в НЗОК, София
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
34348
bolnica-lulin-logo

Контактна информация

„Ние създаваме здраве” е лозунгът, които събира преди десетина години няколко млади и ентусиазирани лекари, придобили своята професионална квалификация в чужбина.

Убедени в своите цели те поставят основите на Mедицински Център „Артро“, с цел в България бъде постигнато същото ниво на лечение, рехабилитация и индивидуално отношение към пациента, както във водещи европейски ортопедични клиники.

Това се оказва достижима цел, но здравеопазването е огромен комплекс от услуги, а медицинският център – недостатъчен за нуждите на хората.

bolnica-lulin-sgrada

„Ние създаваме здраве”– идеята, целта и амбицията достигат до създаването на многопрофилна болница Люлин, където стандартите на лечение са на изключително високо ниво и са също толкова конкурентни колкото в утвърдени лечебни заведения в страната.

Нашите движещи сили са – искреността, достойнството и уважението към здравните потребности на хората. В основите на болница Люлин са вградени професионализма и етиката. Наред с привлекателния си архитектурен дизайн, болницата е изградена според всички европейски изисквания, с помощта на приятели и съмишленици.

Ортопедия и Травматология

В отделението ни по ортопедия и травматология се извършва диагностика и лечение на заболяванията на опорно – двигателния апарат. Нашата цел е да осигурим индивидуален подход и високо качество на обслужване на пациентите, с помощта на модерна апаратура и оперативни техники, доказали своята ефективност. Можете да разчитате на конфиденциалност, добронамереност, адекватно лечение и бързо възстановяване. Най – честите оперативни интервенции, които извършваме са:

Артроскопска хирургия – това е миниинвазивна процедура, която позволява с малък кожен разрез да се проникне в някоя от ставите на крайниците и чрез оптика и камера същата да се инспектира. Така е възможно да се диагностицира дадено вътреставно увреждане и да се приложи лечение. Най-често това са увреди на минискусите на коляното; при реконструкция на предна и задна кръстна връзки; за лечение на хрущялни дефекти и отстраняване на свободни тела.
В областта на раменната става се използва за субакромиална декомпресия при конфликти и болки в рамото; шев на сухожилията на ротаторния маншон; лечение на раменна нестабилност; отстраняване на калцификати от бурси и сухожилия и др.

Ендопротезиране на стави – прави се при дегенеративни изменения най – вече в тазобедрената и колянната става. Съвременните техники на протезиране и последните модели на изксуствени стави позволяват намаляване продължителността на операцията, извършването и с по-малки кожни разрези (миниинвазивни техники) и ранно раздвижване на пациента в следоперативния период с бързо натоварване на оперираният крайник.

Лечение на костни счупвания – то бива неоперативно – чрез поставянето на гипсова имобилизация или различни видове ортези и брейсове и оперативно – при вътреставни и разместени фрактури чрез наместване и фиксация с метални инпланти.

Лечение на вродени и придобити деформитети на крайниците – най-често това са деформации на ходилото, като изкривявания на пръстите, разширение на предния ходилен отдел или спадане на свода. Съвременните оперативни техники позволяват, както корекция на деформацията, така и ранно натоварване на крайника без гипсова имобилизация.

Хирургия на ръка – най-често това са заболявания свързани с притискане на нерви или сухожилия в анатомични канали на китката или пръстите, които водят до болка и нарушение на функцията, движенията и сетивността на ръката.

Хирургично отстраняване на кисти и туморни образувания с поставяне на хистологична диагноза или метални импланти, след възстановяване на крайника и зарастване на фрактурата.

Вътршни болести

Вътрешно – Ендокринология
Във вътрешно отделение на МБАЛ „Люлин” ЕАД се провежда лечение на захарен диабет по кл. П. 104 „Декомпенсиран захарен диабет при лица над 18 години. Отделението по ендокринология разполага със съвременна лабораторна и образна диагностика , възможност за консултации с други специалисти, специалист по ендокринология и болести на обмяната. Провежда се обучение на пациента за самоконтрол и самолечение, диета и физическа активност. Пациентите се приемат в съвременни удобни хигиенични стаи, всяка със собствен санитарен възел.
Извършва се планов приемна пациенти, предварително записани. На хоспитализираните пациенти се провежда обучение по отношение на: Хранителен режим Двигателен режим Препоръки за предпазване от хипогликемия Препоръки за предпазване от очни усложнения Предпазване от нараняване на краката Препоръки за бременност при захарен диабет
Провежда се индивидуално и групово обучение на болните със захарен диабет, диетичен и двигателен режим, медикаментозно лечение, инжекционни инсулинови устройства,контрол и самоконтрол на захарният диабет, използване на глюкомер.

Гастроентерология
В гастроентерологията се лекуват заболявания на горният и долен стомашно-чревен тракт – възпаления на хранопровода , гастрити, язвена болест, възпаления на жлъчната система и др.
Отделението има богати диагностични и терапевтични възможности. Работата тук е съобразена и утвърдена със светони стандарти и най-съвременните методи за диагностика и лечение. Извършват се ендоскопски диагностични процедури (гастроскопия, сигмоидо, колоноскопия) с възможности за вземане на биопсичен материал за изследване и диагностициране на доброкачествени и злокачествени образувания.
Гастроентерологичното отеление разполага и със ехографска апаратура за утразвукова диагностика на коремните органи.
Медицински екип :

Д-р Генова
Мед. сестра Ю. Бабарова
Старша сестра Ц. Милова

Физиотерапия

Завеждащ отделение по физикална терапия Д-р Тошева.

Д-р Кристина Павлова, специалист по физикална медицина и рехабилитация,мануална терапия, лазертерапия и акупунктура (иглотерапия). Клиничен преподавател към Национална Спортна Академия. Гостуващ преподавател на Университета на град Колима, Мексико, Медицински факултет и Факултет Спортове и Възстановителни дейности.

Иван Митов и Ивайло Лазаров – магистър кинезитерапевти и специалисти по лечебен масаж.Отделението по физиотерапия и рехабилитация, разположен сградата на МБАЛ „Люлин”ЕАД разполага с всички съвременни апарати за физиотерапевтично повлияване : лазер, високочестотни токове, средно и нискочестотни токове, ултразвук, кварц, солукс и вакуум масажен апарат с електротерапия с помощта на които се извършват терапевтични медицински или козметични процедури. Физиотерапевтичната апаратура с микропроцесорен контрол позволява прилагането на индивидуални съчетания на електротерапия в повече от 600 варианта – до леглото на болния и изнесено в салоните за рехабилитация, според състоянието .

В голям салон за кинезитерапия с отделни зали за масаж, парафинолечение, механотерапия и кинезитерапия се прилагат индивидуална и групова лечебна физкултура. Специалистите Д-р Кристина Павлова и кинезитерапевтите Иван Митов и Ивайло Лазаров практикуват методите на рефлексотерапия, лазерпунктура, иглотерапия, специализиран рефлекторен масаж, масаж с вендузи, масаж с топли речни камъни, масаж с мед, китайски масаж с лъжички, ароматерапия, електроакупунктура и други. В болницата има специализиран кабинет за болести на гръбнака и мануална терапия.

Д-р Кристина Павлова прилага мануална терапия, акупунктура и лазертерапия при заболявания на периферната нервна система с вертеброгенна етиология – дископатия, дискова херния, неврити и радикулити. В кабинетите се работи по методика за повлияване на болката ,методика за възстановяване на периферни нерви,с методи на съвременната западно-европейска физикална медицина и традиционната китайска медицина.

Лекуват се спортните травми, травми на гръбнака, парези на лицев нерв, невралгии на нервус тригеминус, главоболие, мигрени и неврози, фибромиалгия. В болницата успешно се лекуват и рехабилитират възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, травми, неврологични заболявания. C помощта на електростимулация се възстановяват мускулни атрофии след счупвания на кости, изкълчване на стави или травми на периферната нервна система.
Лазерната терапия е ефикасен метод, чрез който се повлияват синузити, отити, възпалителни ставни и неврологични заболявания, както и трудно зарастващи хирургични рани или трофични варикозни язви. Съчетанието на фототерапия, лазер и акупунктура води до добри резултати при кожни заболявания като псориазис, алопеция, витилиго и др.

В отделението се прилагат много козметични процедури – електрогимнастика, антицелулитни процедури и масаж, индивидуални програми за отслабване, целутрон, боди форминг, съчетани с акупунктура. Специалистите Д-р Кристина Павлова и кинезитерапевти Иван Митов и Ивайло Лазаров практикуват методите на рефлексотерапия, лазерпунктура, иглотерапия, специализиран рефлекторен масаж, масаж с вендузи, масаж с топли речни камъни , масаж с мед, китайски масаж с лъжички, ароматерапия, електроакупунктура и други . Д-р Кристина Павлова прилага мануална терапия, акупунктура и лазертерапия при заболявания на периферната нервна система с вертеброгенна етиология – дископатия, дискова херния, неврити и радикулити. В кабинетите се работи по методика за повлияване на болката ,методика за възстановяване на периферни нерви,с методи на съвременната западно-европейска физикална медицина и традиционната китайска медицина. Лекуват се спортните травми, травми на гръбнака, парези на лицев нерв, невралгии на нервус тригеминус, главоболие, мигрени и неврози, фибромиалгия. В болницата успешно се лекуват и рехабилитират възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, травми, неврологични заболявания.
C помощта на електростимулация се възстановяват мускулни атрофии след счупвания на кости, изкълчване на стави или травми на периферната нервна система. Лазерната терапия е ефикасен метод, чрез който се повлияват синузити, отити, възпалителни ставни и неврологични заболявания, както и трудно зарастващи хирургични рани или трофични варикозни язви. Съчетанието на фототерапия, лазер и акупунктура води до добри резултати при кожни заболявания като псориазис, алопеция, витилиго и др. В отделението се прилагат много козметични процедури – електрогимнастика, антицелулитни процедури и масаж, индивидуални програми за отслабване, целутрон, боди форминг, съчетани с акупунктура. Успешно се третират следоперативни цикатрикси, (белези) и сраствания, както и състояния след липосукция и пластични хирургични и козметични намеси. Методите на природната медицина, изпозващи преформирани физикални фактори от живата природа, ароматерапия, масажи и движение,музикотерапия и правят физиотерапията н а болница Люлин предпочитано място за лечение на болката чрез стремеж към здраве в хармония и равновесие с природата, хармония и равновесие между тяло и дух. Програма за възстановяване двигателна активност след оперативни намеси – ортопедични, гинекологични, хирургични – ранна рехабилитация до леглото на болния и след това- в отделението и амбулаторно.

Апаратен лимфодренаж-модерен метод Апаратен лимфодренаж-модерен метод за масаж на крайниците и корема, с 12 камерни маншети с покачващо се налягане и градиент на налягането. Използва се при подути крайници от венозен и лемфен засткой, причинен от венозна и лимфна недостатъчност- при заболявания на опорно двигателен апарат, лимфни и венозни съдове или вторичетн лимфен застой, причинен от операции по повод карциноми с резекция на лимфни възли и отстрпаняване на, както и след химио и лъчетерапия. Лимфният дренаж-въздействие: Облекчава отоците на оперираните стави след ортопедични операции , изпомпва отока на ставите и околната тъкан при възпалителни и дегенеративни заболявания- артрити, артрози. Не на последно място за профилактика при сезонно обостряне на венозна недостатъчност при разширени вени на подбедрениците. Апаратът разполага с микропроцесорен контрол, който следи изпълнението на различните програми – онкологични, ортопедични, хирургични, козметични, естетични- за отслабване.Общото въздействие върху организма е премахване на отоците от различно естество и дрениране на излишната течност, токсини, отпадъчни вещества, съдържащи се в лимфата, облекчаване на циркулацията на течности в крайниците и изхвърляне на токсините. Човек се чувства по-лек, по- млад и по-здрав. Апаратурата е последен клас смарт технология , с възможност за въздействие на два крака едновременно, ръка и крак, панталони – крака и корем и две ръце, с микропроцесорен контрол и обратна връзка за качеството на изпълнение на процедурата, и отговор от страна на пациенте и с променливи параметри, над 200 вградени програми за въздействие, съблюдаващи стриктно европейските и световни медицински стандарти, с възможност за изключнване на част от маншетите по време на терапия при наличие на кожни рани или ако е необходимо. Процедурата се изпълнява след преглед от лекар физиотерапевт и под негово наблюдение .
Работно време: Понеделник – Петък 8:00 – 14:00.

Неврология

Неврологията е наука, която се занимава с нормалните функции и болестните разстройства на нервната система. Анализът на резултатите от цялостното изследване на неврологично болния, което обхваща анамнезата, соматичния, неврологичния и психичния статус и редица лабораторни и апаратурни изследвания, дава възможност да се постигне крайната цел на неврологичното изследване – поставяне на диагнозата на болестния процес и уточняване на най – подходящото лечение. Големият прогрес, който беше направен в последните десетилетия в биохимията, имунологията, генетиката и молекулярната биология, оказа благоприятно влияние върху развитието на неврологията.

В нашето отделение по Неврология се извършва диагностика и лечение на заболявания на централната и периферната нервна система.Отделението има сключен договор с НЗОК за лечение на заболявания по следните клинични пътеки:

Кл. пътека N 9 – Остри и хронични вирусни, бактериални, спирохетни, микотични и паразитни менингити, менингоенцефалити и миелити при лица над 18 год.

Това са възпалителни заболявания на главния мозък и неговите обвивки, които протичат изключително тежко и изискват спешна хоспитализация. Основните симптоми са главоболие, повръщане, скованост на вратната мускулатура, дразнене от шум и светлина, понякога пациентите могат да имат и гърчове и психомоторно неспокойство.

Кл. пътека N 17 Множествена склероза

Това е тежко инвалидизиращо заболяване на Централната нервна система, което обикновено протича на пристъпи и ремисии. По време на пристъп болните трябва да имат новопоявили се симптоми като- слабост или скованост на крайниците, нарушение в походката до невъзможност за ходене, изтръпване на тялото и крайниците, нарушено равновесие и кооринация, загуба на зрението.   В отделението се провежда лечение на болни в пристъп.

Кл. пътека N 19 Епилептичен статус.

Представлява продължителен епилептичен припадък или серия от припадъци с продължителност над 30 минути. Някои от припадъците протичат с гърчове или втренчване на погледа и винаги са придружени пт промяна на съзнанието и липса на спомен за случилото се. При другата група припадъци може да има главоболие, световъртеж, болки в корема, изтръпване или потрепване на крайник при ясно съзнание.

Кл. пътека N 202 Консервативно поведение при леки и среднотежки черепно- мозъчни травми

Приемат се пациенти с диагностицирани леки черапно- мозъчни травми като комоцио церебри и закрити гръбначно- мозъчни травми с лека коренчева увреда.

Необходимо е при прием в болница пациентита да носят направление N 7 за хоспитализация.

В отделението по неврология се извършват високоспециализирани изследвания – ЕМГ и ЕЕГ.

Електромиографията ( ЕМГ ) е електрофизиологичен метод, чрез който се диагностицират заболявания на мускулите и периферните нерви. Целта на изследването е да се определи проводимостта на  нервите и биоелектричната активност на мускулите. Извършва се като се поставят електроди на определени места върху мускулите и се нанасят кратки електрически стимули по хода на изследваните периферни нерви.

Прилага се при диагностика на дископатии, радикулити, полиневропатии, диабетна невропатия, миопатии , тремор( треперене ), болест на Паркинсон, миастения гравис.

Електроенцефалографията представлява изследване на биоелектричната активност на човешкия моззък и се осъществява чрез електроди поставени върху повърхността на главата, които регистрират тази активност. Използва се при диагностициране на заболявания като епилепсия, първично и вторично главоболие, невроинфекции, последици от черепно- мозъчни травми. Методът има първостепенно значение за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата епилепсия, за определяне вида на епилептичните присъпи и за осъществяване контрол на лечението им.

Гинекология

Конизацио на маточната шийка-класическо и електроконизацио. Модерни методи за лечение на предраковите състояния на половата система и комплексна онкопрофилактика при жената. Прекъсване на бременност по желание и по медицински показания.

Голямото предимство на тези интервенции е свързано с минимален – еднодневен болничен престой и много бързо възстановяване на пациентките.

Урогинекология

Операции чрез долен достъп-пластика на влагалището, влагалищна хистеректомия, уретровезикопексия и др. Оперативни интервенции чрез коремен достъп – лапаротомия при различни гинекологични заболявания – маточна миома , кисти на яйчниците, неопластични заболявания на женските полови органи и др.

Алергология

Алергията представлява имунно обусловена свръхчувствителност възникнала от сензабилизация на организма към веществата, носители на генетично чужда информация, наречена алерген. За възникване на алергичната реакция от значение е наличието на алерген и начина му на възприемане от организма. Алергичните заболявания са широк спектър от заболявания с различна етиология патогенеза и разнообразно клинично протичане. През последните години се наблюдава значително увеличение на алергичните болести, СЗО(Световна Здравна Организация) поставя алергичните заболявания на четвърто място 30%-40% от населението, средно 3-4 от 10 души имат оплаквания свързани с алергии. Специални медицински дейности, който се извършват в алергологичният кабинет :
1.КАП – кожно алергични проби с различни алергени(битови, поленови, хранителни, медикаменнтозни, професионални, жлиещи инсекти).
2.Тестуване преди провеждане на анестезия ,йод-контрастни изследвания, предоперативна подготовка
3.Провеждане на алерген специфична имунотерапия
4.ФИД (функционално изследване на дишането).
5.Бронходилататорен тест с бета-антагонисти.
6.Peack Flow Meter и обучение за изследване на експираторен дебит в домашни условия.
7.Обучение за самопомощ при анафилактични реакции.
8.Обучение за самолечение с инхалатори.
9.Небулизация с медикамент.
10.Диспансеризиране на алергично болни.
11.Назална цитолнамазка и лаваж на еозонофили.

Ревматология

Ревматологията е подспециалност на Вътрешните болести, която изучава възпалителните и дегенеративни заболявания на ставите, костите и меките околоставни тъкани, както и автоимунните заболявания на съединителната тъкан-т.н.колагенози. Като отделна медицинска специалност Ревматологията съществува от 1927 г., когато във Франция започват да се прилагат златните соли за лечение на Ревматоидният артрит.

В България повече от петдесет години съществуваше смесената специалност Ревмо-кардиология и едва през 1991г. Ревматологията бе призната за отделна специалност, която се взема след Вътрешни болести. През 1993 г.завърши специализацията си първият випуск специалисти-ревматолози,като към момента  в България има по-малко от  сто  практикуващи  лекари с такава специалност.
Според актуалната в момента международна класификация на болестите МКБ -10, в раздела Ревматология влизат 272 отделни заболявания. За да могат диагнозата и лечението на този огромен брой заболявания да бъдат по-точни и правилни,ревматолозите от цял свят в течение на десетилетия са разработили критерии за диагноза и схеми за лечение, които са задължителни  и се прилагат от  всички  практикуващи тази специалност.Така всички ревматологично болни получават правилна диагноза и се лекуват еднакво в целия цивилизован свят.

Ревматологията изучава и лекува:

Възпалителни ставни заболявания-ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, реактивни артрити, артрити след бактериални, вирусни, гъбични или паразитни инфекции. Кристални артропатии- различни видове подагра и псевдоподагра. Дегенеративни ставни заболявания-наследствена множествена артроза, коксартроза, гонартроза, спондилартроза и други артрози. Заболявания на костта-от редките генетични заболявания като остеогенезис имперфекта до честата остеопороза. Мекотъканни околоставни заболявания-много чести възпалителни заболявания на околоставия апарат-периартрити на раменната става, епикондилити, перитрохантерити и други. Системни заболяваня на съединителната тъкан-редки, но изключително тежки заболявания, известни като колагенози. При тях е налице автоагресия на имунната система срещу собствените  им тъкани и органи, поради което има множествени поражения на  различните системи  на тези болни – кожа, лигавици, очи, уши, мозък, нерви, всички вътрешни органи, лимфни възли и други.Тук влизат заболявания като лупус еритематодес, дерматомиозит, системна склеродермия и т.н.васкулити – болести на съдовата стена.

МБАЛ”Люлин” е една от малкото болници в България, която има договор с НЗОК и работи по следните клинични пътеки КП в Ревматологията:

КП №288 “Възпалителни ставни заболявания при лица над 18 години” – в която влизат всички видове артрити. 
КП №286″Системни заболявания на съединителните тъкани при лица над 18 години” 
КП №290 “Дегенеративни и обменни ставни заболявания” – в която влизат всички видове артрози и подагри.
При лечение  болницата по тези клинични пътеки пациентите получават точна диагноза и лечение, съобразено с всички световни критерии за качество и ефективност на диагностично-лечебния процес. Извършват се пълният обем лабораторни, инструментални и образни изследвания, необходими по съответната КП, както и локални манипулации-диагностични и лечебни пункции с инжектирания на стави и околоставни структури.
Вашето  ставно, костно или мекотъканно заболяване е предизвикано от предхождаща травма , то вие сте за консултация с ортопед, но ако заболяването ви не е травматично обусловено – трябва да се консултирате с ревматолог.

Медицински екип :

  • Д-р Емил Димитров
  • Д-р Станимирова
  • Д-р Андреев
Лаборатория

Лабораторията работи със здравноосигурителни фондове, корпоративни клиенти.Безопасността за здравето на пациентите е гарантирана чрез използването на игли и епруветки за еднократна употреба (затворена система за взимане на кръв) при стриктно спазване на правилата за вътреболнична хигиена.

Медицински Център "Артро"

В болница Люлин, предлага разработването на индивидуални профилактични пакети в зависимост от пола, възрастта, наследствеността, специфичните рискови фактори и индивидуалните предпочитания и възможности на всеки човек. Подготовката на индивидуалната профилактична програма се координира от наш специалист, изпълнението и е свързано с максимален комфорт и спестено време на пациента. В края на профилактичната програма, мултидисциплинарният екип от специалисти участвали в нея, изготвят обобщение на проведените прегледи и изследвания и препоръки за по-нататъшното поведение.