изследвани близо 390 000 души на възраст между 50 и 70 години. Оказва се, че за 12 години в следствие на сърдечно-съдови заболявания от тях са починали 7904 мъже и 3874 жени. 51% от починалите мъже и 70% от жените са приемали добавки с калций.

На базата на резултатите от това наблюдение, учените стигат до извода за възможен риск за сърдечно-съдовата система в следствие допълнителния прием на калций. Изследвания, за потребностите на женския и мъжкия организъм от калций също така сочат, че рискът при мъжете, приемащи калциеви добавки е по-голям отколкото при жените.

Означава ли обаче това, че трябва да се спре приемането на добавки с калций?-Не разбира се, но това трябва да става след консултация с вашия лекар, който на базата на изследвания ще прецени вашето състояние и нуждата от подобен прием, както и в какво количество.

Така че, винаги преди да прибегнем към прием на каквито и да е хранителни добавки /които много хора смятат за безвредни/ е редно да се консултираме с лекар, който да ни даде компетентно мнение за това дали трябва и колко.

Не забравяйте че нашето здраве е преди всичко наша грижа и отговорност!

Още публикации от категория "ПОЛЕЗНО"

Магнитна буря – как да се справим?

Какви са симптомите на: Метеочувствителност, Метеозависимост (метеопатия), Метеоневроза и Как да си помогнем сами в по-лекото адаптиране.

Високо кръвно – 9 мита за хипертонията

При хипертония боли глава. Главоболие имат в едни и същи проценти хората с високо, с ниско и с нормално кръвно налагане. Болките в главата най-често са свързани с проблем с шийните прешлени на [...]

Брекети – 6 Month Smiles или обикновенни скоби

Six Month Smiles използва в лабораторията си най-новата дигитална технология, в комбинация с екип от професионалисти - специалисти отродонти и дентални лекари. Целта е, по най-бързия начин да се [...]

Алергията е заболяване на целия организъм – част 1

Много често общопрактикуващите лекари се отнасят с известно недоверие и несигурност по отношение на лечението на алергиите, поради което не лекуват или забавят терапията. Какво бихте препоръчали [...]

Колко са антибиотиците в месото, което консумираме?

За никого не е тайна, че месото и особено птиците от магазина, съдържат антибиотици. Това определено е плашещо, но дали наистина има риск за здравето ни и може ли да го намалим? Проблемът се [...]