в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 12, 2020
3864
[note color=“#ffffff“] Независимо от големите постижения в областта на технологиите, глобалните проблеми на нашата планета стават все по-големи и все повече.

Около милиард и половина души съществуват само с по един долар на ден.

В търсене на решение за изхранване на населението на планетата, на преден план излиза растението киноа. На него се възлагат сериозни надежди за осигуряване на пълноценна храна за гладуващото население, живеещо при сурови климатични условия и обитаващо райони с бедна и непродуктивна почва.
[/note] Въпреки че, на пръв поглед киноата напомня зърнена култура, растението, достигащо човешки ръст принадлежи към семейство Щирови.

За негова родина се смятат бреговете на високопланинското езеро Титикака в Андите. То е добре приспособено към суровия климат и силните ветрове.

Дребните семена на киноата, напомнящи кус-кус са били основна храна на инките. Според преданието, инките са се сдобили с киноа от митичното племе на „войните на облаците“ – чачапоя.
Изключителните хранителни качества и тонизиращ ефект върху човешкия организъм станали причина за почти божественото преклонение на инките пред това растение.

Семената на киноата са изключително богати на протеини (16-20%) и са единствения природен продукт, който съдържа всички осем незаменими аминокиселини. По своя състав белтъкът на киноа е близък до този на млякото, но няма негативното въздействие върху организма.

Подобно на зърнените култури киноа се отличава с високо съдържание на въглехидрати (70%), но за разлика от тях не съдържа глутен.

Съдържанието на липди е около 6.5%, като 85% съставляват изключително ценните есенциални мастни киселини.
[note color=“#e0e0e0″] В семената на киноа е открит и богат набор от безценни за човешкия организъм минерални вещества, като калций, желязо, мед, цинк, манган, магнезий, фосфор и селен.
[/note]

[note color=“#e0e0e0″]ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КИНОАТА – ТУК[/note]

Киноата има благоприятно въздействие върху храносмилателния тракт, а калорийната стойност за 100 гр. е 360 Ккал.

КИНОА - Храната на бъдещетоПри варене семената на киноа увеличават обема си 4 пъти и стават стъкловидно прозрачни. Имат приятен орехов привкус и са подходящи както за салти, така и за основни ястия.

Семената на киноа могат да се консумират и под формата на кълнове или за направата на брашно.
Тези уникални семена понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Понижават холестерола, глюкозата в кръвта и смекчават пристъпите на мигрена.

Киноата вирее еднакво добре както в планинските райони, така и на морското равнище.
Неслучайно НАСА са я включи в списъка с култури, предназначени за получаване на храни в изкуствени екосистеми. В този смисъл киноата се приема като храната на бъдещето.
[note color=“#e0e0e0″] Прочети още за киноа ЦЪК
[/note]