в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: февруари 24, 2014
31224

проблем със ставитеТравмите на ставите обикновено са съпроводено с пукащ, неприятен звук.

Човек най-често наранява няколко типа стави по тялото – на бедрата, на китките, на лактите, между прешлените на гръбначния стълб, на коленете, на раменете, на глезените, по-рядко на челюстите.

Може ли травма на става да доведе до артрит или други последици?

Скъсването на кръстната връзка около коляното например има последици, които остават за цял живот. Те се изразяват в нестабилност на коляното, което пък води до увреждане на ставния хрущял и нови проблеми.

В този случай лечението е единствено оперативно. Ако не се направи такава интервенция, може да бъде унищожена колянната става. Ето защо е изключително важно да се доверите на добър ортопед и да се лекувате навреме, а не да чакате нещата да се усложнят.

Какво е артрит и какво е артроза?

При по-леките травми е задължително да се прави рехабилитация. В случай, че това не се извърши, то ставите, например при човек на възраст между 40 и 50 години, стават като такива на много по-възрастен.

Друг широко разпространен проблем за ставите е наднорменото тегло. То уврежда най-често тазобедрените стави, заради голямата телесна маса.

Какво е артрит и какво е артроза?

Артритът е състояние на възпаление на ставите, а артрозата се получава в резултат на дегенеративна промяна в ставния хрущял. Двете състояние могат да преминават едно в друго. При артрозата се наблюдава дегенеративно ставно състояние с ограничено движение, придружено с болка, а за артритът типично проявление е оттокът и затопляне в ставата.

Трябва ли човек, страдащ от артроза да се движи?

Да, задължително. При липса на движения заболяването неминуемо се ускорява. В добавка идва и заседналият начин на живот, така характерен за съвременния начин на живот, който води до качване на килограми, което още повече ограничава движенията и причинява болки в ставите и скованост. Така болният попада в един омагьосан кръг и състоянието му рязко се влошава.

Може ли да се избегне операция на дадена става или да се отложи максимално във времето?

Да, може. Съществуват лечебни средства, които могат да се прилагат, за да бъде отложен момента на операцията, а в отделни случаи и да се избегне напълно. Те влияят върху причината, като целта е да се възстанови еластичността и якостта на хрущяла.

В никакъв случай обаче не пренебрегвайте мненията и съветите на лекарите. Ако се налага операция, е най-добре да се подложите на нея, в противен случай рискувате да имате изключително сериозни проблеми със ставата и с двигателната активност като цяло в близкото бъдеще.

[note color=“efefef“]

Виж – Специалисти ортопедия

[/note] [divider top=“1″]