в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: март 12, 2013
31129

Изварата с право може да се нарече „любим продукт на диетолозите“, защото със своите хранителни качества и универсалност може да се сравнява с такива хранителни лидери като хляба и млякото.

За полезността от консумацията на този млечен продукт се знае още от древни времена. Тя може да достави на организма всичко необходимо-белтъчини, витамини, незаменими аминокиселини.

Със своите хранителни качества, изварата е подходяща и препоръчвана храна за редовна консумация във всички възрасти и при редица заболявания.

По съдържанието на белтъчини изварата отстъпва само на белтъка на яйцата.


Какви са ползите, които изварата носи за нашия организъм?

  • Съдържащите се в изварата минерали-калций,фосфор, желязо, магнезий и техните соли способстват изграждането на костите и поддържат нормалните функции на нервната система.
  • Съдържащите се в нея аминокиселини-метионин, цистин, холин и др. предпазват черния дроб и предотвратяват развитието на атеросклероза.
  • Млечните протеини в изварата-казеин, глобулин,албумин са изключително полезни- приемът на 200 грама извара се равнява на 35 грама чист протеин.
  • Изварата е лесно усвоима от храносмилателната система и е подходяща за консумация при диети и различни болестни състояния. Богата е на белтъчини, а има ниско съдържание на мазнини.
[divider top=“1″]