в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 8, 2019
31797

При някои жени се наблюдава прекалено окосмяване, което е доста неприятно явление, наречено хирзутизъм. То е вследствие на прекалено високи нива на мъжки хормони, които при дамите нормално са в малки количества. При състояние на хормонален дисбаланс обаче нивата на андрогените се повишават и предизвикват редица аномалии в женския организъм, една, от които е прекаленото окосмяване на тялото.

1

Една от честите причини за това явление са поликистозните яйчници. Наблюдават се при 10 до 15% от жените. Поликистозният овариален синдром представлява нарушаване на функцията на тези органи, а оттам и нередовна овулация и повишена секреция на андрогени и естрогени.


Как можете да се преборите с този неприятен проблем?

Има редица лекарства, които личният лекар може да ви изпише. По-добрият и здравословен начин обаче е по естествен път, като промените начина си на хранене и започнете прием на билкови добавки. Първата стъпка във всички случаи обаче е консултация с личния лекар и при никакви обстоятелства не трябва да приемате каквито и да било таблетки на своя глава.

Ако пък сте с наднормено тегло, също е добре да се посъветвате със специалист, защото може именно това да е причината за хормоналния дисбаланс и съответно за неприятното окосмяване. При положение, че това е проблемът, трябва задължително да промените хранителните си навици. Затлъстяването би могло да наруши не само баланса на хормоните в тялото ви, но и да ви докара редица други сериозни проблеми със сърцето, опорно-двигателната система и т.н. Ето защо трябва да не омаловажавате факта, че сте с наднорменото тегло, а да започнете още сега хранителен режим, с който да отслабнете.

2

Избягвайте рафинираните въглехидрати и преминете на храни с нисък гликемичен индекс. Увеличете приема на витамин В6. Това ще доведе до значително намаляване на окосмяването, защото това ценно вещество спомага за разграждането на нишестето и регулира нивото на глюкозата, което ще спомогне за балансиране на хормоните в организма. Яжте повече пилешко месо, риба, домати, броколи, червени чушки, зеле. Добавете към това и витамин Е. Той е мощен антиоксидант и действа блокиращо на мъжките хормони при жените, благоприятно е влиянието му и върху половата система като цяло.

Избягвайте консумацията на сладки храни, които съдържат големи количества захар и въглехидрати. Това са продуктите с висок гликемичен индекс, които отдават енергия много бързо, което води до инсулинова резистентност. Като резултат яйчниците започват да произвеждат повече мъжки хормон, което от своя страна е причина за прекомерно окосмяване. Не подценявайте проблема, защото той може да се окаже по-сериозен, отколкото смятате, още днес се консултирайте с вашия лекуващ лекар.
[divider top=“1″]