в Полезно
3693

Строежът на протеините, изключително важни за здравия организъм, е много интересен. Те са всъщност изградени от по-малки молекули, наричани с популярното си име аминокиселини.

След като ги приемем, протеините се разграждат на аминокиселините, от които са съставени. Те са с крупния брой от цели двадесет и две, които обикновено се синтезират в нашето тяло. Много важно е да отбележим, че осем от тях са особено ценни, тъй като са незаменими.

Защо носят това свое нестандартно название – поради простата причина, че ако някоя от тази осморка липсва, останалите седем не могат да бъдат изобщо усвоени, затова е хубаво да знаем, че всичките осем незаменими аминокисилини трябва да присъстват неделимо заедно във всяка една храна.

Ако липсва Една от 8'те незаменими аминокиселини, останалите не могат да бъдат усвоени - изобщо!

Ако липсва Една от 8’те незаменими аминокиселини, останалите не могат да бъдат усвоени – изобщо!

Но е много важно и какви са точните пропорции помежду им. Ако съответно само една от тях е в намалено количество, останалите от същото неразривно свързано семейство на най-важните хранителни съставки за нашето здраве, също ще бъдат намалени и така нашето тяло ще получава по-малко количество полезен протеин, необходим за неговото правилно функциониране. Ето защо полезните, т. е. истински здравословни храни, в своите вариращи комбинации, ако са в необходимата пропорция, ще съдържат пълноцнните протеини.

Млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни

Млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни

Тук е мястото да разясним, че месото съвсем не е единственият източник на така полезните аминокиселини и често в приготвената с месо храна се съдържа точно само една полезна аминокиселина. Докато например млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни. А при правилното комбиниране на определен вид полезни храни, ще бъдем действително в състояние да доставим на своя организъм наистина полезни вещества от най-високо качество, докато поотделно тяхната протеинова стойност е значително по-ниска.

Така например видни експерти по здравословно хранене са доказали убедително, че изброените по-долу комбинации от храни дават на организма наистина пълноценни белтъчини:


*Мляко с ориз, фъстъци, пшеница, картофи или бобови храни, сусам.

*Храни от семейство бобови в комбинация с ориз, царевица, овес, пшеница.

*Фъстъци в комбинация с ориз, царевица, пшеница, овес.

*Соя, съчетана с царевица, пшеница или сусам.

*Зеленчуци, съчетани с ориз, сусам или зърнени продукти.

Можем да обобщим, че всяко едно умело и здравословно съчетаване на зърнени и млечни храни и зеленчуци дава количество полезни протеини на организма, повече от достатъчно за функционирането на здравото тяло.

Ето защо подходящо съчетаната и подбрана храна от растителен произход, допълнена с млечни продукти в разумно количество, е абсолютно достатъчна за задоволяване на абсолютно всички потребности от енергия и пълноценна за организма храна при хора от абсолютно всички възрастови групи. Също така това е важно, за да се чувстваме свежи и работоспособни.