в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
34147

Какво представлява диабет тип 2?

Нарича се още възрастов диабет. Той е метаболитно заболяване, което се получава в резултат на неспособността на организма да използва правилно или да произвежда достатъчно количество инсулин – хормона, който помага за регулиране на кръвната захар, разграждане на нишесте и други храни, които тялото употребява за снабдяване с енергия.

Това е най-често срещаната форма на диабет, която представлява 90-95 % от всички случаи. Болестта е вече в почти епидемични размери в резултат на затлъстяването и заседналия начин на живот на голяма част от съвременното общество.

42-15614506

Какви са симптомите?

Много от симптомите на диабет тип 2 са същите, както при тип 1. И тук ранното диагностициране и лечение е предпоставка за избягване на редица сериозни усложнения. Характерно за този тип диабет е, че в доста случаи е възможно да бъде постигната пълна ремисия чрез промени в начина на живот. Това би могло значително да намали необходимостта от употреба на инсулин или други лекарства. Внимателното проследяване на кръвната захар е нужно за отчитането на постигнатите резултати от лечението.

[note color=“b2f7b2″]

Ето някои препоръки за начин на живот и диета, които могат значително да подобрят състоянието Ви, ако страдате от заболяването:

Задължително свалете излишните килограми. Наднорменото тегло потиска действието на инсулина. Ако тежите повече, отколкото трябва, още днес обмислете как да се справите с този проблем, който никак не е безобиден при диабет тип 2.


Балансирайте въглехидратите,  а не се тъпчете с тях. Например за закуска можете да изядете само резен ябълка с малко обезмаслено сирене.


Избягвайте мазнините.  Трябва да ги ограничите до минимум. Препоръчително е напълно да изключите от менюто си тежки храни като свинско месо, пържени ястия, пълномаслени млечни продукти и сладки изделия.


Набавяйте си необходимите мазнини от ядки, авокадо, зехтин, тъмен шоколад, маслини.  Тези продукти имат в състава си ценни мастни киселини, които не вредят на сърдечносъдовата система и на организма като цяло.


Консумирайте обезмаслено сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, крехко червено месо, най-добре телешко, птици, нетлъста риба и яйца.


Яжте повече фибри.  Те са важен компонент във всяка диета, но при диабетиците са от особено важно значение. Действат изключително благоприятно на храносмилането, с тях усвояването на веществата трае по-дълго време, като така не се позволява на част от захарите да преминават в кръвта. Фибрите се набавят от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови храни, трици, кафяв ориз. Можете спокойно да ги консумирате всеки ден на закуска, а и не само, чрез овесени ядки, мюсли или препечени филийки пълнозърнест хляб. [/note]