в Медицински Центрове
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
32292

ОЛИМЕД - ин витро клиника

ОЛИМЕД - ин витро клиникаАдрес гр. Варна, Площад Тракия, ул. Алеко Константинов №5
Телефони 052 60 00 27
Email office(@)invitro-olimed.eu
Медицински Център ОЛИМЕД www.invitro-olimed.eu


МЦ ОЛИМЕД е основан 1997 г. от Д-р Маргарита Монастирска, като частна клиника за лечение на безплодие.

Ние предлагаме индивидуален подход за лечение на безплодието чрез прилагане на съвременни методи на асистираната репродукция и образната диагностика.

Ин Витро
Методика
Безплодие се дефинира като липса на бременност в продължение на една година при редовни полови контакти без предпазни средства.

Бива:
Първичен стерилитет – няма предишни забременявания;
Вторичен стерилитет – след поне една бременност.

Налице са четири главни причини за безплодие:

 1. Овариални /яйчникови/ фактори.
 2. Тубарни /маточни тръби/ и утеринни /маточни/ фактори.
 3. Мъжки фактори.
 4. Идиопатичен стерилитет /необясними фактори/.
Овариални фактори

25% от причините за стерилитет се дължат на неспособността на жената да отделя всеки месец годна за оплождане яйцеклетка т.е. липса на овулация. Прогестеронът е хормонът доказващ наличието на овулация – изследва се на 20, 21-ви ден от менструалния цикъл. Жени с нередовен менструален цикъл /по-къс от 21 и по-дълаг от 35 дни/ често нямат овулация.

Причините за липса на овулация най-общо са нарушения на ниво:

 1. хипоталамус /централно-мозъчно ядро от неврони-регулатори/
 2. хипофиза / жлеза с вътрешна секреция в главния мозък, която често продуцира високи нива на хормона Пролактин –хиперпролактинемия, което директно подтиска овулацията/. Има и други нарушения в секрецията на хормоните на хипофизата /ФСХ и ЛХ/, несвързани с Пролактина, които не позволяват зачатие по естествен път.
 3. яйчници
 4. щитовидна жлеза
 5. надбъбречни жлези
Тубарни и утеринни фактори

Жена прекарала коремна операция, ендометриоза /хормонално нарушение свързано с образуване на кисти и липса на овулация/, възпалителни заболявания в малкия таз и коремната кухина /трипер, хламидия, перитонит, апендицит и др./, чести възпаления дължащи се на поставена вътрематочна спирала, е с висок риск от непроходими маточни тръби.

Вродени дефекти на матката, сраствания следствие коремни операции също са причина за стерилитет.

Мъжки фактор

 

 1. Спермограма – ниска/липсваща сперматозоидна концентрация; намалена подвижност; лоша морфология на сперматозоидите.
 2. Имунологични фактори /антитела/.
 3. Обструкция /запушване/ на семепроводите.
 4. Ретроградна еякулация /при която семенната течност отива в пикочния мехур, вместо да се изхвърли навън/.
 5. Сексуална дисфункция /нарушения възпрепятстващи половия контакт/.
 6. Ендокринни нарушения.
Идиопатичен стерилитет /необясними фактори/

Голям процент от безплодието се дължи на т.нар. необясними фактори. Това са имунологични причини, генетични фактори, фактори определящи имплантацията на ембриона, неизвестни фактори. Типично за този вид стерилитет са нормалните лабораторни показатели на всички тестове.

Задължителни диагностични тестове и манипулации:

  1. Анамнеза – подробен разказ за история на заболяването.
  2. Преглед: Гинекологичен, Ултразвуков.

Лабораторни изследвания:

  • Кръвна картина, кръвни групи,
  • Сексуално-преносими болести,
  • Спермограма,
  • Хормонални нива,
  • Имунологични показатели,
  • Генетични и хромозомни тестове при нужда.
 1. Хистеросалпингография /рентгенова (т.н.цветна) снимка на маточни тръби/.
 2. Лапароскопия –т.н. безкръвна операция с наблюдение на оперативното поле на видеоекран. Има широки диагностични и оперативни възможности, минимална травма, бързо възстановяване.

След щателно изследване и на двамата партнъори и определеляне причините за стерилитет се определя метода на асиситирана репродукция подходящ за съответната двойка. 

Инсеминация
Метода на изкуствено пренасяне на семенна течност в матката /синоними-IUI, AIH, AID/ се извършва при леко до средно степенни нарушения на подвижността и концентрацията на семенната течност.

Метода се комбинира с лека хормонална стимулация на жената с цел съзряване на повече от една яйцеклетки и предизвикана овулация в точно определен ден.

Чрез специални методи на активиране на сперматозоидите в in vitro лабораторията семенната течност се пренася в маточната кухина с тънък подвижен катетър.

Делът на забременяванията, в зависимост от качеството на спермата, е между 10 и 25 %.

Множество цикли на лечение могат да доведат до общ дял на забременяванията от 50%. 

Ин витро оплождане
Този метод се прилага при двойки с частично или пълно запушване на маточни тръби, при ендометриоза, както и в случаи на идиопатичен т.е. стерилитет с неизяснена причина.

Принципът на лечението се заключава в това, че чрез инжекционно въвеждане на хормони узряват няколко яйцеклетки годни за оплождане. С помощта на ултразвуков апарат и хормонални характеристики се следи съзряването на яйцеклетките.

Когато е достигната желаната големина на фоликулите -около18 мм. (тези структури в яйчниците, които съдържат яйцеклетките), техният брой е достатъчен и нивата на хормоните са задоволителни се прави хормонална инжекция (hCG) за предизвикване на овулация. 34-35 часа след това се добиват яйцеклетките чрез пункция на фоликулите в яйчниците.

Пункцията се извършва с местна или обща упойка под ултразвуково наблюдение. През влагалището с пункционна игла се засмукват яйцеклетките, поставят се в инкубатор при специални условия и хранителни среди и в точно определено време се добавят подготвените сперматозоиди на партньора.

Зряла, готова за оплождане Яйцеклетка
/изглед на инвертен микроскоп/
Сперматозоиди /цветна снимка
при тъмно поле на фазов контраст/
Моментът на проникване на сперматозоид в яйцеклетка /рисунка/

Успешността на оплождането може да се провери след 18 часа. След още 24 часа се вижда и развитието на ембрионите (в стадий на 2 до 8 клетки).

   

Ембрио Трансфер

Трансферът, т.е. пренасянето на тези ембриони в матката се извършва със специален катетър на третия, четвъртия или петия ден от пункцията, като манипулацията трае само няколко минути и е безболезнена.

След тази последна за цикъла на лечение манипулация, жената остава да лежи до 2 часа в отделението.

Дали се е стигнало до забременяване може да се установи около 21 дена след овариалната пункция чрез хормонален тест за бременност и ултразвуков преглед.

Процентът на забременяване за един цикъл на лечение е около 30% .

Интерацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – микроинжектиране

ICSI е процедура, при която единичен сперматозоид изкуствено се внася в яйцеклетката. Ако тя се оплоди, развилият се от нея ембрион се прехвърля в матката на пациентката, както това става и при класическия Ин Витро метод.

Методът е развит в началото на 90- те години на миналия век от екип в Центъра за репродуктивна медицина към the Brussels Free University, воден от Проф, A Van Steirteghem.

Принципът на ICSI се заключава в това, че директно в яйцеклетката се инжектира само един сперматозоид с много фина пипета под микроскоп.

Днес ICSI е методът на избор на семейните двойки при които причината е ограничената оплодителна способност на мъжа т.е. при силно намален брой или лошо качество на сперматозоидите. Този метод позволява използването на сперматозоиди, които могат да се добият от тестикулите посредством тестикуларна пункция/аспирация.

Хормоналната стимулация, овариалната пункция и ембриотрансфера се извършват по идентичен начин както при класическата ин витро процедура.

Яйцеклетката е фиксирана неподвижно с лявата микропипета Т.н. държаща микропипетаДясната, т.н. инжекционна микропипета с аспирирания в нея Само един сперматозоид се въвежда в яйцеклеткатаОплодена яйцеклетка: наличие на две сливащи се ядра около 18 часа след проникването на сперматозоида в яйцеклетката

Кого засяга ICSI?

Почти всеки един на 25 мъже не може нормално да има деца. 13 % от тези мъже имат нелечими форми на стерилитет, много от които са свързани с азооспермия(липса на сперматозоиди в еякулата). Някои мъже произвеждат сперматозоиди, които са неподвижни и/или не притежават необходимата форма и структури необходими за нормалното оплождане.

Тези мъже, плюс повече от 10 % от мъжете, които имат много малък брой сперматозоиди, малък брой подвижни сперматозоиди, много голям процент морфологично негодни сперматозоиди или комбинация от тези проблеми могат да се възползват от ICSI.

Там, където дадена двойка не е постигнала оплождане чрез стандартната Ин Витро процедура(или оплождането е минимално) и причината за редуцирания успех може да се припише на слабия оплодителен потенциал на спермата се препоръчва ICSI. В случаите, в които оплождането е успешно в по- малко от 40 % (за първи цикъл Ин Витро) се препоръчва вторият да е ICSI.

Преимуществата на ICSI

ICSI се прилага успешно за постигане на бременност само там, където спермата на партньора не може да постигне задоволително оплождане при рутинна Ин Витро процедура, като вероятността за успех при прилагането на ICSI е около 70 %.

Вероятността за забременяване след ICSI е сходна с тази на класическото Ин Витро. Тази стойност до голяма степен зависи от:

 • Възрастта на жената
 • Причината за нейния стерилитет(хормонален, тубарен, мъжки фактор)
 • Броят на трансферираните ембриони

Основното преимущество на ICSI е, че мъже, които не могат естествено да станат бащи получават шанс да отгледат свое собствено потомство. От друга страна съществуват доказателства, че аномалиите във фетуса и децата, родени след ICSI не показват особена разлика със стойностите при нормално зачеване.

Недостатъците на ICSI

По време на процедурата някои яйцеклетки може да бъдат повредени. Ако това се случи то те не се развиват в ембриони и не съществува възможност такива ембриони да се трансферират обратно в матката на пациентката.

Прилагане на ICSI

ICSI се прилага само ако е абсолютно необходимо. Ако параметрите на спермата на мъжа индикират за нулева или минимална успеваемост всяка двойка ще бъде посъветвана да предприеме ICSI.

ICSI/IVF цикъл на лечение

По своята същност ICSI представлява модификация на класическия Ин Витро метод, при която оплождането се извършва мануално чрез специален микроманипулатор. С изключение на този факт двата метода не се различават. 

Криоконсервиране
Под криоконсервиране (“крио” от гр. студ) се разбира замразяване и съхраняване на клетки при ниски /-196 градуса Целзий/ температури в течен азот.

Чрез специални криоконсервиращи методи клетките се поставят в криопротектора като така замразените клетки могат да се съхраняват продължително време без нарушаване на тяхната жизненоспособност.

Замразяват се сперматозоиди, яйцеклетки и оплодени яйцеклетки /ембриони/. Благодарение на криоконсервирането при един нов цикъл отпадат стимулационното лечение и добиването на яйцеклетки и сперматозоиди.

Криоконсервацията на човешки гамети и ембриони е важен етап от Асиситираните репродуцтивни технологии.

Тя позволява да се правят:

  • донорски инсеминации, защото задължително условие по СЗО е донорският материал да се съхранява в криобанка при определени стриктни правила.
  • съпружески инсеминации, когато: съпругът отсъства, при предстояща оперативна намеса, преди химио- или лъче-терапия (т.к. сперматогенезата може да не се наруши, но се уврежда генетичния материал на сперматозоидите), при кортикостероидна терапия, различни степени на инвалидност или имптентност (материалът се добива чрез електроеякулация). Замразените проби запазват своето качество в продължение на повече от 50 години чрез криоконсервацията им в течен азот.
 • Трансфери на ембриони в матката на по-късен етап 2-3 години след определен ин-витро цикъл или след раждането на дете по асистиран метод. Този подход не изисква повторна стимулация при жената, взимане на яйцеклетки, скъпоструващи медикаменти и се прави на естествен цикъл около периода на овулацията
Какво включва процесът на замразяване на семенна течност?

Замразяването на семенна течност датира от 50- те години на миналия век. Семенната проба се смесва криопротектант и се поставя в пласмасови епруветки.

Броят на замразените проби зависи от количеството на еякулата. Всяка замразена проба се отбелязва с името на пациента и датата на замразяването, като подробна информация за всички замразени проби се съдържа отделно в архива на клиниката.Самото замразяване представлява поставяне на епруветките, съдържащи семенните проби в течен азот при температура от – 196 °С. В това си състояние спермата може да издържи години без това да има особено пагубен ефект върху качеството й.

Кой би трябвало да замразява сперма?

Криопрезервацията на семенна течност може да се наложи по различни причини. Такива са:

 • Вазектомия
 • Химиотерапия налагащи заболявания(рак)

Пациентът може да замрази семенната си течност преди вазектомия или химиотерапия като застраховка.

Самите вазектомии и химиотерапии се считат за необратими интервенции, поради факта, че възтановяването и свързването на пътищата след вазектомия(химиотерапия) обикновено води до значително намаляване на нормални капацитет на сперматозоидите да оплождат.

Мъжете, които се страхуват, че в деня на пункцията(IVF/ICSI цикъл) няма да имат добри стойности или тези, за които еякулацията представлява сериозно затруднение също могат да използват криопрезервацията като допълнителна опция. 

В по-широк аспект ние обслужваме дeтcкo- юношecки контингент, жени с функционални, възпалителни и дегенеративни гинекологични проблеми и семейства с различни форми на стерилитет.

Дейности
АРТ Процедури
– IVF-класическо Ин витро
– ICSI-инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката
– PESA- подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима
– TESE – екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите
– IUI-вътрематочна инсеминация-съпружеска и донорска
Криобанка
Замразяване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони

Много животни, навсякъде в природата спят зимен сън- насекоми, земноводни, бозйници-мечките например. Това е т. Н. Състояние на “vita Minima”. To представлява приспособяване на организмите за преодоляване на някакви неблагоприятни условия на външната среда. Биологичния механизъм, който стои в основата на това явление, за преодоляване на фактора студ, е освобоцдаване на клетките от известно количество вода. Това ги предпазва от образуване на ледени криатали и последващо разкъсване на клетъчните органели от увеличения обем (еднакви количества лед и вода имат различен обем, по-голям в полза на леда).

Така и човешките клетки могат да устоят на дълбоки минусови температури, ако правилно бъдат подготвени и третирани.

Замразяването на ембриони и яйцеклетки е по-сложно от това на сперматозоидите. Сперматозоидът е много устойчива и жизнеспособна клетка, докато яйцеклетката и ембрионът изискват много повече „ грижи” за да оцелеят. Това се постига с перфектна апаратура и методика, наречена ВИТРИФИКАЦИЯ. Тя беше внедрена през 2006 год. в клиниката и фукционира успешно. Чрез нея се постига един добър икономически шанс за пациента, който образно можем да наречем „снижаване себестойността на продукцията”. Това е така, защото, ембрионите, които не се трансферират в матката, остават запазени в течния азот.

Ако настоящия цикъл се окаже неуспешен, то в следващ период, когато пациентите пожелаят бременност, един само или най-много два от техните собствени ембриони се поставят в маточната кухина. Подготовката за това включва само лека стимулация с таблетки (естроген), няма рискови манипулации и големи дози хормони. Именно последните две са най-скъпо струващите.

Гинекология
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

– следене на овулацията
– хормонално стимулиране на овулацията
– индукция на овулацията
– предпазване от бременност-контрацептивна консултация, поставяне на спирала
– следене на хормони и регулиране на цикъла
– ендокринен баланс
– хормоно-заместителна терапия
– преглед на млечните жлези
– влагалищна цитонамазка
– цервикален скор
– влагалищен секрет
– диагностика на раничките на маточната шийка-колпоскопия
– електрокоагулация-обгаряне на раничките на маточната шийка
– трансвагинален ултразвуков преглед- наблюдение развитието на матка и яйчници
– установяване на бременност
– абдоминален ултразвуков преглед –наблюдение развитието на плода при бременни жени

МАНИПУЛАЦИИ И ГИНЕКОЛОГИЧНИ ОПЕРАЦИИ

– лапароскопия-диагностична и оперативна
– хистероскопия-диагностична и оперативна
– хистеректомия
– миомектомия
– кистектомия и аднексектомия
– частична резекция на яйчник
– пункция на кисти
– полипектомия
– аборти
– кюретажи
– Тъканно-декструктивно лечение на маточната шийка 

Ендокринология
– ендокринологични прегледи и консултации от най-общ порядък и насочени към специфичните проблеми на дейността на клиниката.

Имат се предвид ендокринните фактори като причина за стерилитет

– хиперпролактинемия
– хипооваризъм – първичен, вторичен и третичен
– нарушена функция на щитовидната жлеза и в частност хипотиреоидизъм
– хормонални нарушения на функцията на надбъбречните жлези
– метаболитния синдром свързан с наднормено тегло и овулаторни нарушения
– поликистозата на яйчниците в чисто ендокринологичен аспект 

Урология
УРОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И ОПЕРАЦИИ

– Урологични прегледи, консултации
– Диагностичен ултразвук на пикочо-половата система
– Биопсия на тестиси
– Херния и други заболявания на мъжката полова система 

Психотерапия
Съществен момент при лечението на безплодието е оказването на психосоциална подкрепа на стерилната двойка.

Невъзможността за зачеване може да бъде твърде разочароващ и подтискащ факт, още повече ако периодът на опити е бил дълъг.

Чуството за самота, безпокойство или дори излизане от контрол са обичайни ситуации. Жената трябва да бъде убедена, че тези нейни поведенчески реакции са нормални и непредотвратими.

Намаляването на стреса и напрежението помага на двойката да вземе решение за лечение на проблема. Емоционалната подкрепа е съществена част на всяка терапия и особено при жени, изпаднали в такава житейска криза.

Целта на прилаганата при стерилните двойки психотерапия е да съдейства за справянето на пациентите с погрешното мнение относно безплодието и да им дава лесно разбираема и вярна информация.

Пациентите имат нужда да бъдат изслушвани, и едва след това да бъдат съветвани.

Това е твърде важен момент-лекарят трябва да разбира психическото състояние на пациентите, да успокои техните съмнения и да им осигурява основната информация по проблемите на безплодието.  

Иглотерапия
Провежда лечение с акупресура (точков масаж), мокса и иглотерапия;

Тренира китайска гимнастика и помага на пациентите да научат полезни за тях упражнения от йога в лесен, достъпен вариант. Следва и практикува Позитивна ПсихоТерапия.
По убеждения и по вътрешно желание е вегетарианец – препоръчва на клиентите (пациентите) да се ориентират към по-добро хранене.

Пациенът за него е личност с положителни качества, които трябва да се активизират, за да проработи вроденото качество при всички от нас – саногенеза, т.е. способността на организма да се саморегулира, да оздравява. Пациентът е този, който по определени причини си създава заболяване и е този, който в един момент решава да оздравее. В случай на оздравяване или подобрение той е победител. Той допуска възможността да оздравее и практически помага на себе си.

Съгласно принципите на холистичната медицина лечението обхваща по възможност максимум болестни състояния на пациента. Първата процедура включва преглед, определяне състоянието на основни акупунктурни точки и сеанс иглотерапия. Препоръките (упражнения, самовнушение, диета) получени в хода на лечението се дават в текстов вариант (с илюстрации на упражненията) за домашно ползване и по-нататъшното поддържане и подобряване на здравето. Тъй като става въпрос за здравето на пациента, а не на доктора, пациента трябва сам да има определено емоционално отношение към себе си и да положи определени грижи за себе си. Здравословната диета, гимнастиката и други средства са единствено ефективни, когато лежат върху една правилна психологическа позиция, добро отношение към себе си, и вътрешен позитивизм.

Лечението се провежда с индивидуални игли.
Процедура от около 50 минути, включва точков масаж, иглотерапия, упражнения от китайска гимнастика, препоръки за определени храни, които да избягвате или към които е желателно да проявите повече интерес. Болка при иглотерапията няма. Процедурата би трябвало да е поносима или приятна независимо от възраст, пол и характер. Един курс при хронични болести включва 10-15 процедури, които се правят всеки ден или през 2-3 дни в зависимост от проблема.
Обикновено се поставят от 4 до 6 игли на една процедура.
Лечението е без усложнения и странични ефекти.
Прилага се при пациенти от 5 – 6 годишна възраст до 75-80 годишна възраст. Иглотерапията може да се комбинира с всички други методи на лечение практически без ограничения.

ИГЛОТЕРАПИЯ

Акупресура, Мокса и Иглотерапия при

 1. ставни и гръбначни заболявания,
 2. при често боледуване от вирусни заболявания на дихателната система,
 3. при хронична умора и стрес от работа, общуване с хора и др.

Други заболявания, при които можете да получите помощ:

 • Бронхиална астма, Хроничен бронхит, чести простудни заболявания (вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища) включително в детска възраст, лечение и профилактика – обучение на пациентите и на родители на често боледуващи деца на ефективни методи.
 • алергични заболявания – Алергични ринити, синуити, сенна хрема,
 • Хипертонична болест (I – II ст.) (Високо кръвно налягане) или при хипотензия (Ниско кръвно налягане), при повишени стойности на холестерол.
 • Хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и 12-пръстника, хронична диария, запек.
 • Заболявания на ставите и гръбнака: опорно-двигателен апарат – при възпалителни, дегенеративни и следтравматични процеси в хроничен стадий; ревматичен полиартрит, деформираща артроза, спондилоартроза, дископатия, дискова херния, периартрит, епикондилит, тендовагинит, миозит и др. Специална програма за остеопороза.,
 • периферна нерна система – неврити, невралгии, полиневрити, плексити, радикулити,остатъчни явления от пареза на лицевия нерв
 • функционални нервни заболявания – неврози, Страхова невроза, стресово състояние, вегетативни нервни дистонии, нощно напикаване, мигрена, сексуални смущения (импотентност, намалено либидо и др.).
 • кожни заболявания–косопад, невродермит и др.
 • гинекологични заболявания – възпалителни заболявания в хроничен стадий
 • Урология – хр. цистит, простатит
 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло, затлъстяване, корекция на апетита
 • Патологичен климакс
 • Психо-емоционално напрежение и умствена преумора, хронична умора, безсъние, стрес,
 • В следоперативен период за по-добро и по-бързо възстановяване
 • Възстановяване след инсулт

Спектъра на заболяванията и състоянията, които се лекуват с иглотерапия или при които допълнително се прилага иглотерапия, в другите Европейски страни е доста по-широк.

Д-р Валерий Шакола

Лекар, иглотерапевт, член на Българската Ассоциация по иглотерапия , член на ICMART.
Завършва Военно – Медицинска Академия в Санкт – Петербург през 1987 г. .

Специализира иглотерапия в Медицинска Академия – София 1989, 1999 г. (ръководител – Д-р Илиев) и в Медицинска Академия по следдипломно обучение в Санкт-Петербург 1991, 1992 г. (ръководител – Проф. Д-р Качан)

Завършва Мениджмънт в рекреация (Ци Гун, традиционен китайски масаж) 2000 г. (ръководител – Доц. Снежина Томова) в Икономически Университет Варна.

Завършва Основен курс по Хипноза, 2006г, (към българска асоциация по приложна психология, преп.-Милен Николов). Има участие в два проекта – оздравителни методики, формирани на базата на източната иглотерапия и упражнения от Ци Гун като профилактика в училищна възраст.

Преподава като хонорован преподавател от 2000 г. в квалификация “Мениджмънт в рекреацията” и в курс “Лечебно-възстановителен масаж” в Икономически Университет Варна – Основи на китайската философия и източна медицина, Ци Гун (Китайска гимнастика). Има участие в няколко конгреса по акупунктура.

Тренирам Ци Гун (Китайска гимнастика) от 1999г всекидневно.

Вегетарианец е.

Председател е на Сдружение с нестопанска цел “ХАРМОНИЯ”.

Цел на сдружението е :

 • Формиране на учебно-оздравителна програма за лица от различни възрасти, социални и медицински групи с помощта на методите на източната медицина и гимнастика;
 • реализация на учебно-оздравителни програми;
 • формиране на цялостен учебно-оздравителен процес чрез създаване на информационен носител;
 • издаване на книги, брошури, дипляни;
 • обучение на методи за профилактика;
 • участие в методи за профилактика;
 • участие в проекти, имащи профилактичен, оздравителен и релаксационен резултат;
 • психология и тренинги, рекреация, разпространение и обучение на нови оздравителни методи и такива с използване на апаратура тип „домашен доктор“ / “ДЕНАС”/.

Средства: организиране на лекции, издаване на рекламни материали, книги, организиране на курсове, семинари, тренинги, участие в други дружества в страната и чужбина със сродна дейност; консултантска дейност.

Предмет на дейност: рекламно и рекламно-издателски, информационни, програмни, импресарски, организационни услуги по повод организиране на курсове, семинари и тренинги.

Контакти

Д-р Валерий Шакола, иглотерапевт
GSM: 0887220161
Тел: 052/ 311835

E-mail:
valerishakola@hotmail.com
valerishakola@gmail.com 

Центърът е разположен на третия етаж на частната хирургическа болница „Професор Темелков” и разполага със стационар от болнични легла, приемно-консултативен кaбинeт, кaбинeти за гинекологични, урологични и ендокринологични прегледи, сектор за асистирана репродукция и криoбaнкa за съхранение на замразени чoвeшки ембриони и други биonрoдyкти.

В клиниката се извършват вcички необходими изследвания и диагностични процедури от областта на гинекологичната eндoкринология, андрологията и безплодието в семейството.

Оперативните гинекологични интервенции се извършват в операционните зали на Хирургическата болница.
ОЛИМЕД - ин витро клиника

Вижте по-голяма карта
ОЛИМЕД - ин витро клиника