в София
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 12 - Рейтинг: 3,92 от 5)
Loading...
Последно обновяване: октомври 30, 2020
331584

КОНТАКТНА ИНФОРМАЦИЯ

logo_bg

Изпрати ЗАПИТВАНЕ или ЗАПИШИ ЧАС

Ще се радваме да предоставим нашата квалификация в полза на Вашето здраве. Освен богатия клиничен опит и грижливото отношение към пациентите при нас ще можете да проведете почти всички необходими изследвания за диагностиката и лечението на алергичните болести.

Кожните проби с алергени са класически метод за установяване към какво е алергичен пациента и каква е силата на реакциите. За тази цел кабинетът разполага с набор от 35 поленови алергена, 20 битови, 5 епидермални, 3 инсектни и над 30 хранителни алергена. Наборите кожни проби се индивидуализират в съответствие с оплакванията и състоянието на пациентите.

Важна част от дейността ни е провеждането на предоперативно тестуване с анестезиологични медикаменти и назначаване на предоперативна подготовка, за което разполагаме с необходимите тестови набори. В нашата практика те се извършват от медицински сестри с високи професионални качества и практически опит.

Изследването на специфични IgE-антитела в серум на пациента е алтернатива на кожните проби. То се прилага предимно в случаите, когато кожните проби не са приложими поради възрастта или заболяването на пациента. Кабинетът разполага с имунохемолуминисцентна методика на Hitachi Chemical Diagnostics с възможност за изследване на 20 отделни алергена (10 хранителни и 10 инхалаторни) в проба от 2 мл кръвен серум и 36 алергена (4 пранителни и 32 дихателни).

Освен тестовете за алергия, в кабинета се извършват изследвания, необходими за оценка на засягането на дихателните пътища при алергична хрема и астма: сперометрия, бронходилататорен тест с бета-миметици, цитологично изследване на носен и бронхиален секрет.

Д-р Тихомир Б. Мустаков | Автобиография

Добър Алерголог в София
Д-р ТИХОМИР Б. МУСТАКОВ(алергология, детски болести)

Роден в гр. София на 30.01.65, женен, с едно дете (1993).
Завършил с отличие средното си образование в Националната природо-математическо гимназия, профил биология (София, 1982).
Висше образование – медицина,
Медицинска академия – София (1988)

Специализация и обучение

Специализация по детски болести: – Научен Институт по педиатрия. Призната специалност по педиатрия (1998) Специализация по алергология: Клиника по Алергология и Клинична Имунология, Александровска болница, София. Призната специалност по алергология (2000) Обучение по алергология: Клиника по алергология, Университетска болница Грьонинген, Холандия. (1994-95). Международни курсове по алергология на EAACI: Бялисток (Полша, 1998), Ферара (Италия, 1999).

Професионален опит:

РБ гр. Самоков – детски болести – 1990 – 1991г.;
III-та Поликлиника – гр. София – детски болести – 1991 – 1992 г.;
ДИБ „Александровска“ – Клиника по алергология и клинична имунология, старши асистент, детско-юношески кабинет – 05. 1992 до момента. Регистрирана частна практика – от 1992 г. Като специалист – алерголог – от 2000г.

Научна работа:

18 съобщения, публикации и резюмета, участие в 1 монография в областта на патофизиологията и лечението на алергичните болести в детската въраст.
Участие в национални и международни алергологични конгреси и конференции.

Членство в организации:

Български лекарски съюз (от 1991).
Научно дружество по алергология и клинична имунология – България (от 1992).
Асоциация “Астма” (от 1992).
Европейска Академия по Алергология и Клинична Имунология (от 1993).
Българо-Холандска Алумни Асоциация (председател) (от 1997).
Европейско Респираторно Дружество (от 2001).

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

Алергичните болести са комплексни както относно механизмите, по които протичат, така и по отношение на проявите и причинителите им. Ето защо диагностиката и лечението им изискват съвместните усилия на много специалисти – пулмолози, дерматолози, гастроентеролози, ендоклинолози, невролози, кардиолози и широка гама параклинични изследвания, за които ни помагат.

Лаборатория “Сана”

Еванс ЕООД

ГМДЛ „Геника”

Индоор Консулт ЕООД

Лаборатория “Cibalab”

Stallergenes Ltd

Лаборатория "Синево"

АЛЕРГИЯТА ...

Какво представлява алергията?

Алергията е състояние на имунната система, при което тя разпознава като застрашаващи редица иначе безвредни вещества от околната среда – прах, храна, растителен прашец, медикаменти, и пр., и развива към тях ответна реакция, която уврежда редица негови органи и системи – дихателни пътища, кожа, кръвоносни съдове, лигавици, което се проявява с различни заболявания: астма, алергична хрема, алергичен конюнктивит, алергичен шок, уртикария, едем на Квинке, атопичен дерматит и много други.
По начина на протичане алергичните реакции се разделят на четири основни типа, в зависимост от участието на различни видове имунни клетки, антитела и други фактори. По времето на настъпване алергичните реакции се разделят на ранни (настъпващи минути след контакта с алергена) и късни (настъпващи часове до денонощия след контакта с алергена). Видът на реакциите зависи както от имунната система, така и от вида на алергена (веществото, към което се е развила алергията).

Как се проявява алергията?

Проявите на алергичните реакции са изключително разнообразни, но най-често срещаните са тези от страна на дихателната система, кожата, конюнктивите, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.
Проявите на алергия от страна на дихателната система са алергичната хрема, астмата, пулмонитът и понякога ларингитът.
Алергичната хрема е най-често срещаното алергично състояние както при възрастните, така и при децата. Алергичната хрема протича по два основни типа: персистираща (целогодишна, постоянна) и интермитентна (сезонна, периодична). Причинители на първата са предимно битови и професионални алергени, а на втората – предимно поленови. Освен нарушаването на качеството на живот, алергичната хрема (особено постоянната) е и важен предвестник за развитието на астма – тя се развива при около 40-50 % от страдащите от алергична хрема. Ето защо ранното й диагностициране и лечение е особено важно. За съжаление нерядко се губят години поради неразпознаването й, тъй като тя рядко протича с обилен секрет от носа, а по-често със запушване на носа и сутрешна кашлица и кихане, което обикновено се възприема като “настинка” или вирусна инфекция.
Астмата представлява пристъпно протичащо заболяване, дължащо се на стеснение на бронхиалните пътища, причинено от спазъм на бронхиалната мускулатура и отделяне на гъст, жилав секрет. Тя се проявява с пристъпи на кашлица (по-често суха, дразнеща, понякога влажна), свирене на гърдите (по-често при издишване) и различен по сила задух, които в по-леките форми могат да преминат спонтанно или с еднократно приложение на лекарства, а при средно тежките и тежките форми налагат продължително, дългогодишно лечение.

Прояви от страна на кожата

Кожата е друг често засяган от алергичните реакции орган. Най-честата ранна изява на алергията, нерядко още при малки кърмачета е атопичният дерматит. Това е заболяване, характеризиращо се със зачервяване, напукване, лющене и сърбеж на бузите, брадичката, шията, сгъвателните повърхности на лактите и колената или предната повърхност на предмишниците, подбедриците и ръцете. Много често се дължи на хранителна алергия. При половината от децата с това заболяване на по-късна възраст се развиват дихателни алергични болести – алергична хрема и астма. Ето защо ранното му лечение е от особена важност за по-нататъшната прогноза при детето.
Освен тези изброени най-чести прояви на алергия има множество други, като например алергичните реакции към лекарства, храни, ухапвания или ужилвания от насекоми, контактна алергия към метали, прахове, козметика, професионални алергени и др.

Защо алерголог?

Основните места на изява на алергичните болести са дихателната система, кожата, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи. Ето защо обикновено първите консултанти на пациента са специалисти по белодробни болести, УНГ, дерматология, гастроентерология.

Какво повече би могъл да помогне специалистът алерголог на такъв пациент?

Основната роля на алерголога е комплексния подход към пациента, имайки пред вид етиологията на всички алергични болести, т. е. търсенето и лекуването на причината, а не само на проявата. Този процес понякога е дълъг и труден, но дава шанс на пациента с алергично страдание за по-благоприятна прогноза както по отношение на болестта, така и относно появата на други алергични болести при същия пациент.

Ето защо най-добри резултати се постигат при съвместната работа както на специалистите, работещи в областта на алергологията и свързаните с болестта специалности, така и на самия пациент и неговото семейство – т. нар “отборен” подход, при който взаимното доверие и разностранната компетентност дава възможност за ефективно лечение на това комплексно заболяване.

В помощ на лечението при алергичните към домашнопархови микрокърлежи е и възможността за изследване на количеството им в домашния прах на пациента. Тестът Acarex? предоставя възможност за бърза и вярна оценка на мерките за контролиране на количеството на този алерген в жилището на пациента. За по-детайлна оценка на алергенността на битовата среда разчитаме на съдействието на опитен биолог.

Резултатите можете да получите освен лично в кабинета, така и по факс, e-mail или по пощата.