в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: октомври 3, 2013
3351

cancerЕдна смела жена, основателката на Хипократовия институт в Бостън е била болна от рак много отдавна. Сега тя е на преклонна възраст, но е в прекрасна физическа форма и изнася лекции за естественото хранене. На въпроса как е преодоляла своя тежък недъг, тя отговаря: “Храненето със сурови плодове, зеленчуци и покълнали семена ме извади от гроба”.

Не бива обаче да бъдем слепи привърженици на крайностите. Въпреки щастливи случаи като този, все още цялостно решение в борбата с тази най-коварна болест не е постигнато нито от “официалната”, нито от “алтернативната” медицина.

И докато доброкачествените тумори поне по-рядко застрашават живота, злокачествените (рак, саркома и левкози) вземат все повече и повече жертви, нареждайки се на второ място след сърдечно-съдовите патологични процеси.

Много често болните от злокачествени заболявания могат да получат значително облекчение на повечето си оплаквания чрез грамотното природолечение, но това, за жалост, рядко продължава задълго – може би отчасти вследствие на непостоянството, което повечето хора проявяват при лечението, когато то е трудно за изпълнение.

Не може обаче да се игнорира и фактът, че туморите по принцип са труднолечими заболявания, краен етап от скрито или явно развиващи се възпалителни, токсични, радиационни или други нарушения на имунитета и на обмяната на веществата в клетките. Все по-ясно става, че бъдещите успехи ще бъдат свързани най-вече с профилактиката и лечението на заболяването в неговия зародишен стадий.

[note color=“fdd3d3″]Все пак ето някои важни препоръки:

  • Пълно изключване на тютюна и алкохола, кафето, бялата захар и белобрашнените продукти и всичко пържено. Ограничаване или отбягване на месните храни, фъстъците, гъбите, престоялите храни и солта изобщо.
  • Употреба на повече пресни сурови храни, особено зеленчуци и сокове с доказан противотуморен ефект (моркови, цвекло, лобода, спанак и др.) и на диворастящи плодове (бъз, боровинки, шипки, трънки и др.).
  • Редовна употреба на разнообразни покълнали семена, съдържащи ензими, незаменими за подобряване на клетъчната обмяна.
  • Много са билките с установен или предполагаем ефект върху новообразуванията (алое, невен, ранилист, турта, змийско мляко, росопас, коприва, еньовче и др.), а има и съобщения за подобрения от хомеопатични препарати. Формата и начинът им на приложение обаче задължително трябва да се съгласува с компетентен по съответния метод специалист.
  • Често дискутиран въпрос е дали да се казва на болния за същността на заболяването му, ако то е злокачествено. Правилният отговор е изглежда различен за различните психики. И докато при някои е рисковано да се отиде по-далече от заблуждаващата психотерапия, в други случаи истината може да подейства мобилизиращо в усилията за продължително спазване на препоръките и борба с болестта.

[/note]