в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 4, 2013
32065

[heading style=“1″]Лекарите препоръчват всекидневно добавяне на зеле в менюто[/heading]

Нидерландски диетолози от Лейденския университет препоръчват ежедневно в менюто да се включва зелето-без значение какво ще бъде то-броколи, брюкселско, карфиол, бяло или червено. Действително факта, че кръстоцветните зеленчуци са икономически достъпни и много богати на полезни вещества продукти, отдавна е добре известен. Нидерландските учени поставят акцента върху това, че консумацията на зеле предотвратява развитието на някои видове злокачествени заболявания. Зелето съдържа не само множество витамини, минерали, фибри и фитохимикали, които са необходими на организма, но благодарение на този „натурален букет“ от съставки, притежава мощен антиоксидантен ефект и забавя стареенето на клетките и предотвратява възпалителните процеси в клетъчните тъкани.

С най-мощно антиоксидантно действие може да се похвали цветното зеле и броколите, но и обикновеното зеле далеч не е за подценяване. Освен това всички видове зеле са полезни за профилактика на дихателните и сърдечни заболявания.

Зелето, което в древността е считано за изискан деликатес, днес е достъпно за всеки. Бидейки истински „склад“ на полезни вещества, витамини, минерали и влакнини, то притежава изключителни целебни качества и помага при редуциране на теглото и удължаване на младостта.

БЯЛО ЗЕЛЕ – по съдържание на Витамин С отстъпва само на лимона. Освен това в него се съдържат витамини от група В, влияещи благотворно на нервната система, а също така РР и Холин-вещество възпрепятстващо развитието на склероза.

Цветно зеле/карфиол/-съдържа два пъти повече Витамин С от бялото зеле.Не високото съдържание на влакнини го прави подходящо за консумация от хора с лошо храносмилане, тъй като е по-лесно усвояемо от бялото. При лоша коагулация на кръвта, лекарите препоръчват консумация на цветно зеле с домати и спанак.

Червеното зеле се отличава с високо съдържание на каротин и цианидин/да не се бърка с цианид/.-микроелементи, влияещи благотворно на сърцето и кръвоносните съдове. Другото ценно качество на червеното зеле е неговото убиващо действие на туберколозния вирус.

Брюкселското зеле-притежава антиканцерогенни свойства, а съдържащият се в него Витамин С е повече отколкото в лимоните и портокалите.То е истинско депо на ценни минерали-калций, магнезий, желязо и йод.Особено полезно е за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Броколи-неговата полезност се изразява в лесно усвояемият растителен белтък, който се съдържа в него и на вещества, снижаващи нивото на холестерола в кръвта.

Савойско зеле-то прилича на бялото,но има силно набръчкани зелени листа.Шампион е сред видовете зеле по съдържание на белтъчини, което го прави особено полезно за тези,които искат да отслабнат.Изобилието от съдържащи се в савойското зеле азотисти вещества пък помага за изхвърляне на пясъка и камъни от бъбреците.

Китайското зеле е ценно със способността си да съхранява за по-дълго време вкусовите си качества при продължително съхранение.То е незаменимо средство за профилактика на заболяванията на стомаха и червата.

Алабаш-редовната му употреба помага за понижаване на артериалното налягане, укрепва сърцето и нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

[note color=“cff158″] С КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЗЕЛЕТО?


1.Всекидневният прием на не по-малко от 200 грама кисело или прясно зеле набавя необходимата дневна доза на организма от Витамин С.

2.Всеки, който желае да отслабне, трябва непременно да прибави към дневното си меню зелето- съдържащите се в него ценни киселини предотвратяват натрупването на излишни мазнини.

3.Зелевият сок е прекрасно средство за прочистване на кожата, заздравяване на косата и премахване на пигментни петна.

4.Ако забележите,че бързо се уморявате и губите сутрешната бодрост още в средата на деня, ставате зиморничав при незначително понижение на температурите, не можете да се съсредоточавате и лесно настивате, то обезателно включете в менюто си зеле.Благодарение на високото съдържание на полезни микроелементи и белтъчини в зелето, то е отлично природно средство за възстанвяване на тонуса и силите.

5.При приготвянето на ястия със зеле се старайте термичната обработка да бъде сведена до минимум, за да не се загубят полезните вещества и витамините. Добавянето на сол към ястията не само унищожава ценните качества на зелето,но е и вредно.
[/note] [divider top=“1″]