в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: януари 3, 2017
3690

На децата, които страдат от екзема, следва да се обърне особено внимание, понеже атопизмът не изключва вероятността от други атопични заболявания като астма или алергичен ринит.

[note color=“f4e1e8″]Екземата при децата, или атопичният дерматит, е хронично заболяване на кожата, от което страдат 10-29 % от общата популация. Основните признаци са суха кожа, чувство на сърбеж, пърхот и удебеляване на отделни участъци от кожата. Неизменно се сменят периодите на влошаване и подобряване на заболяването. [/note]

Често някой от членовете на семейството на заболялото дете страда от бронхиална астма, алергичен ринит или атопичен дерматит.

baby's skin cares

Заболяването обикновено се появява в периода от втория месец до първата година и при най-много от случаите продължава до петата година.

[note color=“#fff“]

Причини за появата му…

[/note] Причината за появата на атопичния дерматит не е напълно изяснена. Смята се, че това е заболяване, което е последица от взаимодействието между генетични, имунологични и различни фактори от околната среда.

Много на брой изследвания сочат, че децата с атопичен дерматит са с повишен риск от поява на алергичен ринит или бронхиална астма.

Кожата на бебетата и малките деца притежава характеристики, по които се отличава от кожата на възрастните. По повърхността на кожата се намира хидролипидния слой, който я предпазва от загубата на влажност и от външните въздействия. При бебетата този слой е недостатъчно развит, кожата е по-тънка, а потните жлези са незрели. И тъй като бебешката кожа е изключително изложена на влиянието на околната среда, следва да се обърне особено внимание на грижите за нея.

[note color=“f4e1e8″]Екземата е мултифункционално заболяване. Наследствеността и много фактори от околната среда играят ключова роля при появата и. При малките деца на първо място са алергените в храните: в яйцата, млякото, фъстъците, ягодите, рибата, цитрусовите плодове, бадемите.

С порастването на децата с атопичен дерматит все по-голяма роля играят инхалаторните алергени: полените, домашния прах, мухълът, животинската козина. Клчщов фактор е и прекомерната употреба на сапуни, шампоани и почистващи препарати.. Климатичните и географски фактори, заедно със замърсяването на околната среда изиграват ролята си за появата бна заболяването.[/note]

При кърмачетата екземата обхваща най-често бузите, челото, дланите, а след това се появява по бедрата, особено в областта на свивките на коленете и лактите. В началото промените се изразяват с червени, меки и влажни мехурчета, които на по-късен етап се удебеляват, стават сухи и започват да се лющят. Тези промени педизвикват силен сърбеж- децата се чешат, а мехурчетата се пукат и се появяват струпеи. Разчесването може да доведе до вторични инфекции.

[note color=“#fff“]

Обърнете внимание от самото раждане на бебето!

[/note] Не съществува специфична превенция. Трябва да обърнете внимание на грижата за кожата от най-ранна възраст. Децата трябва да носят само памучни дрехи и да се избягват синтетичните материи.

Детето не трябва да се прегрява, тъй като изпотяването допълнително изсушава кожата. При прането на дрешките да не се използва омекотител и да се изплакват два пъти, за да се изпере добре използвания препарат.

Екзема при бебета

При къпане да се използва специално олио за къпане. Да се избягват сапуните и шампоаните, които изсушават нежната детска кожаи увреждат хидролипидния слой.

Кърменето играе изключителна роля за превенцията на екземата, както и при други атопични заболявания, а ако екземата се появи при бебе, което е на кърма, те са с по-лек интензитет, отколкото при бебетата, хранени с изкуствено мляко.

В съвременният живот все по-чести са случаите на заболяване на деца от атопичен дерматит, а протичането на самото заболяване е трудно да се предвиди. За щастие с порастването на детето болестта е с тенденции на отшумяване. Най-голям е броят на децата, които израстват проблема до четвъртата или петата година, а почти 80 % оздравяват до навършването на 12 годишна възраст. Поради риска от развитие на астма или алергичен ринит, трябва да се обърне специално внимание на децата с екзема.

[note color=“#fff“]

Правилна грижа…

[/note] Бебетата, страдащи от атопичен дерматит, трябва да се къпят с хладка вода до 35 градуса и не повече от пет до десет минути, за да не се стигне до изсушаване на кожата. Препоръчва се употребата на измиващи препарати предназначени за бебета. Къпането следва да става със специално олио, което след това се попива с потупване с хавлиена кърпа, за да остане кол..кото е възможно повече олио по кожата. Ноктите да се изрязват редовно, за да се избегне разраняване и поява на вторична инфекция. Добре е децата, които страдат от екзема лятото да се водят на море.

Ако всичко това не помогне, детето трябва да се подложи на медикаментозна терапия, назначена от лекар-дерматолог. Никога не използвайте каквито и да било лекарства без консултация с лекар.

Наред с консултацията с педиатъра, за облекчаване на сърбежа се прилагат антихистамини, които се пият веднъж дневно. Променените участъци от кожата се мажат с кортикостероид за локално приложение. За да не доведе до вредни последствия, кортикостероидите се използват за ограничен период от време.

Мажете няколко пъти дневно болезнените участъци с неутрални мазни детски кремове, коитоне съдържат консерванти и подхранват кожата. Ако се стигне до усложнения или вторични инфекции, лекарят ще предпише медикамент.

Източникаптеки „Лили“
[divider top=“1″]