в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: февруари 20, 2013
31145

Как да разберем, че организма ни се нуждае от белтъчиниКогато става въпрос за недостиг на микроелементи или витамини, медиците най- често насочват вниманието ни към белите петънца по ноктите.

Белтъкът, както е известно, е „строителен материал“ за всички структури на организма. При недостига му настъпват деструктивни изменения в костите, ставите, мускулите и ноктите, на практика във всички органи и системи.

Белтъчният дефицит се отразява и на състоянието на имунната система. Въпросните бели петънца по ноктите всъщност са комплексен признак за цял комплекс патологични промени в организма, съответно и недостиг на белтъчини, освен на микроелементи и витамини.

По-категоричен признак за белтъчен дефицит в организма са чупливостта на ноктите, засилено опадане на косата, анемията и честите простуди, както и обостряне хроничните състояния при по-възрастните.
[note color=“#ffffff“] Защо се случва това?


Най-често дефицитът се причинява от недостатъчното количество белтъчини в приеманата храна. В много случаи сами си го причиняваме: например с прилаганите диети, включително и такива, с ограничен прием на белтъчини.

За жалост, няма кръвно изследване, което да доказва белтъчният дефицит в организма. Сериозен косвен знак може да бъде ниския хемоглобин, а също и падането нивото на имуноглобулините.
[/note] [note color=“#ffffff“] Как да се предотвратят тези дефицитни състояния?


Най добрата профилактика е пълноценното хранене. Много важно е особено през зимните месеци в менюто ни да присъства балансирано количество плодове, зеленчуци, месо,яйца, морска риба, млечни продукти. Не бива също така да се забравят бобовите храни и спанака.

Така,че изборът да бъдем здрави в огромна степен е в наши ръце.Хранейки се пълноценно и балансирано, водейки природосъобразен начин на живот, можем сами да попречим на нашия организъм да боледува.
[/note]