в Полезно, Специалисти
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: май 13, 2019
316205
logo-d-r-boyanova-dermatolog

Контактна информация

Tърсите добър дерматолог в София? То вие сте на правилното място.

Завършва медицина в Медицинска академия – София през 1989 г. Придобива специалност по кожни и венерически заболявания през 1992 г. От 1989 до 2002 е лекар ординатор и началник отделение в Областен диспансер за кожни и венерически заболявания – Шумен.

От 2002 г. До 2015г. е началник отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА – София.

От 2015 г. започва самостоятелна дерматологична практика.

Д-р Боянова има ежегодни участия с постери, презентации и рядко наблюдавани клинични случаи в конгресите на Европейската Академия по дерматология и венерология (EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество, международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD.

Печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА за 2011 г. Др. Боянова е посочена от своите колеги за един от най¬-добрите дерматолози в класацията Best Doctors на Дарик радио.

Др. Боянова извършва консултации в областа на общата и детската дерматология и естетична медицина.

[box title=“Услуги“ color=“#619526″]
Консултации в областа на:
[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

 • общата и детската дерматология
 • венерология
 • алергодерматология
 • микология
 • съдови дерматози
 • онкодерматология
 • премахване на малки доброкачествени образувания
 • естетични корекции с филъри и ботокс
 • химически пилинги

[/column]
[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]

 • мезотерапия
 • електрокоагулация на добокачествени кожни образувания
 • криотерапия
 • дерматоскопия
 • химичен пилинг- повърхностен, средно дълбок
 • ТСА (трихлороцетен) пилинг лице
 • Ботулинов токсин
 • Филъри
 • Мезотерапия на лице, шия, ръце

[/column]
[/box]
[spoiler title=“Курсове и специализации“ open=“0″ style=“2″]
2003-2016 – Ежегодни участия в конгресите на Европейската Академия по дерматология и венерология (EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество
2003-2016 – Практически курсове по лазертерапия, филъри, мезотерапия, криотерапия
2005 –2016 Участие в конгресите по естетична дерматология :
IMCAS – International Master Course on Aging Skin, Париж, Франция
EMAA – European Masters in Anti-Aging Medicine – Париж, Франция
Anti – Aging Medicine World Congress & Medispa, Монако, Монте Карло
AMWC EE – 4th Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress , Москва, Русия
2008-2016 – Международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD
2013 – Курс по практическо приложение на ботулинов токсин и ново поколение филъри – Allergan (USA), Болница „Шарите”, Берлин, Германия
2013 ,2016 – Практически курс за прилагане на нов дермален филър „Ellance“ за оформяне на лицев контур и подмладяване на ръце, София
2009-2014 – Организатор и демонстратор в ежегодните Летни Академии по практична дерматология – ВМА- София
2014 – Практическо приложение на дермален филър “Ellance” и лифтинг конци – Silhouette soft, Sinclair, Институт по пластична хирургия “Хавиер Де Бенито”, Барселона, Испания
2015 – Практически курс по анатомия на лице – Кралската академия по пластична хирургия, Лондон, Великобритания
2015-2016 практическо приложение на ново поколение филъри – Allergan (USA), Прага
[/spoiler]
[spoiler title=“Филъри“ open=“1″ style=“2″]
juvederm-volumaФилърите са предназначени за ефективно редуциране проявлението на нежелани бръчки, за контуриране на лицето, за създаване на обем и за подмладяване на кожата. Това са вещества, които се инжектират в кожата с цел запълване на бръчки, попълване на устни, лифтиране и хидратиране на кожата в областта на лицето, шията, ръцете и деколтето. Прилагат и за скулптуриране на лицето.

Познати са временни, полуперманентни, постоянни филъри.

allerganНай-широко използвани в дерматологичната практика са временните филъри, най-вече поради тяхната безопасност за организма. В по-голямата си част, тези продукти съдържат хиалуронова киселина, съвместима с тъканите ,която е естествена съставна част на кожата и се съдържа в нашето тяло. Хиалуроновата киселина играе важна роля в транспорта на хранителни вещества и регулира водния баланс в кожата.С възрастта тя намалява и това води до дехидратация, загуба на обем, тонус и еластичност, както и поява на фини бръчици.

Зоните които могат да бъдат третирани са скули и брадичка, околоочната зона, назолабиални гънки, устни, шия, деколте и ръце, зоната между веждите и челото.

Предимства

Предимствата на процедурата са бързина на приложение (20 – 30 минути), незабавен резултат, кратък възстановителен период , продължителност на постигнатия ефект (12-18 месеца), напълно безопасна процедура с нисък риск от нежелани реакции, постигнатият резултат е естествен и може да се прилага при всяка възраст.

Преди и след процедурата

restylane001-300x155Преди процедурата се препоръчва на пациентите да не приемат Аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства поне два дни преди процедурата.

Противопоказание за осъществяване на процедурата е наличие на алергия (повишена чувствителност) към хилуроновата киселина, което се наблюдава рядко, защото хиалуроновият гел е неживотински продукт. Преди процедурата трябва да се уточни налична ли е алергия към лидокаина, съдържащ се в някои филъри.

След процедурата се изисква определени грижи за третирания участък. Не трябва да се прилага грим в деня на процедурата, както и да се извършват манипулации като химически пилинги, почистване на лице и др.

Инжектирането на хиалуронови дермални импланти може да се комбинира с поставяне на ботулинов токсин (ботокс) за постигане на резултат.
След първоначалната процедура се препоръчва последваща процедура обикновено след 6 до 12 месеца в зависимост от индивидуалния клиент и процедурата.
[/spoiler]
[spoiler title=“Ботокс“ open=“0″ style=“2″]
[note color=“399bbe“]
Остаряването е съпроводено с появата на два типа бръчки: динамични, причинени от мускулна свръхактивост и статични, свързани със загубата на обем.
Нервните окончания освобождават химическа субстанция ацетилхолин, която предава информация за съкращавана към мускула.

Ботулиновия токсин блокира освобождаването на ацетилхолин. Така мускулът се отпуска и бръчката видимо намалява. Ефектът не е постоянен и е необходимо повторно лечение.
Ботулинов токсин тип А е невротоксин, произведен от бактерии и въздейства чрез блокиране на нервните импулси.

Какво представлява процедурата?

Много ниски дози на продукта се инжектират директно в мускула, така че да се запази естествения израз на лицето. Възможна е появата на лека болка, синини и зачервяване, които с времето отшумяват.
Резултатите са видими няколко дни след инжектирането. Видим резултат се забелязва до 1-2 седмици след процедурата. Действието на лечението е с трайност от 4 до 6 месеца.
Добрите резултати от лечение с ботулинов токсин го правят един от най-желаните продукти в битката със следите на остаряването.
Може да се прави както на мъже, така и на жени, веднага след първите признаци на стареене.
За времето, за което действа бръчките се изглаждат и не се задълбочават.

Какво трябва да знаем преди и след поставяне на ботокс?

Преди:
• Избягвайте аспирин, ибупрофен, витамин Е, жълт кантарион и други хранителни добавки за 2 седмици.
• Информирайте Вашият лекар, ако страдате от някакво заболяване и ако приемате някакви лекарства, тъй като това може да окаже въздействие върху лечението.

След:
• Не масажирайте третираните зони до 24 часа след процедурата.
• Избягвайте да стоите в легнало положение за около 4-6 часа след процедурата.
• Не излагайте третираното място на топлина.
• Избягвайте навеждане напред и изморителни физически упражнения.
• Ако 2 седмици след процедурата смятате, че имате нужда от ретуш, консултирайте се с Вашия специалист.
[/note]
[/spoiler]
[spoiler title=“Пилинги“ open=“0″ style=“2″]
[note color=“399bbe“]
Това е една от най-често прилаганите естетични процедури, които представляват нехирургичен метод за контролирано отстраняване на повърхностния епидермален слой и евентуално въздействие върху по-дълбоките слоеве.
Целта на процедурата е да се подобри вида на кожата чрез стимулиране образуването на нов колаген, изглаждане релефа на кожата, намаляване финните линии и бръчки, изсветяване на пигментации и свиване порите на кожата. За всеки тип кожа и проблем трябва да се избере съответния пилинг, което ще направи Вашият дерматолог.

Според дълбочината на проникване на пилинг агента ( химичния препарат- киселина), пилингите се разделят на:
• Повърхностен
• Средно дълбок
• Дълбок

При повърхностния пилинг най-често се прилагат плодови киселини (алфа-хидрокси киселини)- лимонена,бадемова, ябълчна. Използва се за третиране на финни бръчки, пигментации, белези от акне, фотоиндуцирано стареене, себорея. Какъв е резултата след пилинг процедурата- хидратация, уеднаквяване на тена, свиване на порите, изглаждане на финните бръчици. Повърхностните пилинги се прилагат без да предизвикат промяна на ежедневния ритъм на пациента.

Среднодълбокия пилинг се прилага за белези от акне и пигментации, при повърхностни бръчки- като противостарееща грижа, при който най-често използвания химичен агент е трихлороцетната киселина.

В съвременната борба с акнето се използват и много други киселини: пирувикова, салицилова, млечна, фитинова киселина, резорцин. Те имат мощно противовъзпалително действие, лек ексфолиращ ефект, контролират омазняването на кожата и финно излющват повърхностния слой.

Коджиковата киселина, витамин С, фитинова киселина, алфа-хидрокси киселините, ретинол, успешно се прилагат за третиране на пигментни лезии по лицето- мелазма, хлоазма и тъмни петна от акне.

Независимо от дълбочината на пилинга е необходимо да се нанася на кожата ежедневно слънцезащитен крем с висок фактор.

Химичния пилинг може да се извърши върху различни части на тялото. Като например: лице, шия,деколте, гръб и китки на ръцете. Самата процедура отнема от 15 до 30 минути. След пилинга е необходимо използване на хидратиращи и възстановяващи кремове. Процедурата е подходяща и за двата пола.

Противопоказания за извършване на химичния пилинг е херпесен вирус, алергичен дерматит и инфекции на кожата.

Колко броя процедури са необходими:
Повърхностния пилинг може да се прилага на 7-10 дни. За постигане на оптимален резултат трябва да се направят от 5 до 8 процедури.
При среднодълбокия пилинг процедурата се провежда на 10-14 дни. Необходимият брой процедури е 4-6.
– Повърхностния химичен пилинг успешно може да се съчетае и с други естетични процедури- филъри, ботокс, фотоподмладяване.
[/note]
[/spoiler]
[spoiler title=“Електрокоагулация“ open=“0″ style=“2″]
[note color=“399bbe“]
Електрокоагулацията е метод за безкръвно премахване на различни кожни образувания – брадавици, невуси, кондиломи, мазоли, себорейни брадавици, съдови звезди, капиляри и др.
Чрез контролирано прилагане на електрически ток концентриран върху малка площ се предизвиква температура, която води до коагуация, като по този начин се премахват различни доброкачествено образувания, Кожните образувания се премахват веднага. В момента на манипулацията можете да усетите парене и затопляне.

Чрез електрокоагулация могат да се премахват фиброми, вирусни брадавици, кондиломи, соларни кератози, кератоакантоми, базалиоми и др.
Процедурата е противопоказана при бременност, заболявания като диабет, хеморагична диатеза, бавно зарастване на рани, предразположеност към хипертрофични белези и келоиди, инфекциозни рани – херпес и други в деня на лечението.
[/note]
[/spoiler]
[spoiler title=“Микронидлинг“ open=“0″ style=“2″]
reviveКлиничният микронидлинг представлява минимално инвазивен метод за интензивно подмладяване на кожата чрез индуциране на подкожния колаген, както и за премахване на келоидни белези, белези от акне, стрии, и др. Микроиглички проникват с честота до 170 убождания в секунда в кожата чрез минимално нараняване на епидермиса.
Естествена реакция от убожданията е производството на нов колаген и еластин. Освобождаването на тромбоцити води до начало на активен регенеративен процес, чрез стимулирането на отделяне на растежни фактори.
[/spoiler]
[spoiler title=“Мезотерапия“ open=“0″ style=“2″]
[note color=“399bbe“]
Чрез тази процедура се подобрява еластичността на кожата, премахват се финни бръчки по лицето, освежава се и се хидратира кожата.

Мезотерапията е повърхностно инжектиране в кожата на коктейл от различни витамини, минерали, аминокиселини, често в комбинация с хиалуронова киселина. Включва серия от микроинжекции, които доставят комбинация от много специфични и синергични продукти за кожата, с цел да се компенсират някои дефицити, причинени от процеса на стареене.

Микроинжекциите съдържат витамини, ензими, хиалуронова киселина, колаген, мастно-разграждащи субстанции. Дозировката и вида мезотерапия се съобразяват специално за всеки тип кожа, като се имат предвид възрастта, несъвършенствата на кожата, дефицитите в нея.

Мезотерапията се използва за третиране на лице, шия, деколте, в областите с ограничени мастни натрупвания. С различните видове мезотерапии се третират различни зони като корем, бедра, и др. с цел намаляване на целулита. Може да се третира и зоната под очите.

Мезотерапия дава възможност за мигновенно съживяване на проблемни зони, кожата се усеща по-стегната, хидратирана и свежа, добавят се липсващи субстанции на определени места и дълбочина, с незабавен ефект.

Видове:
• Хиалуронова мезотерапия
• Колагенова мезотерапия
• Мезотерапия за биоревитализация на лице и тяло
• Мезотерапия за очи
• Мезотерапия против тъмни петна
• Мезотерапия за стрии
• Мезотерапия за целулит
• Мезотерапия за стягане на кожата на лице, шия и деколте
• Мезотерапия при отпусната кожа на тялото.
• Мезотерапия за коса
• Мезотерапия с ефект на ботокс
[/note]
[/spoiler]
d-r-boyanova-snimka-2

[note color=“#619526″]
Индивидуална дерматологична практика с адрес :
Адрес: Гр. София, „София парк” търговска зона, сграда 16 E / Рачо Петков-Казанджията № 8
Тел: 0887 75 52 03

e-mail: nboyanova@yahoo.com
[/note]
Д-р Наталия Боянова

Д-р Наталия Боянова


ПОСЛЕДНА РЕДАКЦИЯ: 12.01.2018 г.