в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: август 26, 2013
31528

Прането на бельото при 30 градуса е опасно за нашето здраве, алармират експерти. Бельото се заразява с различни бактерии когато се пере на при ниски температури. Оказва се, че при използването на такива режими на пране, бактериите не загиват, а запазват своята жизнеспособност.

Дори по най-чистото на вид бельо след изпиране при ниска температура, остават 0,1 г замърсители, които в последствие се явяват съсредоточие на бактерии, предизвикващи различни заболявания. Смесено с друго бельо, останалите по бельото бактерии се „заселват“ на ново място на обитаване- в другите дрехи и бельо. (Например кърпите за лице и ръце, които много домакини изпират заедно със спалното и долното бельо).

При изпирането се получава т,нар. „супа от бактерии“, както я нарича експерта в областта на хигиената Д-Р Лиза Акерли. Тя призовава домакините да обърнат специално внимание на този факт.

Пране при ниски градуси на водата - опасно

Потребителите вярват, че след изпиране получават абсолютно чисто бельо, но това не означава, че то е хигиенически чисто-пояснява Д-р Акерли. В последно време, се наблюдава тенденция за понижаване температурата на пране и намаляване количеството вода за изпиране, а също така се използват все по- меки измиващи средства. Всичко това влияе негативно на ефективността на изпиране, в резултат на което при пране не унищожаваме вредните бактерии.
[note color=“E4B4C3″]

Време е да обърнем сериозно внимание на хигиената на пране!

[/note] Д-р Акерли дава съвети как да излезем от това опасно положение. Нужно е, поне веднъж месечно да изпираме бельото при температура 90 градуса.

Пране под 30 градуса е опасно за здравето
Трябва да се изпират отделно чаршафи, кърпи за лице и ръце, отделно долно бельо и чорапи.

[note color=“E4B4C3″]

При прането при ниска температура отделянето е задължително!

[/note] След изваждане на прането от пералнята, вратичката не бива да се затваря веднага, за да не се създава подходяща среда за развитие на бактерии. Нека пералната машина се проветри добре и изсъхне. Редовно трябва да се почиства пералнята, вратичката и отделенията за поставяне на препаратите. Мийте винаги ръцете си след изваждане на мокрото пране от пералнята.

[note color=“B6C5E6″]Спазвайки тези простички съвети, можем да намалим риска от заразяване на бельото ни при пране с програма за изпиране с ниска температура.[/note]