в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
3936

Как да разберем, че организма ни се нуждае от белтъчиниКогато става въпрос за недостиг на микроелементи или витамини, медиците най- често насочват вниманието ни към белите петънца по ноктите.

Белтъкът, както е известно, е „строителен материал“ за всички структури на организма. При недостига му настъпват деструктивни изменения в костите, ставите, мускулите и ноктите, на практика във всички органи и системи.

Белтъчният дефицит се отразява и на състоянието на имунната система. Въпросните бели петънца по ноктите всъщност са комплексен признак за цял комплекс патологични промени в организма, съответно и недостиг на белтъчини, освен на микроелементи и витамини.

По-категоричен признак за белтъчен дефицит в организма са чупливостта на ноктите, засилено опадане на косата, анемията и честите простуди, както и обостряне хроничните състояния при по-възрастните.

Защо се случва това?


Най-често дефицитът се причинява от недостатъчното количество белтъчини в приеманата храна. В много случаи сами си го причиняваме: например с прилаганите диети, включително и такива, с ограничен прием на белтъчини.

За жалост, няма кръвно изследване, което да доказва белтъчният дефицит в организма. Сериозен косвен знак може да бъде ниския хемоглобин, а също и падането нивото на имуноглобулините.

Как да се предотвратят тези дефицитни състояния?


Най добрата профилактика е пълноценното хранене. Много важно е особено през зимните месеци в менюто ни да присъства балансирано количество плодове, зеленчуци, месо,яйца, морска риба, млечни продукти. Не бива също така да се забравят бобовите храни и спанака.

Така,че изборът да бъдем здрави в огромна степен е в наши ръце.Хранейки се пълноценно и балансирано, водейки природосъобразен начин на живот, можем сами да попречим на нашия организъм да боледува.