в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 12, 2020
3839

Облепихата, известна още и като морски зърнастец има славата на най-балансирания плод в природата. Този лечебен храст е бил използван от тибетците в продължение на векове заради невероятните си хранителни качества.

Облепихата съдържа повече от 190 биологично активни вещества, както и пълната гама на мастни киселини омега в един перфектен баланс.

Морският зърнастец съдържа и повече от 60 антиоксиданти и витамин C (300-1600 mg/100g), което е 4 до 100 пъти по-висока стойност от всички зеленчуци и плодове.

Билката е използвана в Китай в продължение на повече от 12 века, където за първи път е използвана от китайската традиционна медицина за укрепване на стомаха, кръвообращението и дишането. Морски зърнастец в момента се използва за сокове, спортни напитки, козметика и лекарства.

Облепихата е богата на макро- и микроелементи. В нея се съдържат витамини А и B1, B2, C, Е, бета каротин и витамин К. В лечебния храст се съдържат каротеноиди, флавоноиди, феноли, терпени и най-малко 20 минерални кофактори.

Морският зърнастец също е и естествен източник на 5-HT (серотонин), невротрансмитер, който помага за регулиране на емоциите. Билката има многобройни ползи за здравето на човека.
Полезен е за сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, действа противораково, противовъзпалително и влияе благотворно на кожата.