в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 6, 2013
34226

Сърцето функционира плавно и ритмично благодарение на равномерни електрически импулси. Когато по някаква причина системата се разстрои, се появява сърцебиене-неритмични удари или пулсиращо усещане в гърдите.Това състояние може да е признак за тежко сърдечно-съдово заболяване, но в повечето случаи се дължи на умора, стрес или някакво безпокойство.

Такова състояние може да ни притесни сериозно, но не винаги това е сигнал за проблеми със сърцето и налага консултация с лекар. Как да си помогнем в тези състояния и да направим преценка дали това е сериозно и да се обърнем ли към лекар?

Седнете и вдигнете краката си върху хоризонтална опора. Съсредоточете вниманието си върху бавното и равномерно дишане. Ако сърцебиенето продължава,приложете така наречения „метод на Васалва“-наречен на името на италианския анатом Марио Васалва. Стиснете носа, затворете устата и се опитайте да издишате. Това ще провокира краткотрайно повишаване на кръвното налягане и ще повиши ритмичната работа на сърцето.

Опитайте се да предизвикате кашлица. Подобно на метода на Васалва, това ще повиши налягането на гръдния кош. Изпийте няколко глътки студена вода. Според една теория това кара хранопровода да притисне сърцето, което води до възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Наплискайте лицето с ледено студена вода-неприятното усещане може да се окаже достатъчно за постигане на желания ефект.

За нормалната работа на сърцето помагат съдържащите се в тлъстите риби /сьомга, сардина, скумрия/ омега-3 мастни киселини, които му влияят благотворно. Не бива да се преяжда – преработването на по-големи количества храна от организма води до увеличаване кръвотока към храносмилателната система, което води до сърцебиене. Ограничете консумацията на кафе, алкохол и спрете да пушите. При хякои хора консумацията на кафе, чай и кола предизвиква сърцебиене. Шоколадът също може да има подобно действие. Алкохолът и никотинът са едни от най-честите предпоставки за състоянието.

Сърцебиенето най-често е свързано с емоционално-психическо преживяване, а медитацията е най-добрия начин за нормализиране нивата на стресовите хормони. Отделяйте по 30 мин. всеки ден за упражнения за отпускане. Спете поне седем часа в денонощието. Умората също може да доведе до влошаване на сърдечния ритъм.Отделяйте всеки ден по 30 мин за аеробни упражнения, плуване,бягане / някакви физически натоварвания/.Но не го правете така, че да се претоварвате, а тренирайте с ритъм, който ви позволява да водите свободен разговор.

[note color=“#71cf90″] Много хора ,страдащи от ритъмни нарушения имат понижени нива на магнезия. За това е полезно да се консумират храни , богати на магнезий-варива, морски дарове, тъмнозелени листни зеленчуци.

Разбира се причините за ритъмните нарушения трябва да бъдат установени от специалист и да се предприемат съответни адекватни мерки.
[/note] [divider top=“1″]