в НЗОК, Специалисти
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 7 - Рейтинг: 4,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
312599
Специалист акушер-гинеколог гр. Хасково, Ул. Рила №9
038 665 501 / 0887 979 983
info(@)drpamukova.com
www.drpamukova.com

памуковаД-р Лиляна Памукова е завършила медицина през 1995 г. във ВМИ град Пловдив. От 1996 г. работи като терапевт в поликлиника.

От 2000 г. до 2003 г. е личен лекар. От 2003г. работи като специализант по акушерство и гинекология и акушер-гиеколог в МБАЛ-АД Хасково. Има призната специалност по акушерство и гинекология от 2008 г.

Тригодишна следдипломна специализация в Пловдивски университет по специалността Психология, клинична психология и психотерапия.
В момента работи самостоятелно на частна практика и договор с НЗОК в кабинета си в Трета поликлиника.
Работи и в СБАЛАГ Селена гр. Пловдив за водене на раждане, операции и ин витро процедури.
[spoiler title=“Цитонамазка“ open=“0″ style=“2″]

Най – широко използуван е РАР – теста – цитонамазка по Папаникулао.
Представлява вземане на клетки от екзоцервикса и ендоцервикса чрез остъргване със специална шпатула и четка.
Класификацията е на групи : І –ва , ІІ – ра група са нормалните и най-чести находки, ІІІ – та гр. : има суспектни промени,но недоказателствени за злокачесвеност,/нужно е лечение/, ІV – та гр. – цитологични белези за малигненост, V – то гр.- категорична злокачественост на клетките.
Цитонамазките трябва да се вземат преди палпаторния преглед,да няма полов кантакт 24 часа преди вземане на пробата,да не са правени влаг.промивки,да няма кървене от влагалище и матка,да няма локална инфекция на влагалището и да не се провежда в момента локално лечение.
За жени в постменопаузата , които са с атрофичен епител на влагалището се изисква предварително естрогенно лечение.
Важно е да се знае от пациентките , че контролни цитонамазки не трябва да се правят 2 месеца след предходната, защото могат да дадат фалшиво отрицателни резултати , поради неадекватната клетъчна десквамация.
Ако пациентката попадне във ІІІ – та гр. Се препоръчва лечение и последваща колпоскопия, повторна цитонамазка след 2 месеца.
Най – добрият момент за тези две изследвания е между 8 и 12 – ти ден от МЦ / менструалния цикъл/.

Когато резултатите от изследванията са добри и се повторят в две поредни години, цитонамаките могат да се правят и веднъж на 2 години.Но профилактичните гинекологични прегледи е добре да се правят ежегодно.[/spoiler] [spoiler title=“Колпоскопия“ open=“0″ style=“2″]

СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ ЗА СКРИНИНГ НА РАК НА МАТАЧНАТА ШИЙКА

Колпоскопското изследване е неинвазивно диагностично изследване , което се извършва с бинокулярен стереоскопичен микроскоп с мощен източник на светлина.
Този метод се използува за прецизно изследване на външни полови органи,влагалище и маточна шийка.
Целта му е пресяване на нормалните и доброкачествени лезии от злокачесвените находки, изискващи спешни мерки за лечение.
Чувствителността на метода е 98 %.,а специфичността му е 50 %.
Колпоскопията се провежда след получаване на абнормен резултат от онкопрофилактична цитонамазка.
При провеждането на изследването се използуват 3 % оцетна киселина и луголов разтвор за допълнителна преценка на резултата.
Няма абсолютни противопоказания за провеждането на изследването.
При жени в менопауза е необходимо предварително локално лечение с естрогени, за да бъдат показателни резултатите / същото важи и преди вземането на цитонамазка /.
При съмнение за атипизъм , от зоната директно по време на колпоскопията може да се вземе късче от тъканта за хистологично изследване.
Колпоскопското изследване има голяма диагнастична стойност, за отдиференцирането на доброкачествените от злокачествените лезии.За да има такава голяма диагностична стойност ,разбира се е от значение и квалификацията, и опита на лекуващия лекар.

[/spoiler] [spoiler title=“HPV типизиране“ open=“0″ style=“2″]

HPV – ГЕНОТИПИЗИРАНЕТО

HPV – ДНК тестуването е модерен, съвременен, скринингов метод за откриване на злакачествени промени в маточната шийка /м.ш./.Базирайки се на клиничнете данни за провокиране на рака на м.ш. от HPV инфекция с високорисковите типове вируси.
HPV – ДНК тестуването е абсолютно безболезнено и бързо,като манипулация.Взема се материал от цервикса със стерилен памучен тупфер и се транспортира до лабораторията.
Този вид тест не е навлезнал в рутинната гинекологична практика поради по – високата цена на изследването.
Високо рискови за рак на м.ш. са типовете – 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,82.

Рискови фактори за РАК НА МАТОЧНА ШИЙКА СА :

1.HPV инфекция/ предава са по полов път /.
2.Промискуитет – много партньори и честа смяна на полови партньори.
3.Тютюнопушене.
4.Хламидиална инфекция/ предава се по полов път/.
5.Имуносупресивни състояния.
6.Орални контрацептиви – употребата им повече от 5 години повишава риска от рак.
7.Паритет – големият брой раждания (над 7бр.).
8.Фамилна обремененост.
9.Социален статус – ниския социално-икономически статус , водещ до неправилно хранене,нередовни проф.прегледи.[/spoiler] [spoiler title=“Бяло течение“ open=“0″ style=“2″]

Често срещаният проблем „ Бяло “ течение

Много честия и пренебрегван симптом -„ Бяло „ течение , всъщност може да е резултат на сериозен гинеколегичен проблем или да доведе до такъв.
Така , че жени не го подценявайте!Посетете специалист , за да се отдиференцира от къде точно е течението, има различно лечение.
Може да е симптом на различно по тежест заболяване.Дори на злокачесвено заболяване на женските полови органи.
Анатомичното устройство на женските гениталии предразполага към развитие на различни инфекции.Те свързват директно външната среда с вътрешността на малкия таз.Бариерна функция имат външните гениталии и киселото влагалищно съдаржимо.
Бактериалната вагиноза е заболяване,което се среща често и се характеризира със засилено вагинално течение,нарушен комфорт,дразнене,сърбежи.
По време на бременност бактериалната вагиноза може да доведе до сериозни последствия, както за майката, така и за плода.Такива са : предтерминното раждане,инфекция на плода и на майката,интрапартална инфекция на плода,проявяваща се със заболяване в ранния неонатален период.[/spoiler] [spoiler title=“Епидурална анестезия“ open=“0″ style=“2″]

ЕПИДУРАЛНА АНАЛГЕЗИЯ ЗА ОБЕЗБОЛЯВАНЕ НА НОРМАЛНО РАЖДАНЕ.

Премахването на болката води да повишаване на плацентарния кръвоток с 35 %, а при наличие на прееклампсия с до 100 %.
Затова тя е много подходяща за жени с сърдечно-съдови заболявания,прееклампсия,ретардация на плода и недоносеност.
Абсолютни контраиндикации за прилагането и са : коагулопатии,шоково състояние,повишено вътречерепноналягане,сепсис,мекотъканни инфекции на мястото на прилагане,нежелание нажената.
Относителни контраиндикации : деформации на гръбначния стълб,високостепенно затлъстяване,несътрудничество на пациентката,липса на подготвен екип,невъзможност до 5 опита да се осъществи манипулацията.
Възможните странични ефекти и усложнения са :
Сърбеж по тялото – от прилаганите препарати , които са бързопреходни.Хипотония затова е задължителна венозната инфузия но 2000мл водно – солеви разтвори,и подаване на кислород през маска на жената.Гадене, повръщане ,болки в гърба, главоболие.
Най – тежкото усложнение – спиране на дишането се наблюдава изключително рядко.Дължи се на подтискане на дихателния център.[/spoiler]

gallery

Кабинетът е обурудван изцяло с нова апаратура, според изискванията на Здравната каса за работа доболничната помощ.

Има нов колпоскоп и електрокоагулатор за изследване и лечение на заболявания на маточната шийка. От един месец в кабинета е доставен и работи 4-D ултразвуков апарат „Mindray”, с големи диагностични възможности.
Има опции за проследяване сърдечната дейност на плода, изследване състоянието на съдовете и органите му. Всички изследвания и изображения могат да се запишат и съхранят на CD и USB.

[spoiler title=“Услуги“ open=“1″ style=“2″] [note color=“9bcd9b“]Диагноза на ранна бременност

 • Проследяване на нормална и рискова бременност
 • анатомия
 • Гинекологични прегледи
 • Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване
 • Вземане на онкопрофилактична цитонамазка
 • Колпоскопия
 • Електрокоагулация на дисплазии на маточна шийка
 • Ултразвукови прегледи
 • Фоликулометрия
 • Хрмонални изследвания
 • Стимулация и проследяване на овулация
 • Водене на раждане, операции, абразии, аборти по желание и медицински индикации, лапароскопия и ин витро процедури в СБАЛАГ „Селена” Пловдив. [/note][/spoiler]


  Вижте по-голяма карта