в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: март 7, 2013
3308

Сокът от нар съдържа цял комплекс от витамини и органични киселини, а по съдържание на антиоксиданти дори превъзхожда червеното вино.
За целебните свойства на нара са знаели още в античните векове.И ако в древността са се досещали за ползата от него, наблюдавайки оздравяващи хора, то съвременната медицина дава основателни доказателства за благотворното влияние на нара върху човешкия организъм.
В нара и сокът от него се съдържат витамин С,В1,В6,РР,Никотинова киселина.

Редовната употреба на нар стабилизира химическия състав на стомашния сок, нормализира състава на кръвта, спомага за укрепването на организма след прекарани заболявания като укрепва имунитета, а също така оказва противовъзпалително и обезболяващо действие. Консумация на нар се препоръчва при заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Нарът предпазва от ставно-артритни заболявания и спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта. Помага при хипертония и при висока температура. Той е добро средство в борбата с наднорменото тегло, като спомага за топенето на мазнините. Нарът и сокът от нар значително намаляват увреждането на сърцето и съдовете а също така са средство срещу тежкото въздействие на стреса върху човешкия организъм, подобрява паметта, зрението, намалява нивото на холестерола в кръвта.

Особено полезен е сокът от нар за бъдещите майки по време на бременността, като способства правилното развитие на плода и осигурява добро здраве на детето в бъдеще.

Наскоро испански учени са открили ново полезно свойство на сока от нар. В проведеното изследване са включени 60 души доброволци, разделени на две групи- едната група приемала капсули с екстракт от нар, а другата-капсули без такова съдържание.
Резултатите от изследването показват, че при пациентите, приемали сок от нар се наблюдава съществено намаляване стойностите на маркера, свързан с увреждането на клетките. Високите стойности на този маркер водят до влошаване на мозъчната дейност, както и на мускулите, черния дроб и бъбреците.

Причината за понижаване стойностите на маркера след употребата на сок от нар се дължи на съдържащите се в сока на полезното растение антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките на ниво ДНК.

[note color=“#e0e0e0″] Нарът е растение с доказани ползи и се използва както в медицината така и в козметиката. хапвайте редовно нар, за да сте здрави!
Не е подходящ за хора, страдащи от язва и гастрит с повишена киселинност.
[/note] [divider top=“1″]