в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 3,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 29, 2017
334393

Обострянето на гастрита и язвената болест на стомаха, най- често се проявяват през пролетта и есента. Това има своето научно обяснение. В междинните сезони стомашната лигавица става по-податлива на агресивната солна киселина.

В тези сезони организмът по-често изпитва недостиг на витамини В и С, които участват в естественото обновяване на стомашната лигавица.

Ако към тези фактори се добавят стреса и вредните навици (алкохол и тютюнопушене), то рискът от обостряне многократно се увеличава.

Обостряне на гастрит - как да си помогнем

Как да разпознаем пристъпа?

За обостряне на гастрита или язва на стомаха подсказват следните симптоми:

Тежест в горната част на стомаха след хранене и/или гадене;
Рязка силна болка под „лъжичката“, която се разпространява към лявата част на гърдите и дори към гърба;
Появяване на стомашни киселини, които възникват вследствие на връщането на солно-киселинно съдържимо в хранопровода.

Как да си помогнем?

Лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт трябва да бъде системно и под лекарско наблюдение. Само квалифициран специалист може да проведе качествено изследване и лечение, да предпише необходимите лекарства и да препоръча правилен хранителен режим. Но когато гастритния пристъп започне през нощта и нямате възможност да бъдете прегледани от лекар, можете да си помогнете за намаляване на болката и дискомфорта временно.

Освен с медикаменти, хората често използват и средства от народната медицина- чай от различни билки или разтвор на хлебна сода. Новите изследвания обаче показват, че натриевият бикарбонат (хлебната сода), не само че не е полезна в този случай, но може и сериозно да ви навреди. Содата е доста агресивна за стомашната лигавица и не бива да се използва за облекчаване пристъпите на гастрит и язва на стомаха.

В този случай, ако нямате под ръка някакво антиацидно лекарство, можете да си помогнете като изпиете 100 мл. картофен сок, който благодарение на съдържащото се в него нишесте ще неутрализира киселините. Също така, можете да си приготвите чай от мента или да сдъвчете корен от женско биле (ако разполагате с такъв у дома).
На сутринта непременно посетете лекар и не отлагайте!

Важна е профилактиката!

Най-добрата профилактика срещу усложненията на гастрит и други заболявания на стомашно-чревният тракт, разбира се, е правилното хранене и отказването от вредните навици. Правилното хранене включва не само избор на полезни и качествени продукти, но и правилният режим и хигиена на хранене. Трябва да се храните приблизително в едно и също време на деня, без да бързате, като добре сдъвквате храната. Старайте се да избягвате дългите интервали между храненията. Яжте добре почистени и пресни хранителни продукти.

Според статистиката 95% от случаите на заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт се дължат на бактерията Хеликобактер пилори. Само диета не би помогнала за лечението на язва в такъв случай. Тук ще помогне специалната антибактериална терапия, която може да ви назначи единствено лекар-гастроентеролог, след проведени щателни медицински изследвания.

Ето защо, самолечението при язва и гастрит е противопоказно!

 

 

Прочетете също така: