в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
33984

Какво причинява увреждане на черния дроб?

Черният дроб е разположен от дясната страна на корема, точно под гръдния кош и е от решаващо значение за смилането на храната и усвояването на ценните вещества, както и за отстраняване на токсините от тялото. Някои хора са генетично предразположени към проблеми с този орган, но в повечето случаи те са в резултат на вируси или химикали, погълнати наведнъж или приемани дълго време. Най-сериозните проблеми на черния дроб са хепатит (A, B, C, D, E), увреждания от алкохол, мастни заболявания, цироза, рак.

cheren-drob-organ

Хора, които имат наднормено тегло, страдат от диабет или употребяват често алкохол са най-предразположени към увреждане на важния орган. Същото се отнася и за тези с татуировки, пиърсинги и вземащите наркотични вещества. Симптомите при проблеми с черния дроб включват пожълтяване на кожата и очите, болки в корема и подуване, сърбеж по кожата, тъмна урина, бледи изпражнения, хронична умора, гадене и загуба на апетит.

Увреждането на органа може да се лекува с народна медицина. Някои от най-популярните напълно натурални средства за лечение на черен дроб са рициново масло, кокосово масло, куркума и чесън. Тези продукти са богати на полезни вещества, които подобряват работата му, а и действат благоприятно върху цялостното състояние на организма.

В много аптеки се предлагат и билкови препарати, съдържащи стандартизирани екстракти от най-често срещаните растения, които влияят положително върху функциите на черния дроб. Те спомагат и за регенерацията му след прекаран хепатит или след увреждане в следствие на прекомерна употреба на алкохол. Черният дроб може напълно да се прочисти с билки, които освен това стимулират неговата работа и спомагат за изкарването на жлъчни камъни. Ето някои от тях, с които бихте могли да си направите лековита отвара: корени от черен оман, кора от бял дъб, магарешки бодил, кора от черен орех, корени от бяла ружа и др.

корени от черен оманЧерният оман е популярен у нас и като зарасличе. Той е известен с това, че ускорява значително възстановителните процеси, действа противовъзпалително, помага при неразположения, свързани с храносмилателната система.

кора от бял дъбКората от бял дъб е богата на дъбилни вещества – танини, витамин B12, калций, цинк и желязо. Тя действа антисептично, противовъзпалително, влияе добре при проблеми с менструацията, разширени вени, възпаления на храносмилателната система.

магарешки бодилМагарешкият бодил е може би най-известната билка за пречистване на черния дроб. Действа лечебно при всякакви възпаления на този орган, а освен това детоксикира и целия организъм.

кора от черен орехКората от черен орех е богата на витамини, минерали и други ценни съставки. Тя има противовъзпалителен ефект, подобрява храносмилането, лекува язви.

корени от бяла ружаКорените от бяла ружа са полезни при всякакви възпаления на храносмилателната и дихателната система. Те лекуват ларингит, гастрит и др.

Прочетете още: Как да пречистим черния дроб

[divider top=“1″]