в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
316256

Как да разберем дали имаме уголемена простатаС напредване на възрастта при мъжете много често се появяват проблеми с простатата.

Състоянието на уголемена простата се нарича доброкачествена хиперплазия на    простатата, и в доста от случаите няма никакви симптоми. Възникналите такива могат    да бъдат с различна степен-от леки до сериозни. Сериозността на симптомите не винаги е свързана със степента на уголемяване на простатата.

Симптомите на уголемената простата могат да бъдат свързани с изпразването на пикочния мехур или със способността му за задържане и съхранение на урината в него.

Проблемите, свързани с изпразването на пикочния мехур се изразяват в трудност при започване на уриниране /колебание и напрежение/; намаляване силата и посоката на уринарния поток; изпускане след уриниране и позиви за уриниране веднага след това; болка по време на уриниране и чувство за ненапълно изпразнен пикочен мехур.

Как да разберем дали имаме проблем с простатаПроблемите, свързани със способността за задържането на урината в пикочния мехур се изразяват в често уриниране; събуждане през нощта за уриниране; внезапно, неконтролируемо желание за уриниране.

Симптомите могат да се обострят при застудяване на времето,в резултат на физическо пренатоварване и емоционален стрес,при употребата на някои лекарства като обезводняващи таблетки, антидепресанти, тестостерон, дифенхидрамин, псевдоефедрин, оксиметазолин и някои обезболяващи лекарства.

Изброените симптоми на уголемената простата често са балансирани между двата типа. Ако те не идват бързо, или имате повече от единия вид, може да имате и нещо различно от доброкачествена хиперплазия на простатата.

Други заболявания отключващи подобни симптоми могат да са свързани с инфекция на пикочните пътища, простатит, рак на простатата, диабет, сърдечна недостатъчност и някои неврологични заболявания.
При наличието на тези симптоми е добре да се обърнете към лекар-специалист уролог, който след преглед и изследвания да постави диагноза и назначи лечение ако има заболяване на простатата или да се изключи такова.