в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
3521

Отново наближават студените есенни и зимни дни, а с тях – и “сезонните заболявания”. Но защо те засягат предимно дихателната система? Само климатът ли е виновен за това и ако е така, защо някои хора се разболяват много по-често, отколкото други?

Дори и в селата, и в планините, където въздухът е достатъчно чист и хората се обличат топло, “простудите” никак не са рядкост!
От късна есен до ранна пролет обаче настъпват и съществени промени в хранителния режим на мнозина – консумация предимно на концентрирани храни и на много по-малко “живи” органични продукти.
А същевременно изразходването на калориите намалява поради тенденцията към по-застоял живот.

бронхиална астма

Забравя се, че както храносмилателната, така и дихателната система имат за задача не само да приемат необходимите за организма вещества, но и да изхвърлят непотребните.

Така че запушеният нос, възпаленото гърло, кашлицата и астмата не говорят само за “простуда” или контакт с микроби и алергени, но и за нарушен баланс в цялостната органична система на човека.

[note color=“e2f0b6″]Препоръчваме ви следното:

  • Да се спазва златното правило за плодово-соково хранене всеки ден до обяд. Могат да се прибавят слабоподсладени или неподсладени билкови чаеве (от мащерка, малинови листа, босилек, бъз, медуница, живовлек, великденче, градински чай, камшик, очиболец, подбел и др.).
  • Силно да се ограничат концентрираните животински продукти, които едновременно натоварват обмяната и са алергизиращи (колбаси, стари меса и риби, яйца, сирене, кашкавал), като заедно с това се ограничи и консумацията на сол.
  • Да се съобразяват пропорциите в менюто с индивидуалния характер на златните здравословни правила при хранене. Например, при сух катар на горните дихателни пътища, непродуктивна кашлица и астма със слаба секреторна активност освен сладките и кисели плодове могат да се употребяват в достатъчно количество кореноплоди, зърнени храни, ленено семе и омекчаващи билки, както и известно количество краве и овче мляко. При възпаления с обилни секрети от носа и много храчки обаче млечните храни трябва драстично да се съкратят (с изключение на козето мляко), а към менюто да се прибавят лютиви и ароматични продукти с фитонцидно и отхрачващо действие (лук, чесън, хрян, репички, исиот, бор, смърч, хвойна, евкалипт, анасон и др.).
  • Ароматотерапията (вътрешно и външно) може да се използва активно, но след като се индивидуализира под ръководството на специалист. Тази препоръка е в сила и за някои други природолечебни процедури (парни бани, компреси, рефлексотерапия) както и за дихателните упражнения.
  • Да се продължава с програмата и в периодите на относително добро състояние (за профилактика на повторни атаки). Разходките сред природата (особено в иглолистни гори), ранното слънце, въздушните и водните бани са важна съставна част от общия закаляващ режим.
[/note]