в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
3324

В съвременното забързано и напрегнато ежедневие проблемите със стомаха са все по-често срещани. В тази статия ще ви дадем няколко лесни насоки за това

как да се справите с тях без лекарства.

banner

Първият съвет за по-здрав стомах е да ядете, само ако изпитвате истински глад. Фалшивият глад е често явление при увеличена киселинност на стомаха и той би трябвало да се посреща с подходящи пресни сокове (от моркови, зеле, картофи, ябълки и др.), с билкови отвари (мента, копър, жълт кантарион, борови връхчета, невен и др.) и неподправени зеленчукови бульони, вместо да се яде твърда храна. С приемането на последната би трябвало да се изчака, докато енергията в храносмилателната система се възстанови от предишното хранене или от нощната почивка. Всяка хапка от твърдата храна да се дъвче и смесва със слюнка старателно, а вниманието по време на хранене да не се отвлича с разговори, мечти или притеснения.
Да не се правят прибързани изводи за поносимостта или непоносимостта на този или онзи продукт. Трудно възприеманият зеленчук може да стане напълно приемлив при по-добро дъвкане или при приемането му под формата на сок или супа. Привидно пречещият плод може да промени въздействието си, ако не се комбинира с нищо друго. Елиминационно-провокационната диета, за която ще стане дума по-нататък, може да открои действително дразнещите продукти.
Освен общите препоръки да се установят и индивидуално валидните принципи чрез внимателно наблюдение и задълбочен анализ на собственото състояние. Битовите затруднения да се разрешават творчески.
Да се употребяват редовно продукти с омекчаващи свойства, например овесени ядки, ленено семе, бамя и зехтин, евентуално с накиснати в него билки (кантарион, невен, лайка, мента, равнец, салеп и др.).
Да се вземат мерки за общо укрепване на организма чрез физкултурни упражнения, водни процедури и разходки сред природата. Особено да се работи за създаването на антистресова психонагласа, тъй като и най-добрата храна не може да се усвои правилно при разбалансиране на нервната регулация.
Винаги да се помни, че нарушенията в горните отдели на храносмилателната система (устната кухина, хранопровод, стомах и дванадесетопръстник) задължително рефлектират върху останалите й органи (тънки и дебели черва, жлъчка, черен дроб и задстомашна жлеза).
Най-обичаният български природолечител, Петър Димков, предписва при проблеми със стомаха да се изяжда сутрин на гладно по една ябълка и след това закуската да се “отложи” за максимално дълго време. Той също така препоръчва да се ядат спокойно ябълки и след всяко хранене, тъй като улесняват доброто храносмилане.
Обичани наши звезди пък сутрин на гладно съветват задължително да се изпива чаша гореща вода, в която може да прибавите и прясно изцеден лимонов сок – това е и изпитано средство против акне и така кожата става блестяща, тъй като красотата, както знаем, е преди всичко красота отвътре.