в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 1, 2014
33072

В направените през последните години изследвания е установено, че натуралният черен шоколад освен своите вкусови качества, притежава и много здравословни свойства. Като най-полезен се смята шоколадът с над 70 процента съдържание на какао.

Натурален шоколад
[divider=“1″] Черният шоколад е полезен за сърцето. Ако го консумирате в умерени количества два три пъти седмично, той може да намали високото кръвно налягане. Също така той подобрява притока на кръв и предпазва от запушването на кръвоносните съдове. Също е доказано че може да ни предпази и от атеросклероза (втвърдяване на артериите).

Черният шоколад е също полезен и за мозъка. Той съдържа вещества, които допринасят за подобряване на настроението. Когато го похапваме, мозъкът ни секретира ендорфини, които също се отделят и когато се влюбваме. Освен това черният шоколад подобрява притока на кръв към мозъка, като по този начин спомага за процеса на запаметяване. Също така съдържа малко количество кофеин, което ни ободрява.
[note color=“5C3B08″]Към списъка с полезни свойства на шоколада може да добавим и това, че той е пълен с антиоксиданти. Това спомага нашият организъм да се пребори със свободните радикали, които могат да причинят различни видове рак. Антиоксидантите в него също забавят процеса на състаряване.[/note]

Черният шоколад спомага кръвоносните ни съдове да са здрави и кръвообръщението ни да е добро, и ни предпазва от диабет тип 2. Флавоноидите,които той съдържа спомагат да се намали инсулиновата резистентност като позволява на клетките да функционират правилно, използвайки ефикасно инсулина в организма.

Черният шоколад също така съдържа и много витамини и минерали. Най-много изобилстват минералите калий, магнезий, мед и желязо. Медта и калият могат да ни предпазят от сърдечни заболявания, включително и от инфаркт. Желязото спомага да се намали неговият дефицит в организма, особено ако страдате от анемия. Магнезият в шоколада ни предпазва от диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Черен Натурален Шоколад

Натурален Шоколад

Едно от най-изнендващите свойства на шоколада е това, че той е полезен за емайла на зъбите. Тук говорим за истинския черен натурален шоколад, в който няма захар. Веществото, което ни предпазва от кариеси се нарича теобромин. То също е и лек стимулант като кофеина, и дори може да укроти вашата кашлица.

Черният натурален шоколад наистина притежава невероятни ползи за здравето. Тъй като е калоричен, не се препоръчва да се прекалява с него. Като изключим това, полезните му свойства наистина са удивителни. Ако се чувствате тъжни и депресирани, черният шоколад може да ви оправи настроението за нула време.

Вкусът на истинския черен шоколад е дори и в пъти по-добър от евтините алтернативи, които съдържат нищожно количество какао и много захар, която ще ви навреди. Опитайте го веднъж, ако не сте го правили досега. Запомнете че съдържанието на какао трябва да е минимум 70 %.
[divider=“1″]