в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: март 5, 2013
31861

Свещената за инките, вилкакора е била достъпна за употреба са мо за управляващата каста. При направен детайлен анализ в университета в Неапол се оказва, че това растение има уникален състав от алкалоиди и гликозиди, спиращи развитието на много видове ракови заболявания. Отварата, приемана по три пъти на ден в по 250 мг, повлиава изключително ефикасно на рака, дори в напреднали стадии. Клиничните изследвания показват, че вилкакора е и много добър антиоксидант, има противораково действие, а в случай на туморно образувание предпазва от метастази и предизвиква техния регрес.

Вилкакората расте по територията на цяла Амазония. Латинското и наименование е Uncaria tomentosa. Има около 60 вида, но само един вид има много силни лечебни свойства. Вилкакора e достигаща до тридесет метра лиана.

Най-добри лечебни свойства има отварата от млада лиана на около три години. Коренът на растението не е желателно да се експлоатира. Планинската вилкакора съдържа изоптероподин – алкалоид от типа оксоиндолови, показващ най-добър ефект при активизиране на имунитета. Именно този алкалоид като че събужда организма от продължителен сън, за да започне борба със заболявания, с които не е могъл да се справи.
Ринофилина във вилкакора, според анализи може да възпира натрупването на тромбоцитите и съсирването. в следствие на което вилкакора има широко приложение при лечение на болести на кръвоносната система и при профилактика на инфаркти. Котешкият нокът увеличава също образуването на левкоцити и по-специално на лимфоцити Т4, които преборват много вируси.

Котешкият нокът има благоприятно въздействие и при възпаления на ставите.

Вилкакора прочиства и храносмилателния тракт, което е много важно тъй като много лекари твърдят, че смъртта започва от дебелото черво. В развитите държави се храним с храна, чиято консистенция затруднява отделянето й от организма. Със стареенето и износването на клетките в дебелото черво се образуват малки разширения, в които се трупат субстанции, които трябва да се отделят. Когато влязат там, те се задържат и остават прекалено дълго, вместо да се отделят, което води до замърсяване на кръвообращението. Вилкакора предпазва именно от това – чисти вдлъбнатините по цялата дължина на червата. Това растение помага също и при болестта на Крон, при възпаление на червата, хемороиди и противодейства на нарушаването на равновесието на чревната флора.

По всичко личи, че вилкакора е безценна срещу множество заболявания. Изолирани са 6 много редки алкалоиди, а освен тях и други помощни лечебни съставки, като тритерпени, полифеноли, гликозиди и растителни стероли. Наличието им обяснява антиоксидантните, противораковите, противовирусните и противовъзпалителните свойства, които има растението. Никоя от системите в организма на човека не действа самостоятелно. Неправилното функциониране на една отсистемите води до отслабване на останалите, така лекуването и нормализирането на функциите й прави възможно излекуването на другите. Поради тази причина ефектите от прилагането на вилкакора се отразяват върху целия организъм, въпреки че спасителното действие на това растение се изявява преди всичко чрез имунната и храносмилателната системи.

[note color=“#e0e0e0″]Въпреки многобройните лечебни свойства, с котешкият нокът трябва да се внимава. Той силно активизира имунитета, а също и реакциите на отхвърляне на чуждо тяло от организма, съответно не се препоръчва при хора, които са имали или подлежът на трансплантация на вътрешни орагани и/или костен мозък . [/note]

Вилкакора не трябва да се използва и при кърмачки и бременни, защото увеличава вероятността от спонтанен аборт. Не е подходяща и за хора, приемащи инсулин, ваксини и кръвопроизводни препарати, хора, подлагащи се на терапии с някои хормони. При деца до 3-годишна възраст – само в извънредни случаи.
[divider top=“1″]