в НЗОК, Специалисти
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 3,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
31465
Проф. д-р Божимир Петровски гр. София, ул. Козяк 1 /УМБАЛ Лозенец/
029 607 387 / 0884 125 595
b_petrovski(@)hotmail.com
www.zdravenspravochnik.com/?p=9128

photo_big_8Проф. д-р Божимир Петровски е началник на Клиника по очни болести в Болница Лозенец.
Той се занимава с организирането на работния процес в Очната клиника, с подготовка на медицински кадри като лектор и издаване на научни разработки с чуждестранни клиники.

2010–2011 г. – Проф. Петровски работи като гост професор в Университетска очна клиника – гр. Берн, Швейцария, където извършва клинични изследвания на сенилната макулна дегенерация (СМД).

От 1996 до 2010 г. работи в Royal Hospital, Life Line Hospital , Абу Даби (ADNOK) като старши консултант по очни болести и консултант към Кралския двор на Абу Даби. Тук проф. Петровски се занимава и с обучение на специализанти.

1996–1997 е гост професор в Университетска очна клиника – гр. Мюнхен, Германия, където се специализира във витрео-ретинална хирургия, електронна микроскопия, пролиферативна витреоретинопатия (PVR).

Преди това проф. Петровски работи в Института по очни болести към Медицинска академия – София, като доцент и впоследствие като професор (старши научен сътрудник І степен). Негови основни дейности в Института са внедряване на първите лазерни операции на ретината, стъкловидното тяло и лазерна ирис-пластика в България, внедряване за пръв път в България на витреоретинални операции и ендотампонада с газ и течен силикон при отлепване на ретината и PVR като заместители на стъкловидното тяло, внедряване за първи път в България на различни видове силиконови импланти при отлепване на ретината и силиконови вътреочни лещи при операции на катарактата.

picpath_10

1981–1983 г. Проф. Петровски е стипендиант на „Александър фон Хумболт“ в Макс Емилиян университет (Мюнхен), където се занимава със специализация и изследване в областта на PVR, моделиране на PVR с трансплантация на пигментния епител на ретината и фибробласти в стъкловидното тяло, диабетна ретинопатия и витреални кръвоизливи. Проф. Петровски отговаря за следдипломната квалификация на очните лекари в университета.

Проф. Петровски е бил председател на Софийското научно дружество по офталмология и член на редколегията по офталмология.

От февруари 2011 г. е началник на Клиниката по очни болести в УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ЛОЗЕНЕЦ.
Клиниката разполага с 5 легла и покрива целия обем диагностика и лечение на заболявания на окото, реализирайки световните стандарти в областта на офталмологията и офталмохирургията.

[note color=“8cb990″]Диагностика и лечение:

Рефракционни аномалии;
Глаукома;
Възпалителни заболявания;
Възпаления на ретината и стъкловиднота тяло с акцент на дегенерация на макулата на ретината;
Очни травми.

Операции:

Пластика на клепачи;
Интравитреални операции на ретината;
Операция за катаракта;
Лазерна хирургия. [/note]

В клиниката се прилага най-съвременна хирургия, в съответствие със световните стандарти за лечение на катаракта (вътрешно перде) и глаукома. Лекарите са високоспециализирани в хирургичното лечение на кръвоизливи в стъкловидното тяло, макулна дегенерация.

Диагностично-консултативният център и Клиниката по очни болести са акредитирани и имат сключени договори с НЗОК за специализирана и високоспециализирана помощ, за хирургично и консервативно лечение на очни заболявания по всички клинични пътеки.


Вижте по-голяма карта