в НЗОК, Специалисти
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
31330
Д-р Анета Момчева гр. София, бул. Христо Ботев № 10
02 980 8065 / 0879 826 370

https://zdravenspravochnik.com/?p=8973

везенковад-р Лиляна Везенкова е специалист по Ендокринология и болести на обмяната.
Друга специалност – Вътрешни болести.
Извършвани дейности – Ехография на щитовидна жлеза и всякакви ендокринологични изследвания.
Работи като специалист ендокринолог в Медицински център Лора, София, бул. Христо Ботев № 10 .

ceni

[note color=“cccccc“]ЛЕКУВАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

[spoiler title=“Захарен диабет при стари хора /над 70 год./ “ open=“0″ style=“2″]

Оплакванията са нехарактерни – астеноадинамия, депресия. Критериите за оптимален гликемичен контрол са същите, както при младите диабетици. Колкото повече кръвната захар се доближава до желаните стойности, толкова по-малък е рискът от усложнения.
Не са необходими строги ограничения в диетата. Допуска се умерена физическа активност.[/spoiler] [spoiler title=“Безвкусен диабет “ open=“0″ style=“2″]

Заболяването е рядко. По-често се среща при мъжете и се проявява през първата половина от живота при половината от болните.
Характерно е изпиването на 2-3 литра леденостудена вода наведнъж. Непрекъснатата жажда води до нарушения в съня, адинамия, неврастенни синдроми.
При състояния, които се придружават с гадене, повръщане, загуба на съзнание настъпват симптоми на дехидратация. При продължително натоварване на отделителната система се разширява пикочния мехур, уретерите.
[/spoiler] [spoiler title=“Струма /гуша/ и карцином на щитовидната жлеза“ open=“0″ style=“2″]

Повече от 1/3 от всички жени имат поне един тиреоиден модул. За всеки болен с открит възел трябва да се прецени възможността за тиреоидна дисфункция, малигнена трансформация, компресия и промяна в структурата на шията. Критериите, чрез които малигнените тиреоидни нодули, не са абсолютно сигурни и пациентът трябва да бъде консултиран от ендокринолог.
Към малигнен нодул сочат:
поява на дрезгав глас, прогрсиращо затруднено гълтане или затруднено дишане
предишно облъчване в шийната област в детска и юнушеска възраст
предишни данни или фамилно обременяване за карцином на щитовидната жлеза
мъжки пол /малигнените нодули са 2 пъти по-чести при мъжете/
възраст под 20 г и над 60 г
За бенигнен процес говорят:
внезапна или постепенна поява на болка и повишена чувствителност в областта на възела
симптоми на хипо- или хипертиреоидизъм
фамилно обременяване за тиреоидит на Хашимото или друго автоимунно тиреоидно заболяване, както и за струма
Понякога тиреоидния карцином може да бъде болезнен при палпация.
Ехографията на щитовидната жлеза се използва като първа стъпка в изследването на нодозна струма. Методът е изключително чувствителен за преценка на размера и броя на нодулите, но не може със сигурност да диференцира бенигнени от малигнени процеси. Непалпируеми един или повече възли с размери под 1 см, които се откриват само ехографски, обикновено са бенигнени и не налагат лечение. Проследяват се през определени интервали. Кистите са обикновено доброкачествени.
Другото основно предназначение на ехографията е проследяването на вече установел нодул, ако е взето решение да не се оперира. Методът е изключително информативен за откриване на рецидив на вече опериран карцином.
ТАБ остава най-ефективния метод за диагностициране на малигнени от бенигнени нодули със специфичност 72-100% и чувствителност 68-98%. Необходими са 2-12 проби от различни места, които да съдържат достатъчен брой клетки за доказване на диагнозата.
Кистичните нодули представляват 10-25% от всички нодули. вероятността за малигнен процес в кистите е много по-малка в сравнение със солидните нодули.
Цитологичната диагноза може да установи:
тиреоидит на Хашимото
нодозна струма
папиларен карцином
фоликуларен карцином
медуларен карцином
анапластичен карцином
малигнен лимфом
метастази в щитовидната жлеза
Лечението включва:
при малки под 1 см случайно открити /ехографски/ възли се прилага ехографки контрол, като при данни за нарастването им се провежда ТАБ
при възли с размер над 1 см /солидни/ – след провеждане на ТАБ и данни за малигнен процес подлежат на оперативно лечение; с данни за бенигнен процес са възможни два подхода – клиничен, ехографски и ТАБ контрол през определени интервали или оперативно лечение
полинодозни струми и солитарни екстремно големи възли подлежат на оперативно лечение
[/spoiler] [spoiler title=“Хипертиреоидизъм“ open=“0″ style=“2″]

Симптомите се дължат на ефектите на силно повишените нива на тиреоидните хормони в циркулацията. Симптомите биват: нервност, лесна възбудимост; промени в настроението, безсъние, тахикардия; непонасяне на топлина, повишено изпотяване; темор; загуба на тегло; промени в апетита; чести дефекации; мускулна слабост; струма; Базедова болест; менструални нарушения; промени в зрението, фотофобия и др.
Не е задължително болния да има всички симптоми на хипертиреоидизъм.

Болният трябва да бъде информиран за показанията за прилагане на отделните методи на лечение, рисковете, предимствата и страничните им ефекти. Той трябва да стане активен участник в избора на лечение и да сътрудничи на лекаря при провеждането му. Тъй като в много случаи лечението е радикално, то трябва да се извършва съвместно с хирург и радиолог.
[/spoiler] [spoiler title=“Синдром на CUSHING“ open=“0″ style=“2″]

70% от болните със синдром на CUSHING са зависими от адренокортикотропния хормон /АКТХ/. В 60-90% от тези случаи се открива доброкачествен микроаденом на хипофизата.
Основни симптоми:
затлъстяване от централен тип с окръглено и зачервено лице при относително тънки крайници
кожно-дистрофични изменения – тънка, лесно ранима кожа, прозиращи кръвоносни съдове. Характерни са широките, дистрофични, червено-виолетови стрии в областта на корема, ханша, бедрата, раменния пояс. Срещат се в 50-70% от случаите. Чести са кожните инфекции, акне, себорея, микози.
сърдечно-съдови нарушения – артериална хипертония в 90% от случаите
мускулна слабост в проксималните мускули – среща се в 60-80% и може да бъде силно изразена
остеопороза – най-рано се засягат dorsum sellae, гръбначните прешлени, ребрата, тазовите кости, ключиците. Съпровожда се с болки в гърба, деформации, патологични фрактури
при жените се наблюдава мъховидно окосмяване по лицето и разреждане на косата. При мъжете – намаляване на лицевото и телесното окосмяване, намалено либидо и потентност, смутена сперматогенеза
нервно-психични разстройства – безсъние, неспокойствие, еуфория, депресия, нарушения в паметта и интелекта
въглехидратни нарушения – развиват се при половината от болните, като изявен диабет се среща при 10-15% от случаите
намалена имунна защита, повишена склонност към възпалителни забоявания на дихателната и урогениталната система, бъбречнокаменна болест
[/spoiler] [/note]


Вижте по-голяма карта