в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
3585

Прането на бельото при 30 градуса е опасно за нашето здраве, алармират експерти. Бельото се заразява с различни бактерии когато се пере на при ниски температури. Оказва се, че при използването на такива режими на пране, бактериите не загиват, а запазват своята жизнеспособност.

Дори по най-чистото на вид бельо след изпиране при ниска температура, остават 0,1 г замърсители, които в последствие се явяват съсредоточие на бактерии, предизвикващи различни заболявания. Смесено с друго бельо, останалите по бельото бактерии се „заселват“ на ново място на обитаване- в другите дрехи и бельо. (Например кърпите за лице и ръце, които много домакини изпират заедно със спалното и долното бельо).

При изпирането се получава т,нар. „супа от бактерии“, както я нарича експерта в областта на хигиената Д-Р Лиза Акерли. Тя призовава домакините да обърнат специално внимание на този факт.

Пране при ниски градуси на водата - опасно

Потребителите вярват, че след изпиране получават абсолютно чисто бельо, но това не означава, че то е хигиенически чисто-пояснява Д-р Акерли. В последно време, се наблюдава тенденция за понижаване температурата на пране и намаляване количеството вода за изпиране, а също така се използват все по- меки измиващи средства. Всичко това влияе негативно на ефективността на изпиране, в резултат на което при пране не унищожаваме вредните бактерии.

Време е да обърнем сериозно внимание на хигиената на пране!

Д-р Акерли дава съвети как да излезем от това опасно положение. Нужно е, поне веднъж месечно да изпираме бельото при температура 90 градуса.

Пране под 30 градуса е опасно за здравето
Трябва да се изпират отделно чаршафи, кърпи за лице и ръце, отделно долно бельо и чорапи.

При прането при ниска температура отделянето е задължително!

След изваждане на прането от пералнята, вратичката не бива да се затваря веднага, за да не се създава подходяща среда за развитие на бактерии. Нека пералната машина се проветри добре и изсъхне. Редовно трябва да се почиства пералнята, вратичката и отделенията за поставяне на препаратите. Мийте винаги ръцете си след изваждане на мокрото пране от пералнята.

Спазвайки тези простички съвети, можем да намалим риска от заразяване на бельото ни при пране с програма за изпиране с ниска температура.