в НЗОК, Специалисти
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
3765
Проф. д-р Веселина Първанова  - Специалист онколог гр. София, ул. Пловдивско поле 6
02 8076 272
parvanovavesselina(@)gmail.com
https://zdravenspravochnik.com/?p=12478

prof. v.parvanovaПроф. д-р Веселина Методиева Първанова е началник Клиника по лъчелeчение към СБАЛ ПО ОНКОЛОГИЯ – София.

Проф. Първанова завършва Руска езикова гимназия през 1974 г. в София, медицина през 1980 г. в МА, София,.придобива специалности по Медицинска радиология и Онкология. Специализирала е по линия на МААЕ в Раковия център «М.Д.Андерсон», Хюстън и е обучавана в курсове на ESTRO в Белгия, Словакия, Русия. Автор е на близо 100 научни труда, отпечатани в наши и чужди списания.

Дисертацията е на тема «Разширяване на лъчетерапевтичния интервал при лъчелечение на ранния рак на млечната жлеза». В. Първанова и К. Тимчева са съавтори на книгата «Рак на млечната жлеза – ранно откриване и съвременно лечение».

В Ръководствата по Онкология е съавтор по проблемите на онкоурологичните заболявания и рака на млечната жлеза.

В редакционния съвет е на сп «Рентгенология и радиология», «Онкология» и «Reports of practical Oncology and Radiotherapy».

Член на Гилдията на лъчетерапевтите в България при Б А Р, на Българското Онкологично дружество, както и на Европейската и Руска асоциации по лъчелечение (ESTRO и RARO), на EACR. Член на Научния съвет по Онкология.

клиника по лъчелечение

Резултат от участието в научни проекти са: Обновяване на линейния ускорител за прилагане на съвременна техника за модулирано по интензитет лъчелечение IAEA TCo Project BUL6007 и ръководител на проект ДО02-81/12.12.2008 към Фонд Научни изследвания на МОМН за създаване и оборудване на Лаборатория по молекулярна диагностика и закупуване на Специализирана планираща система в реално време за брахитерапия на простатен карцином.

Клиниката по лъчелечение, която ръководи е най-голямата в страната с цялостна палитра от лъчетерапевтични уредби, подходящи за провеждане както на външно (перкутанно) лъчелечение, така и единствената у нас за провеждане на брахитерапия. Всички лекари и медицински физици са обучавани в курсове на европейски и американски асоциации по лъчелечение, онкология и медицинска физика.

Проф. В. Първанова е консултант по лъчелечение в Онкокомитети за лечение на туморите на млечната жлеза и урогениталните тумори при мъжете в СБАЛО-ЕАД и Онкологична комисия на Военно медицинска академия в София.
Лектор е в курсове за СДО за придобиване на специалност „Лъчелечение”, „Клинична онкология” и „Радионуклидна диагностика”.

Научен ръководител е на 2 докторанти.
В периода 2007 – 2010 г. е Национален консултант на МЗ по лъчелечение. Външен експерт е в профилната комисия «Лъчелечение» към МЗ за лечение на пациенти в чужбина.

[note color=“d0bfbf“] Консултативен ден:
всеки понеделник 15. 00 – 16. 30 ч. в 49 кабинет, партера.

Записване на телефон 02 8076 299
[/note]


Вижте по-голяма карта