в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
32767

Макар че много хора го пренебрегват и го приемат твърде рядко,

магнезият е минерал от огромно значение за човешкия организъм.

Той играе ключова роля при работата на мускулите, като контролира на клетъчно равнище нервно-мускулните импулси. Ето защо има способността да лекува мъчителните мускулни схващания, от които почти всеки е страдал в даден момент от живота си.

Често болезнените крампи отшумяват с приема на достатъчно количество магнезий. Друго полезно свойство на минерала за опорно-двигателната система е, че подобно на витамин D спомага за фиксирането на калция и фосфора в костите. Също така взима участие в изграждането на хрущялната тъкан и колагена (ценен протеин).

Магнезият е необходим за работата на мозъка. Доказано е, че той консумира двойно повече от минерала спрямо всички останали органи. Освен това магнезият би могъл да намали стреса и тревожността, поради способността си да регулира мощността на реакцията на тялото към определено агресивно влияние: спор, неприятен шум, студ и др. Колкото по-голям е дефицитът на елемента, толкова даденият индивид се чувства по-нервен и притеснен.

magnesium

Ценният минерал оказва доста благоприятно влияние и върху сърдечно-съдовата система и кръвта. Той понижава холестерола и така предотвратява запушването на кръвоносните съдове. Предпазва от аритмия и инфаркт. Магнезият взима участие и при имунната защита. Той подпомага синтеза на антитела в кръвта и на интерферон (антивирусна молекула). Освен това недостатъчното количество магнезий предизвиква повишаване на хистамина, което би могло да предизвика алергични кризи при предразположените хора.

Магнезият оказва трайно благоприятно влияние и върху половата система. При бременност той едновременно влияе добре на майката и намалява риска на недостатъчно развитие на плода, също както фолиевата и пантотеновата киселина.

Още един интересен факт – биохимичната възраст на даден човек може теоретично да се определи от съотношението на калций и магнезий в клетките. Магнезият би могъл да се нарече и минералът на подмладяването, защото забавя калцирането на тъканите, доста характерно за свързаното с напредналата възраст дегенериране на телесния механизъм.

[note color=“cccccc“] Можете да си набавите ценния минерал както чрез прием на таблетки, така и с храната.


Най-богатите на магнезий продукти са конопеното семе и оризовите трици. Бихте могли да ги откриете в специализираните био магазини и големите вериги.
От по-популярните у нас храни най-много магнезий съдържат сушените подправки босилек, кориандър, див лук, мента, копър, целина, магданоз, чубрица, синап.

Богати на ценния минерал са и пшеничните трици, соевото брашно, фъстъченото брашно, лененото семе, сусамовият тахан, зърнените и тестени варива, чушки, домати, бакла. Също така някои популярни ядки – тиквени семки, бразилски орех, сусам, мак, слънчогледови семки, бадеми, кашу и др. [/note]