в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: февруари 7, 2013
3350

Заедно срещу рака на маточната шийкаВчера, на 6 февруари 2013 г. от 18.00 ч., в НДК се проведе концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота.“, под патронажа на Председателя на 41-то Народно събрание – г-жа Цецка Цачева.

В концерта, който ще бъде излъчен на 10 февруари 2012 г, по БНТ, се включиха едни от любимите поп изпълнителни на всички – Влади Ампов-Графа, Орлин Павлов, Мариана Попова, Поли Генова, Део, Любо, Били Хлапето и Михаела Филева, Рафи Бохосян, Печенката, Дивна и ОГИ 23.

Организатори на събитието в подкрепа на борбата със заболяването бяха Комисията по здравеопазването на 41-то Народно събрание, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Столична община. Партньори на събитието бяха съсловни и пациентски организации, представители на неправителствения и частния сектор.

Концертът беше част от кампанията в подкрепа на борбата срещу рака на маточната шийка. С приемането на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г. и на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България се присъедини към повече от 40 държави в световен мащаб, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Целта на Националната програма е намаляване рисковете от рак на маточната шийка чрез имунизацията на 12-годишните момичета чрез ваксинация и редовни профилактични прегледи.
Тази година България участва в Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка за шести пореден път. Акцентът през 2013 г. е върху повишаване информираността на обществото относно риска от заболяването и възможностите за първична профилактика, които предоставя Националната програма.