в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: юли 17, 2013
35157

Какво представлява диабет тип 1?
Това е автоимунно заболяване, което обхваща 5 до 10 процента от всички случаи на диабет. То най-често засяга деца и хора на млада възраст. При него задстомашната жлеза произвежда твърде малко или никакъв инсулин – хормонът, нужен за пренос на глюкоза в клетките, където тя се трансформира в енергия. Поради тази причина, ако имате диабет тип 1, ще трябва да приемате инсулин ежедневно през целия си живот. Формата на заболяването се нарича също и инсулин-зависим диабет.

Какви са симптомите?
Някои от най-честите симптоми при диабета са постоянна жажда или раздразнителност, които са доста общи и поради тази причина диагнозата може да се забави дълго време. При диабет тип 1 те биха могли да се появят съвсем внезапно. Ранното откриване и лечение би могло да намали шансовете за развитие на острите и хронични усложнения, които болестта е способна да предизвика. Сред тях са тежки животозастрашаващи състояния, проблеми с очите, бъбреците, нервната и кръвоносната система и др.

Диабет тип1

Здравословният начин на живот и стриктното спазване на диета са изключително важни за предотвратяване на рисковете при диабет тип 1.

[note color=“#ededed“]

Препоръчително е да спазвате следните напътствия, ако страдате от заболяването:


– Не спирайте употребата на инсулин своеволно. Ако все пак това е възможно, задължително е необходимо да стане след консултация с лекар и под негов надзор.


– Свалете излишните килограми, ако сте с наднормено тегло. По-голямото количество телесни мазнини правят клетките резистентни към инсулина.


– Яжте малко и често, за да запазите кръвната захар в здравословни граници. Поглъщането на огромни порции храна завишава нивото на глюкоза в кръвта.


– Избягвайте да консумирате сладко, захар и продукти с висок гликемичен индекс. На пазара се предлагат специални хранителни стоки за диабетици.


– Не приемайте химически променени мазнини като олио, маргарин и др. Най-добре е да консумирате студено пресован зехтин и ядки. Можете да ги добавяте в почти всякакъв вид салати, таратор, сосове, а и някои топли ястия.


– Яжте риба няколко пъти седмично. Тя има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни.


– Консумирайте в големи количества зеленчуци, които нямат в състава си скорбяла, например: краставици, чушки, тъмни листни зеленчуци, тиквички, патладжан, тиква, аспержи, броколи, зеле, брюкселско зеле, фасул, репички и спанак.[/note]

Бъдете по-активни. Физическата дейност подобрява инсулиновата чувствителност в клетките на мускулите, което позволява по-голямо количество глюкоза да влезе в тях.

Добра идея е да се запишете на уроци по някакъв вид спорт или танци, както и да си купите карта за фитнес. Ако нямате такава възможност, бихте могли да тичате в парка, да правите упражнения у дома, да се разхождате сред природата и т.н.
[divider top=“1″]