в НЗОК, София, София
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 2 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 20, 2019
34020

Контактна информация

Ochna klinika - Sofia

Ние обединяваме знанията, уменията и изкуството на лекаря с постиженията на модерната технология, за да дадем здраве и светлина в очите на хората.

Основна информация

Създадена през 1996, Очна клиника Ден е един от първите частни очни центрове в страната, предлагащ операция на катаракта и лазерна корекция на зрението. Клиниката е оборудвана с най-съвременна апаратура за високо-технологична диагностична, хирургична и лечебна дейност.

Диагностика и лечение на

ЛЕЧЕНИЕ НА КАТАРАКТА

КАКВО Е КАТАРАКТА ?

Катарактата /перде/ е проява на процесите на стареене в окото. Както косите посивяват, така иочните структури с годините стават все по-малко прозрачни. Около 50% от хората до 60 години имат в различна степен изразена катаракта. Това е помътняване на лещата, която е част от оптичната система на окото. Не е известна причината, водеща до този процес.

Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, пушенето и някои медикаменти са рискови фактори за развитието на перде. Не съществуват и доказани методи за профилактика.

СИМПТОМИ НА КАТАРАКТАТА

• Неясно виждане.
• Трудности при четене.
• Повишена чувствителност при заслепяване.
• Виждане на предметите двойни; “кръгове” около светещата лампа.
Задълбоченият лекарски преглед може да установи наличието на потъмняване в лещата на Вашето око.

КОГА Е ВРЕМЕТО ЗА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ?

– Когато зрението намалее и пречи в професията и в ежедневието – време е за операция.
– Решението е лично – чрез подробен и компетентен съвет ще Ви помогнем.
– Ако спечелим Вашето доверие ние поемаме отговорността за оперативното и консервативно лечение на многото причини, отслабващи зрителната Ви способност.

ЕДИНСТВЕНИЯТ МЕТОД НА ЛЕЧЕНИЕ Е ОПЕРАТИВЕН

Хирургическото отстраняване на потъмнената леща и заместването и с изкуствена е най – добрият начин за възстановяване на зрението. Разбиването на “пердето” с ултразвук и изсмукването на частиците през малък оперативен разрез позволява изписването на пациента след няколко часа и бързо възвръщане на зрителните функции.

В Очна клиника Ден се осъществява най-съвременното лечение чрез ултразвуков безшевен метод с микро разрез (факоемулсификация) с имплантация на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ОПЕРИРАНИЯТ ОТ КАТАРАКТА!

– при малък оперативен разрез не се поставят конци;
– през първите дни след операцията в окото се накапват капки, които ускоряват оздравителния процес;
– при чувствителност към светлината е необходимо носенето на тъмни очила;
– оперираният много бързо се връща към обичайния си начин на живот;
– желателно е избягване на тежки физически усилия;

ЛЕЧЕНИЕ НА КЕРАТОКОНУС

КАКВО Е КЕРАТОКОНУС?

Роговицата е най-предната прозрачна тъкан на окото. Благодарение на пречупващата й сила, в съчетание с тази на лещата, светлината се фокусира върху ретината. Окото прилича на фотоапарат – има обектив с определена диоптрична сила /роговица и леща/ и светлочувствителна фотолента /ретина/. Кератоконусът е двуочно заболяване, при което роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма.

В резултат на това се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно /понякога невъзможно/ да се коригира с очила или контактни лещи. Зрителната острота силно намалява. Честотата на заболяването е приблизително 1:2000, двата пола са засегнати еднакво. Първите симптоми се появяват обикновено в младежка възраст /16-30 г./, като в началото периодично се променят изписаните очила или твърди контактни лещи. В около 15-20 % от случаите може да се стигне до трансплантация на роговица /пенетрираща кератопластика/, която да подобри в известна степен зрителната острота.

Какви са причините за заболяването?

Те са все още неизвестни, но най-вероятно са генетични. Със сигурност някои от случаите са наследствено обременени, като около 8% от пациентите с кератоконус имат кръвни родственици с подобни изменения и оплаквания. Ако във фамилията няма други пациенти с кератоконус, при децата на такъв пациент шансът да се развие това дегенеративно заболяване на съединителната тъкан е под 10 %.

Какви са оплакванията при това заболяване?

Първоначалните симптоми са замъглено зрение и честа промяна на рецептите за очила или лещи с нарастване на късогледството и астигматизма.

Кератоконусът засяга ли и двете очи?

Да. Само в много малък процент /под 1%/ се засяга само едното око. Обикновено промените в роговицата са асиметрични, едното око може да е с много по-напреднала деформация и изтъняване от другото.

Кератоконусът съчетава ли се с други заболявания?

Счита се, че има връзка със сенна хрема, бронхиална астма, екземи, недостатъчност на митралната клапа, синдроми на Даун и Марфан, “халтави” стави.

КОГА Е ВРЕМЕТО ЗА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ?

В ранните етапи с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи поради невъзможността да коригират неправилния астигматизъм. При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Лечение чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking)

Какво представлява лечебната процедура?

Тя включва премахване на най-повърхностния слой на роговицата /корнеен епител/ и последващо накапване на капки Рибофлавин. Окото се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни докато оголената строма на роговицата се покрие отново с епител и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

ЛЕЧЕНИЕ НА ГЛАУКОМА

КАКВО Е ГЛАУКОМА?

Към глаукомата се отнасят група заболявания,имащи общи характерни черти, включващи повишено очно налягане като общ симптом, водещо до увреждане на зрителния нерв и загуба на зрение, което не може да бъде възстановено.Глаукомата е опасно заболяване, защото обикновенно протича безсимптомно!

КАКВО ПРИЧИНЯВА ГЛАУКОМАТА?

Окото непрекъснато продуцира бистра течност, циркулираща вътре в неговия преден отдел /тя не е част от сълзите на външната повърхност на окото/. Малко количество от тази течност се произвежда непрекъснато и равно на него количество изтича навън през микроскопична дренажна система, поддържайки по този начин постоянно ниво на налягане вътре в окото. Областта, дренираща течността, може да е затворена или блокирана, така че твърде много течност остава в окото, което води до повишаване на налягането.Твърде високото налягане уврежда зрителния нерв и функцията му да изпраща образа до мозъка.

КОЙ Е ЗАСТРАШЕН ОТ ГЛАУКОМА?

Всеки! Глаукомата се среща в хора от всички възрасти и раси, по-често във възрастовата група над 40 години.

Към рисковите групи с по-голяма вероятност да развият глаукома се включват:
– хора над 60 годишна възраст;
– хора с близки роднини с глаукома;
– тези с високо късогледство;
– тези с диабет;
– тези, претърпели травма на очите.

Необходимо е всеки да направи пълно очно изследване както следва:
– 20 – 39г. – на 3 до 5 години
– 40 – 64г. – на 2 до 4 години
– над 65 г,- на 1 до 2 години

Какво трябва да направим, ако установим, че имаме глаукома?

Посещавайте редовно вашия лекар, за да предпазите зрението си!

ОЧНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ДЕЦА

Кога детето трябва да бъде прегледано от очен специалист за първи път?

Първите скрининг прегледи се извършват от неонатолога или педиатъра. Те са рутинни и ориентиращи. Лекарят обръща внимание на позицията на очите, състоянието на придатъците на очите (напр. клепачи, слъзни пътища и др.), зениците и тяхната реакция на светлина (нормален е червения рефлекс от очното дъно) и др.

Променен зеничен рефлекс може да насочи към патологични промени в структурата на окото. Например бял зеничен рефлекс може да е следствие на вродено перде (катаракта) или по-рядко на вътреочен тумор. Неясен рефлекс свързваме с аномалии в рефракцията (нужда от очила) и т.н.Всяко отклонение от нормата следва да бъде консултирано със специалист – детски офталмолог за точна диагноза и съответно лечение.

Първите тестове за силата на зрението би трябвало да се извършат около третата година от живота. Ползват се различни таблици за зрителна острота, за най-малките с картинки, а над 3 години с други знаци като букви, числа или “Е” обърнато в различни посоки.Такъв скрининг е от най-ефективните начини за ранно откриване на проблеми с детските очи.

Кога се налагат допълнителни изследвания?

– aко зрителната острота е намалена;
– aко зеничният рефлекс не изглежда нормален;
– aко зрението на двете очи е различно;
– aко очите не са в успоредна позиция едно спрямо друго;
– aко подвижността е ограничена или нетипична;
– aко в семейството има история за очни проблеми в детска възраст или по-късно.

ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МАКУЛАТА

КАКВО Е ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МАКУЛАТА?

Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината /намира се в задната част на окото/. Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене прави дори невъзможни. Въпреки, че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА МАКУЛНАТА ДЕГЕНЕРАЦИЯ?

Макулната дегенерация свързана с възрастта се появява обикновено във връзка с естествения процес на стареене на организма след 60-65 годишна възраст.И днес все още не е изяснена точната причина за появата на възрастовата макулна дегенерация.

Възможно е това да е свързано с:

  • липсата на витамини и минерали;
  • нарушено кръвообръщение на ретината;
  • повишени нива на холестерол или кръвна захар, които с времето могат да предизвикват дегенеративни процеси;
  • нелекувана хипертония;
  • възможно е да има наследствен характер.

Съществуват два типа най-често срещана макулна дегенерация: “суха” /атрофична/ и “мокра” /ексудативна/. Сухата форма на дегенерация на макулата е по-често срещаният вид. Тя се свързва с изтъняване на слоевете на ретината с възрастта.

Загубата на зрение е постепенна, по-скоро невъзможност за определяне на детайли на даден обект. “Мократа” форма се среща при около 10% от всички пациенти с дегенерация на макулата. Появяват се нови съдове в/или под ретината със склонност към кървене.Така се намалява изведнъж централното зрение. Макулната дегенерация се проявява по различен начин.

Състоянието може де е едва забележимо в ранните стадии. Понякога се проявява само в едното око, докато другото продължава да вижда добре с години. Но засегне ли и другото око, загубата на централното зрение е осезаема. Диагнозата се поставя след някои допълнителни изследвания от офталмолог. Понякога се налага и флуоресцеинова антигиография /”цветна снимка”/ на очното дънo.

ЛЕЧЕНИЕ

:

Въпреки многобройните проучвания все още няма универсално лечение за “сухата” форма на макулна дегенерация. При някои случаи хранителните добавки и витамини биха забавили развитието й.

При пациенти с “мокра” форма на макулна дагенерация и някои други форми на заболяването се прилага лечение с антисъдово-пролиферативни средства (anti-VEGF), които се поставят интравитреално. Тези процедури са насочени по-скоро да запазят зрението като цяло и евентуално да го подобрят.

Много важно е да се правят периодични прегледи за проследяване развитието на дегенерацията на макулата и при появата на всяка промяна в зрението да се търси причината. Трябва да се следи и общото състояние – да се контролира кръвното налягане, холестерола, диабета, диетата или всяко отклонение, което повлиява зрението.

Диагностика и оперативно лечение на

ДИАГНОСТИКА

Стремежът ни е чрез висок професионализъм, корекност и отговорност да подобрим зрението на нашите пациенти.

Ние осигуряваме точна диагностика и адекватно лечение на очните заболявания съобразено с водещите световни стандарти и тенденции.
♦ Компютърна диагностика на рефракцията;
♦ Ехография- А и В scan;
♦ Компютърна периметрия – Humphrey периметър;
♦ Цветна компютърна карта на роговицата – роговичен топограф;
♦ Флуоресцеинова ангиография (цветна снимка на ретината с контрастно вещество );
♦ Безконтактно дигитално измерване на очно налягане;
♦ Тонометрия по Goldmann, Schiotz;
♦ Пахиметрия (измерване дебелината на роговицата);
♦ Цветна компютърна фотография на ретината;
♦ Дигитална фотография на преден очен сегмент;
♦ Изчисляване диоптрите на вътреочна леща;
♦ Скиаскопия
♦ Кератометрия;
♦ Оглед с Голдман;
♦ Гониоскопия;
♦ Офталмоскопия;
♦ Тест за слъзна секреция, проходимост на слъзни пътища;
♦ Наблюдение и документиране с дигитална камера при биомикроскопско изследване на окото;
♦ Изследване на цветно зрение, стереозрение;
♦ Коордиметрия (изследване на външни очни мускули);
♦ Оглед под наркоза при необходимост;
♦ Консултации с външни специалисти, с анестезиолог;

ОПЕРАЦИИ

В Очна клиника Ден се извършват високотехнологични операции с локална или обща анестезия от признати у нас и в чужбина специалисти:

♦ Катаракта – ултразвуков безшевен метод с микроразрез (факоемулсификация) и имплантация на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи на водещи фирми;
♦ Лазерно лечение на вторична катаракта (YAG- лазер);
♦ Лазерна корекция на късогледство, далекогледство, астигматизъм;
♦ Кератопластика (трансплантация на роговица);
♦ Лечение на кератоконус – cross-linking therapy;
♦ Глаукома – стандартна операция;
♦ Лазерно лечение на глаукома;
♦ Страбизъм (кривогледство);
♦ Лечение на макулна дегенерация;
♦ Отлепване на ретината;
♦ Лазерно лечение при заболявания на ретината (Аргонов лазер);
♦ Птеригиум (външно перде);
♦ Криотерапия;
♦ Халацион, ентропиум, ектропиум, птози;
♦ Пластични операциии, тумори на клепачите;
♦ Дакриоцисториностомия (операция на слъзен канал и слъзна торбичка);
♦ Промиване на слъзен канал,поставяне на слъзни тапи;
♦ Обща анестезия – модерен наркозен апарат и мониторинг за следене на жизнените показатели;

ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ

Лазерна корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм

Окото е сложна оптична система, чрез която получаваме най-много информация от заобикалящата ни среда. Светлинните лъчи, отразени от всички предмети наоколо, навлизат в окото, пречупват се и се фокусират върху ретината. Такава е пречупвателната способност на нормалното (еметропично) око.

Но тази система има своите несъвършенства в пречупването, които наричаме рефрактивни грешки като късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм. Те се коригират с помощта на очила, контактни лещи, а в днешно време и с лазерни процедури. Лазерна корекция с използване на ексимерен лазер е най-съвременната и успешна рефрактивна манипулация.

Какво е лазерната корекция ?

Лазерната корекция на зрението е процедура, предназначена да премахне зависимостта на човек от очилата или контактните лещи. Очният хирург с помощта на ексимерния лазер коригира формата на роговицата и така премахва рефрактивните грешки на окото (късогледство, далекогледство и астигматизъм).

Възможно ли е да ми се направи лазерна корекция на зрението ?

Всеки кандидат за лазерна корекция трябва да отговаря на няколко задължителни изисквания. Той/Тя трябва :
– да е поне на 18 години;
– да няма промени в рефракцията през изминалата една година;
– да има реалистични очаквания относно крайния резултат от процедурата.

Пациенти, които имат очна инфекция или нараняване, както и някои дегенеративни и автоимунни заболявания, не са подходящи за тази процедура.

Най-точен и сигурен отговор на въпроса дали Вие можете да се подложите на тази медицинска процедура ще Ви даде Вашият офталмолог след обстоен очен преглед в Очна клиника Ден.

Самата лазерна корекция

Има два основни вида рефрактивна лазерна корекция: повърхностна корекция (PRK / LASEK) и корекция с образуване на капаче (LASIK). Всяка една от тези процедури може да бъде извършена като стандартна или индивидуализирана корекция.

PRK (photorefractive keratectomy) / LASEK (Laser Assisted Epithelial Keratomileusis)

е вид повърхностна корекция, при която ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма. Различен е начинът, по който се отслоява епитела на роговицата. При LASEK епителът се премества и след лазерната аблация се връща на мястото си. При PRK епителът се отстранява напълно и е необходим по-дълъг период за неговото пълно възстановяване.

LASIK (Laser-Assisted In situ Keratomileusis)

e ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, при която ексимерният лазер извършва аблация под ламеларно роговично ламбо. Ламеларното капаче се прави с микрокератоми или с фемтосекундния лазер.

Предварителна подготовка

За да се определи дали даден пациент е подходящ кандидат за лазерна корекция с ексимерен лазер, трябва да се направи обстоен очен преглед. Ако носите меки контактни лещи е необходимо да преустановите да ги слагате 2 седмици преди първоначалния преглед, а ако носите твърди контактни лещи – 4 седмици преди прегледа, и през това време да носите очила. Това се прави с цел да се възстанови нормалното състояние на роговицата и да не се компрометират изследванията.

В деня на процедурата

Един ден преди процедурата, както и в самия ден на манипулацията моля не използвайте грим, парфюм, дезодорант, както и крем за лице или каквито и да било козметични средства и препарати върху лицето си. Много Ви молим и предварително да свалите Вашите обеци, както и други украшения в близост до лицето (колиета, синджирчета, пиерсинг и други). Лазерната корекция има продължителност около 10 минути, а целият престой в клиниката е около 60-90 минути.

Резултати

Изследванията показват, че в над 95% от коригиранитепациенти резултатът е отличен и несеналага допълнителна корекция. В редки случаи /при по-високи диоптри/ може да се наложи носене на очила, но с много по-малък диоптър или ще Ви се предложи повторна процедура на същото око.

Решението да се извърши лазерна корекция се взима от пациента на основата на добра информираност. Лазерната корекция не е еднократен акт, а процес на отговорност и сътрудничество между пациента и лекаря.

Очна клиника Ден разполага с две нови сгради в самия център на София, лесно достъпни с всякакъв транспорт. Работим с НЗОК и Фондове за допълнително доброволно здравно осигуряване.