в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 3, 2013
31262

Всеки от нас в детството си е чувал мама или баба да казват, че „трябва да се яде с хляб“.И те наистина са били прави-хубавият, добре изпечен хляб, както и другите зърнени храни са незаменима част от здравословното меню.

В днешно време на трапезата ни можем да имаме богат асортимент от зърнени храни-както хляб,зърнени закуски и овесена каша, така и много видове паста. Как обаче да изберем такива, които ще ни донесат най-голяма полза за здравето ни и няма да навредят на нашата фигура?

Без изключение, всички зърнени храни съдържат полезни вещества-въглехидрати, фибри, витамини и белтъчини. За жалост обаче, съвременната хранителна индустрия приучи хората да консумират изделия, приготвени от пречистени и рафинирани продукти-бялото брашно,очистеният ориз, бързо приготвящи се макаронени изделия.

Практически всички тези изделия намаляват хранителната стойност на пълнозърнестите продукти. Рафинираните зърнени храни са високо калорийни, бързо и практически напълно се усвояват от организма, а съдържат много по- малко полезни вещества. Именно за това кифличките от бяло брашно, бисквитките или вкусната каша от бял ориз и всичко от този род (да не изброяваме, че редицата ще е безкрайна) често стават причина за наднорменото тегло.

В същото време, консумираните зърнени храни, приготвени от зърна със запазени годни за консумация части-зародиш, обвивка и т.н притежават колосална полза за организма. Те съдържат цял комплекс от витамини и полезни въглехидрати и фибри, които са необходими за нормалното храносмилане и обмяната на веществата. Сложните въглехидрати, на които са богати пълнозърнестите храни, се поглъщат от кръвта много бавно. Това поддържа постоянно ниво на кръвната захар, което е най-добрият начин за спасение от пристъпите на „вълчи глад“ и от преяждане, защото така за по- дълго време се чувсваме сити.

В пълнозърнестите храни се съдържат витамини от група В, които регулират енергийния обмен в клетките и работата на нервната система. Калцият и фосфорът, които са съставки на пълнозърнестте продукти укрепват костите,желязото обезпечава нормалното кръвообразуване, а цинк, мед и манган поддържат здрава ендокринната система.

[note color=“d3f268 „] За да извлечете максимална полза за организма от зърнените храни се старайте ежедневно в менюто ви да присъстват пълнозърнести продукти.Това изобщо няма да ви затрудни-например:


  • За закуска изяжте пълнозърнест сухар или мюсли с обезмаслено мляко, йогурт или плодове.Такава закуска ще ви даде много енергия и така ще останете сити по-дълго време.
  • На обяд като гарнитура към рибата или месото, можете да прибавите пълнозърнеста паста със зеленчуков сос, или варен кафяв ориз.
  • Следобедна закуска-сухар или мюсли или обикновен сандвич от филийка пълнозърнест хляб със зеленчуци,чашка разреден сок или чисто кафе
  • Най-добрата вечеря би била зеленчукова салата с филийки от пълнозърнеста багета или айран със сухар.
[/note]

За здравословното хранене е писано и се пише много.Всеки обаче трябва да направи за себе си такъв хранителен режим, който да бъде балансиран, да не лишава организма от важни хранителни вещества и да бъде лесен за изпълнение. Крайните диети са вредни, защото водят до отслабване на имунитета и организма като цяло цяло. Драстичното и бързо отслабване винаги в последствие водят до връщане на свалените килограми.

И на края ще добавим: Нищо прекалено не е добро за здравето:)

[divider top=“1″]