в Трявна
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
37671
logo-carica-yoana-novo

Контактна информация

Детската специализирана болница за белодробни заболявания Царица Йоанна в гр. Трявна е единственото в страната лечебно заведение за долекуване и продължително лечение на белодробни болести при децата.

Диагностично - консултативен блок

В него се провеждат както първите прегледи на постъпващи или амбулаторни пациенти, така и необходимите изследвания. Към същия блок е и отделението за физикална и рехабилитационна медицина без легла, обновено архитектурно и оборудвано със съвременна техника през 2010 г.

В болницата се провеждат всички необходими за лечение на белодробни заболявания физиопроцедури, но също и такива, свързани с лечението на други заболявания, т. е., физиотерапия и рехабилитация може да се извършва и на деца с церебрална парализа или генетични заболявания.

Стационарен блок

Съществуват три стационарни отделения – две пулмологични и едно фтизиатрично, общо със 155 легла средногодишно. Битовите условия са отлични, като повечето стаи са самостоятелни с отделен санитарен възел.

Лекарите притежават много добър опит в лечението на белодробни заболявания.
Приемат се деца от 6 месеца до 18 навършени години. Необходимо е малките деца да бъдат с придружители.
Лечението на лица необхванати от българската здравноосигурителна система се извършва срещу заплащане

Разположена е в подножието на Стара планина, на южен склон в предбалканско възвишение в гр. Трявна. Мястото е избрано след специално климатологично проучване.

Местоположението е слънчево, без мъгли и влага, с чист планински въздух, богат на фитонциди и други лечебни фактори – продукти на боровите гори наоколо. Този климат и останалите природни дадености се отразяват изключително благоприятно при лечението и възстановяването от прекарани белодробни заболявания.

Особено добро е повлияването на болните с бронхиална астма и хронични бронхити, поради изключително чистия въздух и нищожната концентрация на обичайните алергични агенти и липсата на атмосферни замърсители.

Болницата осъществява консервативно лечение на белодробни заболявания само при деца.

УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМ

Уважаеми родители и колеги,

Уведомяване ви за регламента за прием през настоящата година в  Детската болница за продължително лечение и рехабилитация на белодробни болести „Царица Йоанна” в Трявна.
Децата трябва да са прегледани и насочени за лечение от един от следните видове специалисти:
педиатър, алерголог, детски пулмолог или пулмолог за възрастни. От тази година отпадна забраната за личните лекари да издават направления за продължително лечение на деца. Забраната остава за пациентите над 18 години.
Бланка № 7 за постъпване в болницата (същият документ, както и досега), трябва да бъде издадена от същия специалист или от личния лекар.
Личният лекар е длъжен, както и специалистите, заедно с направлението за хоспитализация да издаде и етапна епикриза. Изрично обръщам внимание, че амбулаторният лист и етапната епикриза са различни документи и се изисква, и то задължително етапна епикриза.

При постъпване при нас трябва да се носят:

  1. Направление за хоспитализация – бланка № 7, издадена от специалист или от личен лекар.
  2. Етапна епикриза или епикриза от болница за активно лечение с вписана препоръка за продължително лечение и / или рехабилитация .

Насочването от личния лекар към специалист – педиатър или към детски пулмолог, ако е необходимо става със специално направление за което Здравната каса не е наложила ограничения. Можете да го поискате без притеснения.
Пулмолозите за възрастни, които работят в кабинети към бившите белодробни диспансери, не изискват направления, но тези в ДКЦ, МЦ и на самостоятелна практика работят само с такива, които имат лимит.
Молим специалността на изпращащия лекар изрично да бъде вписана в направлението, което, както и етапната епикриза, да бъде подпечатано с печат, отразяващ специалността и кръгъл печат на лечебното заведение.
Ако срещнете неразбиране или грубо отношение от наши служители или от колеги в лечебната мрежа, можете да се обръщате към нас на следните адреси:

5350 гр. Трявна, ул. „Бреза” № 49, „ДСБДПЛББ – Царица Йоанна” ЕООД
e-mail: pulmo_tryavna@abv.bg
За допълнителни въпроси се обаждайте на телефони 0677 62021 или 0893626123 от 8 до 15
ч. на Елка Иванова.

От Детска болница за продължително лечение и рехабилитация на белодробни болести „Царица Йоанна” в Трявна.

Цени

Цената за здравно неосигурени в България пациенти за лекуваните белодробни заболявания е 54.60 лв. на леглоден. В тази цена, освен лечението и физиопроцедурите, са включени рутинни клинико-лабораторни, микробиологични и функционални изследвания. Рентгеновите снимки и тестуванията се заплащат отделно.
Цени на стаите за придружители
За Трето фтизиатрично отделение – общите стаи остават безплатни.
За стая № 5 цената се запазва – 5.00 лв.
За Първо и Второ пулмологични отделения:

  • Легло за придружител в индивидуални стаи без собствен санитарен възел – 8 лв.
  • Легло за придружител в стая със собствен санитарен възел – 19 лв., като за ползване на телевизор се заплаща допълнително по 2 лв. на ден.
  • Легло за придружител в стая в апартамент със санитарен възел – 15.50 лв., като за ползване на телевизор се заплаща допълнително по 2 лв. на ден.

Заплащането на услугата става в деня на постъпване в лечебното заведение, а за постъпилите в почивните дни – на първия работен ден. Освобождават се от такса за пребиваване в индивидуални стаи придружители, които са служители на „ДСБДПЛББ – Царица Йоанна” ЕООД, гр. Трявна, както и лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна.

ЗАБРАНЯВА СЕ:

Настаняването на повече от три лица в индивидуална стая и повече от един придружител за едно дете. В случай, че по собствено желание в стая с две легла бъдат настанени двама родители, във връзка с инвалидност или бременност на майката, вторият родител заплаща 50 % от стойността на обявената цена на легло за придружител.

Заболявания, лекувани в болницата: бронхиална астма, рецидивиращ и протрахиран бронхит, хроничен бронхит; муковисцидоза и други вродени заболявания на дихателната система.

Болести на опорно-двигателния апарат, придружени от белодробни заболявания.