в София
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 12 - Рейтинг: 3,75 от 5)
Loading...
Последно обновяване: май 2, 2017
37243
Д-Р СВЕТЛИН ДОШЕВ - Акупунктура София

Контактна информация

Д-р Светлин Дошев е специалист невролог, акупунктура, акупресура, мануална терапия, авиационна медицина, височинна медицина, източна диагностика, природолечение.

Кабинетът му се намира в София, ул. „Искър“ 40 (входът е откъм задната страна на сградата).

Приема пациенти след предварително записване: 0889 471 660

Неврология и Акупунктура София
Д-р Светлин ДошевАкупунктура и неврология

Придобити специалности:

  • нервни болести
  • авиационна медицина

Допълнителни специализации:

  • традиционна китайска медицина
  • мануална терапия
Какво представлява Акупунктурата

Думата акупунктура е международното означение на китайския метод на лечение с игли. Това е част от традиционната китайска медицина, в която влизат още: акупресура, моксиране (загряващи пури от сух пелин над енергийните точки), масаж, приемане на лечебни биологични продукти, подходящо балансирано хранене, двигателни практики (профилактични и лечебни) като чи-гун или тай-чи, медитация, начин на мислене, ароматотерапия, вендузи и др. Същевременно не бива да се бърка с европейските представи за физиотерапията, защото се базира на други принципи.

По какъв начин действа акупунктурата?

За европейски мислещия човек първоначално е трудно да бъдат обяснени механизмите на действие на акупнктурата. С иглите се въздейства на така нареченета жизнена енергия Чи (или Ки, Ци). За да съществува един жив организъм, Чи трябва да е в хармония, т.е. енергията трябва да протича свободно по енергийните “пътечки”–меридиани по правилната посока, във всички направления като цяло и в баланс. Излишъкът или недостигът на Чи води до нарушено равновесие и това всъщност поражда и представлява болестно отклонение.
Следователно здравето означава не просто отсъствие на болест по нашите разбирания, а хармония на енергията на дадения индивид, включително и с външната енергия. Целта на китайската медицина, в това число и на акупунктурата, е да възстанови и поддържа хармонията на Чи. Или казано по доста опростен начин – чрез акупунктурата енергийните потоци се дренират и балансират. Следователно акупунктурата не внася в човека лекарство, а води до възстановяване на собствените оздравителни и защитни сили на организма. Затова при нея липсват страничните ефекти на повечето, създадени от хората медикаменти.

Има ли съвременни потвърждения на основите на акупунктурата?

Чрез съвременни технологии с използване на радиактивни маркери и изобразителна методика могат да се проследяват енергийните меридиани и протичането на Чи. Удивителното е, че както локализацията на тези меридиани и точки, така и скоростта на придвижване на Чи, съвпадат с данните от най-древните китайски медицински трактати. Интерес представлява и фактът, че при поставяне на иглата в която и да е точка по външноста на човека в главния ни мозък се отделят “хормоните на хармонията и удоволствието” ендорфини, енкефалини и други подoбни!

Как се извършва акупунктурата?

Осъществява се със специално изработени игли, които според нуждите имат различни размери. Акупунктурната игла е направена от метал. Тя е гъвкава, тънка, финна, без кухина в средната си ос и поставянето й почти не предизвиква някаква болка.

Процедурата при акупунктура трае различно време според целите на лечението – от няколко минути до 30-40 минути. При определени случаи се прилагат и така наречените микроигли, които се оставят в точките за няколко дни, без да пречат на ежедневните дейности на болния.

Видове акупунктура:

Класическата акупунктура касае поставянето на игли в точки по тялото, крайниците и главата. Иглоубождането може да обхваща само ухото – това е аурикулопунктура. То може да се прави по дланите или ходилата – су джок акупунктура, или по скалпа – скалпакупунктура. Днес в Китай съществува и хирургическа акупунктура. Разбира се тези разновидности на акупунктурата могат да се комбинират успешно, при което се усилва лечебният ефект.

Досега са известни почти 700 акупунктурни точки по тялото на човека. Впрочем акупунктурни (биологично активни) точки има всяко живо същество – животно или растение.

Освен с игли въздействието върху точките се извършва и с лазер, инфрачервени лъчи, електромагнитно поле, минерали, семенца от растения и разбира се с мокси. Най-често иглолечението се съчетава с моксиране – това е класическата акупунктура.

Прилага се при многобройни заболявания на почти всички органни системи. Още през 1979 година СЗО публикува списък на заболяванията, които са подходящи за иглолечение.

Акупунктурата е чудесен и елегантен метод на лечение, но не може да е универсална. Тя има и своите ограничения за приложение. Затова пък може да се комбинира с всички други методи на лечение и профилактика и да усили ефекта от тях.