в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 20, 2019
31552

Строежът на протеините

Много интересен и изключително важеи за здравия организъм. Те са всъщност изградени от по-малки молекули, наричани с популярното си име аминокиселини.

След като ги приемем, протеините се разграждат на аминокиселините, от които са съставени. Те са с крупния брой от цели двадесет и две, които обикновено се синтезират в нашето тяло. Много важно е да отбележим, че осем от тях са особено ценни, тъй като са незаменими.

Защо носят това свое нестандартно название

Поради простата причина, че ако някоя от тази осморка липсва, останалите седем не могат да бъдат изобщо усвоени, затова е хубаво да знаем, че всичките осем незаменими аминокисилини трябва да присъстват неделимо заедно във всяка една храна.

Ако липсва Една от 8'те незаменими аминокиселини, останалите не могат да бъдат усвоени - изобщо!

Ако липсва Една от 8’те незаменими аминокиселини, останалите не могат да бъдат усвоени – изобщо! Но е много важно и какви са точните пропорции помежду им.

Ако съответно само една от тях е в намалено количество, останалите от същото неразривно свързано семейство на най-важните хранителни съставки за нашето здраве, също ще бъдат намалени и така нашето тяло ще получава по-малко количество полезен протеин, необходим за неговото правилно функциониране. Ето защо полезните, т. е. истински здравословни храни, в своите вариращи комбинации, ако са в необходимата пропорция, ще съдържат пълноцнните протеини.

Млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни

Млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни

Тук е мястото да разясним, че месото съвсем не е единственият източник на така полезните аминокиселини и често в приготвената с месо храна се съдържа точно само една полезна аминокиселина.
Докато например млякото и соята са протеини, които са изцяло пълноценни.

При правилното комбиниране на определен вид полезни храни, ще бъдем действително в състояние да доставим на своя организъм наистина полезни вещества от най-високо качество, докато поотделно тяхната протеинова стойност е значително по-ниска.

Видни експерти по здравословно хранене са доказали убедително, че изброените по-долу комбинации от храни дават на организма наистина пълноценни белтъчини:

  • Мляко с ориз, фъстъци, пшеница, картофи или бобови храни, сусам.
  • Храни от семейство бобови в комбинация с ориз, царевица, овес, пшеница.
  • Фъстъци в комбинация с ориз, царевица, пшеница, овес.
  • Соя, съчетана с царевица, пшеница или сусам.
  • Зеленчуци, съчетани с ориз, сусам или зърнени продукти.

Можем да обобщим, че всяко едно умело и здравословно съчетаване на зърнени и млечни храни и зеленчуци дава количество полезни протеини на организма, повече от достатъчно за функционирането на здравото тяло.

Ето защо подходящо съчетаната и подбрана храна от растителен произход, допълнена с млечни продукти в разумно количество, е абсолютно достатъчна за задоволяване на абсолютно всички потребности от енергия и пълноценна за организма храна при хора от абсолютно всички възрастови групи. Също така това е важно, за да се чувстваме свежи и работоспособни.

[divider top=“1″]