в НЗОК, Русе, Русе
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: май 29, 2017
32818
logo-dyankova-zdraven

Контактна информация

Кабинетът е разкрит с цел да помага на хората с кожни заболявания, като предлага също и редица естетични процедури.

Кабинетът се намира в центъра на гр. Русе, на ул. Мостова – 18, в близост до цетралния офис на Енерго-про (Енергото), което е лесен ориентир за жителите на града. Разположението му е както централно, така и дискретно за който търси такъв вид удобство. В кабинета в спокойна обстановка на доверие се води диалог за проблемите на болните.

Кабинетът е собственост и в него работи Д-р Диана Дянкова, специалист по кожни и венерически болести.

д-р Дянкова
Д-р Диана ДянковаКожни болести и Козметична дерматология

Д-р Диана Дянкова е завършила медицинско образование в Медицински Университет – София.

Има призната специалност по Кожни и венерически болести и поредица от следдипломни специализации в различни области на дерматологията – микология, криотерапия, лазерите в дерматологията, медицинска козметика и курсове по приложение на Химичен пилинг, Ботокс, Дермални филъри, Мезотерапия със сертификати за правоспособност.

Квалификацията си поддържа и чрез посещение на национални и международни конференции и конгреси по специалността.

§ Член на Българското дерматологично дружество
§ Член на Европейската Академия по Дерматология и Венерология – EADV
§ Член на сдружението на частнопрактикуващите дерматолози в България
§ Член на българското сдружение по естетична дерматология

Д-р Дянкова е дългогодишен Началник на Кожно отделение в гр.Русе до момента за закриването му.

В кабинета си Д-р Дянкова извършва:

  • Прегледи и лечение на болести на кожа, нокти, лигавици, косми (при деца и възрастни)
  • Лечение на болести, предавани по полов път
  • Криотерапия (лечение с течен азот) – отстраняване на мазоли, брадавици, кожни израстъци
  • Електрокоагулация на кожни образувания
  • Ботокс против мимически бръчки
  • Дермални филъри (пълнители) с хиалуронова киселина за попълване на бръчки – за контур и обем
  • Мезотерапия на лице и шия за кожна хидратация и подмладяване
  • Химически пилинг против акне, повърхностни пигментации, фини бръчки и белези[

КОЗМЕТИЧНА ДЕРМАТОЛОГИЯ

Химичен пилинг

Химичният пилинг представлява контролирано унищожаване на повърхностните кожни слоеве чрез прилагане на химически агент.

Химичният пилинг включва поредица от процедури, които целят излющване на повърхностния слой на епидермиса за подобряване регенериращите процеси в кожата, нейната еластичност и хидратация. В същото време намалява малките бръчки, отстранява дефектите по кожата, свива порите и изравнява цвета на кожата.

Химичният пилинг се прилага както за подобряване структурата на кожата при борбата с нейното стареене, така и при акне, мелазма, хлоазма /хиперпигментации/. Стимулира клетъчната регенерация, синтеза на колаген и еластин, възстановява естественото ниво на хидратация, регулира прекомерната мастна секреция.

В зависимост от химическия агент и използваната техника, пилингът се дели на: повърхностен, среден и дълбок, като последният изисква анестезия, специални грижи и дълъг период на възстановяване.

Каква да бъде дълбочината на пилинга, вида на използваната киселина и броя на процедурите, се определя от дерматолога. Обикновено се използват органични киселини с натурален произход – плодови и трихлороцетна киселина.

Индикациите за провеждане на повърхностен химичен пилинг са:

подмладяване и хидратация на кожата;
мазна, себорейна и акнеична кожа и белези от акне;
фотоиндуцирано стареене на кожата с линии, бръчки, отпускане;
неравен тен;
пигментация от различно естество;
плоски брадавици.

След предварително почистване на лицето активният разтвор се нанася върху кожата, оставя се да подейства, след което се неутрализира. Накрая се прилага успокояваща маска. По време на манипулацията може да се усеща леко парене, което е дозирано и липсва дискомфорт. Процедурите се провеждат ритмично на цикъл не по-малко от 5 през интервал от две седмици до месец. Времетраенето е от 30 до 45 минути. Най-подходящи сезони за процедурите са есента, зимата и пролетта.

В резултат настъпва видимо подобрение на вида на кожата с възстановен тургур, засилена хидратация, изглаждане на фините бръчици и намаляване дълбочината на по-изразените; урегулиране на мастната секреция, свиване на порите; уеднаквяване и изглаждане на тена, премахване на неестетичната пигментация; спиране на активната фаза на леките и средно тежки акнета и заглаждане на белезите.

Химичният пилинг е една безопасна и ефективна процедура за лечение на някои кожни заболявания и за премахване на кожни несъвършенства. Химичният пилинг има възобновяващо, подмладяващо действие, избелва и освежава кожата.

Повърхностният химичен пилинг е много елегантна процедура, която не нарушава ежедневието на пациента, и има отличен естетичен резултат.

Мезотерапия и мезолифт

Мезотерапията, известна и с термина “интрадермална терапия”, не е просто техника, а нова философия за лечение. За първи път през 1952г. френския лекар Д-р Мишел Пистор (1924-2003) въвежда този метод, първоначално в лечението на ревматологични и травматологични заболявания. През 1958г. публикува своите клинични проучвания и въвежда термина Мезотерапия, който термин се приема и пoпуляризира от френската преса. През 1986г. методът мезотерапия се приема от Френската Академия по Медицина като неразделна част от традиционната медицина. Към настоящият момент хиляди лекари в цял свят практикуват тази техника, за да помогнат на своите пациенти.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕЗОТЕРАПИЯТА

В най-простия си вид, Мезотерапията използва персонални микроинжектирания на лекарства, аминокиселини и витамини, които се прилагат в мезодермалния (средния) слой на кожата от лицензирано медицинско лице.

При мезотерапията инжекциите са насочени към конкретни области на тялото и се използват за лечение на широк спектър от заболявания, или болка.

КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЕЗОТЕРАПИЯТА

Специално за естетични цели Мезотерапията третира различни състояния на кожата като:

1.Хидратация, белези и бръчки.

Това е една от основните индикации за мезотерапия, предизвикваща видима разлика след обработка. Стареенето на кожата в областта на лице, шия, деколте е реакция на кожата към регулярната експозиция на слънчевата светлина , в съчетание с токсините във въздуха и приема на храна, както и на физическото застаряване на населението.Чрез няколко микроинжекции, директно в дермата се доставят витамини и антиоксиданти или хиалуронова киселина.Така клетките на кожата получават природен тласък. Притокът на кръв е подобрен, токсините се елиминират, както и метаболизма на кожата се засилва. Активиран е синтеза на колаген. Спира се по-нататъшното отпускане на кожата, възстановява се обема , прогресията на бръчките се забавя, стимулира се подмладяването. Крайният резултат е видимо излъчване на здрава, съхранена, свежа и опъната (лифтирана) кожа. За този вид мезотерапия е въведен терминът Мезолифт. Лечението включва повторни процедури през определен интервал, което ще гарантира трайни резултати.

Понякога Мезотерапия се използва в комбинация с Ботокс и/или Дермални филъри за по-успешно заличаване на бръчки по лицето, белези, линии и други признаци на отпускане.

2. Сред многото приложения на Мезотерапията в дерматологията са и:

Лечение на стрии
Мезотерапия за намаляване на теглото
Елиминиране на локализирани мастни депа
Лечение на алопеция /косопад/
Лечение на целулит
КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА МЕЗОТЕРАПИЯТА

Едно от предимствата на Мезотерапията е инжектирането на активните вещества директно в зоната на третирания проблем. Така се изключва евентуално системно действие на продуктите.

Мезотерапията е неинвазивна манипулация и не е свързана с време за възстановяване. Като такава, Мезотерапията се смята за относително безопасна и повечето от пациентите са в състояние да възобновят ежедневните си дейности непосредствено след процедурата.
КАКВО ДА ОЧАКВАМ СЛЕД МЕЗОТЕРАПИЯ

Реално техниката се състои в множество микроинжекции със свръхтънки, къси и нетравматични игли.Инжектиранията се правят в епидермис или дерма на интервали от 0.5 до 2 см и дълбочина до 10мм. В областта на лицето се обработват хоризонтални и вертикални линии и бръчки по челото, около носа, по бузите, брадата, около очите, около устните. По подобен начин се обработва кожата на шията, деколтето, гърба на ръцете. Стриите се обработват хоризонтално. Инжектирането на продуктите става ръчно или със специални пистолети. Продължителността на една процедура не надвишава един час.

Цели се активиране синтеза на колагенни и еластични влакна, доставяне на естествената за кожата хиалуронова киселина и се постига хидратация на кожата, повишаване на нейната плътност, подобряване на тургура, изглаждане на овала на лицето и общ стягащ ефект.

Мезотерапията се провежда на серии от няколко процедури през различен интервал. Колко е необходимия брой процедури зависи от вида и тежестта на проблема, от състоянието на кожата и от използвания продукт.

Трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента и от неговата физическа активност.

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само известен дискомфорт, разбира се трябва да се има предвид, че при хората има различен праг на чувствителност. По желание на пациента могат да се приложат обезболявящи кремове.
Основният нежелан ефект е, че на местата на убожданията се появявaт доста често синини (изчезват за около една седмица), което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента и от уменията на лекаря. Задължително е 2 дни преди и след терапията пациента да не приема Аспирин. Възможни са леко зачервяване, оточност в третираната зона, сърбеж, парене, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 4-5 дни.
КАКВА Е СТОЙНОСТТА НА ЕДНА ПРОЦЕДУРА
Цената зависи от:

– вида на третирания проблем

– качеството на използваните продукти за инжектиране

-количество на използвания продукт

Ботокс

Ботулиновият токсин (Ботокс) е най-мощният нервнопаралитичен токсин, експлоатиран в медицината повече от 20 години – неврология, очна хирургия.

Напоследък ботоксът влезе в новата си роля на безпощаден „убиец“ на бръчки.

Инжектирането на ботокс парализира временно някои лицеви мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващите бръчки.

Според най-новите проучвания на медицината разреденият ботулинов токсин, който се инжектира в бръчките, се разгражда без неблагоприятни последици за организма.

Пречистен и екстремно разреден, ботоксът днес успешно се прилага за изглаждане на „гневните” бръчки между веждите, около очите (т. нар. „пачи крак”), по челото. В състояние е да промени общата визия на лицето, като заличи уморения вид.

Ботокс контролира и нежеланото изпотяване по ръцете и в аксилите.

Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна и под 65- годишна възраст. Не се извършва при бременност или в период на кърмене. Има и някои заболявания с противопоказания за прилагане на Ботулинов токсин, които вашият дерматолог ще ви разясни.

Самата процедура е кратка, неболезнена и се усеща само леко бодване след първата инжекция, където може да се яви преходна синина. Ефектът се вижда след 2-7 дни и трае около 6 месеца. След повторно третиране времетраенето му се удължава.

Няма ограничение на процедурите с ботокс. Може да ги правите цял живот, но не е препоръчително да си инжектирате токсина на едно и също място, повече от два пъти в годината.

Ботокс може да се комбинира с пилинг и пълнители(филъри) с хиалуронова киселина при необходимост, което прави прилагането му особено разнообразно.

Ботокс се радва на огромна популярност както от страна на жените, така и от мъжете – около 2 милиона души годишно. Особено е търсен сред бизнесмени, които имат тежки срещи или телевизионни изяви. Ботокс спира изпотяването и ви прави да изглеждате свежи и отпочинали. Разрешен е за употреба от Американската администрация за контрол над лекарствата, както и в много страни по света. Популярността на ботокс непрекъснато нараства, защото това е една достъпна и очевидно не луксозна, а необходима процедура, която не нарушава ежедневния ритъм на пациента.

Това е безспорно най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.

Хиалуронови филъри

Стареенето на кожата е процес, който се изразява в променени контури на лицето, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина – изключително важна за хидратацията на кожата.

В днешно време в борбата със стареенето се предпочитат минимално инвазивни, с малък риск и кратко време за възстановяване процедури. Към тази група спадат дермалните филъри, инжекциите с ботулинов токсин, мезотерапията, химичните пилинги и др.

Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето.

Видове дермални филъри
Те се разделят на три вида според трайността на резултата от терапията:
– Перманентни – не се разграждат и остават завинаги.

– Полуперманентни /от 1 до 5 години/
– Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ – те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност. Инжектират се периодично.

В много страни полуперманентните и перманентни пълнители са забранени за употреба поради многото техни странични действия.
Хиалуроновата киселина е натурална захар, която се съдържа в живите клетки и помага на кожата да поддържа своя тургур, като привлича и задържа водата в хиляди пъти повече от своя обем. Тя е естествения овлажнител на кожата. Именно ефекта от увеличаване на обема и хидратирането, който притежава хиалуроновата киселина е използван в създаването на дермалните филъри. Те се очертават като „идеалните филъри” поради сравнителната безвредност на хиалуроновата киселина, която е с еднакъв състав при всички организми/не е алерген/ и употребата й намалява до минимум страничните ефекти.

Хиалуроновата киселина освен това играе ролята на посредник, тъй като спомага за проникването на витамини в епидермиса.

Филърът е траен, вискоеластичен, създаден в изкуствени условия гел от хиалуронова киселина. Седмица преди процедурата се спира приемът на Аспирин или други противовъзпалителни медикаменти. Преди манипулацията се почиства грима, мястото се дезинфекцира. Инжектира се подкожно с тънка игла, с местна анестезия. Продуктите с хиалуронова киселина действат бързо и ефективно. След процедурата, която е сравнителни кратка, се виждат незабавни резултати – заглаждане на дефекта и обем на кожата .Възможни са зачервявания, лек оток или поява на синини в обработваните зони, които са повърхностни и за 3-4 дни преминават без следи.След процедура не се полага грим за няколко часа, избягва се престой на много висока или много ниска температъра и се изписват фотозащитни кремове.

Дермални филъри не се инжектират при бременност, период на кърмене, или при заболявания, засягащи имунната система. Ако мястото на приложение за момента има възпаление, се изчаква то да отмине.

Средната продължителност на филърите е от 6 до 12 месеца. Клиничният опит показва, че последващи процедури и корекции увеличават продължителността.
Освен, че филърите се справят с фини линии и бръчки, особено в областта на носа, над устните, те коригират несъвършенства и асиметрия, правят устните по-чувствени, очертават и контура на лицето.

Резултатът е по-гладко, по-пълно и младежко лице.

Постигнатият ефект е естествен, ненатраплив и с нищо не издава извършената намеса, което прави днес дермалните филъри любима и търсена процедура.

galery-dermatolog
Кожни болести

В Кабинета се извършват:

– Прегледи на деца и възрастни със заболявания от всякакъв характер на кожата, ноктите, косата, лигавиците

– Лечение на най-често срещаните кожни заболявания:

Акне
Розацеа
Себорея
Инфекции на кожата
Гъбични заболявания на кожа, нокти,лигавици
Екзема
Атопичен дерматит
Псориазис
Алопеция, друг косопад
Алергии с кожни прояви, така чести в ежедневието – от козметика, храна, битова или промишлена химия и други причини
Кожни раздразнения от климатични фактори – студ, топлина, слънчеви дерматити и алергии
Вирусни кожни инфекции – Херпес по кожа и полови органи и др.
Лечение на кожни образувания – мазоли, брадавици, фиброми и папиломи
Невродермити
Диагностика и лечение на полово предавани болести – генитален херпес, Кондиломи, влагалищни течения,уретрити
Кабинетът работи по утвърден ценоразпис и по договор със Здравна каса с направления.

Електрокоагулация

Електрокоагулацията се извършва посредством диатермичен ток със специална апаратура, при която има активен електрод във вид на сфера, игла или скалпел. Вследствие концентрацията на електрическата енергия върху малка площ се развива висока температура, която предизвиква коагулация и некроза на съответната тъкан. Обработените кожни образувания се премахват в момента, с последваща незначителна ранева повърхност, която епителизира за няколко дни. Понякога след електрокоагулация е възможна поява на малки белези, които впоследствие изчезват.
При обработката на изброените патологични образувания пациента усеща леко до умерено парене. Някои по-големи лезии налагат ползване на местна упойка, която може да се употреби и по желание на болния.

Чрез електрокоагулация се премахват следните образувания:

Фиброми, особено тези по врата и в аксилите;
Вирусни брадавици;
Затворени комедони;
Милиуми и обемни мастни жлези;
Кондиломи;
Соларни кератози;
Кератоакантоми;
Себорейни веруки;
Базалиоми и др.
Цената на процедурата зависи от броя на обработваните образувания, от прилагането или не на упойка.

Криотерапия

Лечението със студ е известно от древността .
Криотерапията започва активно да се развива през втората половина на миналия век.
В началото за местна криотерапия широко се използвали прости и достъпни студеноносители във вид на ледени чувалчета или гел-пакети, които се прилагали в ревматологията и ортопедията за лечение на болка. Впоследствие се изобретили т.нар. „азотни” криокамери с температура -180°, които се използват и днес.

Най-универсални свойства за криотерапия притежава течният азот заради способността му да предизвиква криодеструкция. Той има ниска температура -196°, не е токсичен, не е взривоопасен, химически е неинертен и не е скъп. Съдържа 96% азот и 4% кислород. Течният азот притежава висока лечебна активност.
Специалистите смятат криотерапията за най-естествения и физиологичен способ за разрушаване на патологичните тъкани. Бързото и кратковременно замразяване води до прекратяване на жизнените процеси в замръзналата тъкан и отпадане на патологичното огнище.

Манипулацията е краткотрайна, безкръвна, при нея не се нарушава целостта на околните участъци кожа, което позволява да се избегне опасността от заразяване на пациента с каквито и да било инфекции.

Чрез изгаряне с течен азот се премахват:

– Брадавици;

– Папиломи;

– Невуси;

– Фиброми;

– Кисти – мастни или при акне;

– Хемангиоми;

– Мазоли;

– Актинични и себорейни кератози.

Добър ефект има лечението и при Алопеция (косопад), особено огнищната форма, белези с различен произход, хиперкератози, екзема, разширени капиляри, при стареене на кожата с отпускане и бръчки и много други състояния.

Не се прилага при гнойни и възпалителни заболявания на кожата, при студова алергия и студова уртикария, болест на Рейно, криоглобулинемия, както и за премахване на формации в прекомерна близост до очите.

Течният азот се съхранява и транспортира в специални съдове, наречени Дюарови. С помощта на памучен апликатор се докосва нужния участък, понякога неколкократно.