в Болници, НЗОК
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
36205
Очна Болница Д-р Тасков гр. Търговище, Бул. Александър Стамболийски №25
0601 63404 | 0886 330 323
sobal_taskov(@)abv.bg
www.sobal-taskov.com

СОБАЛ „Д-р Тасков” е официално открита на 28.10.2008г. Определена е акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност „отлична” Болницата е наследник на Медицински Център „Д-р Тасков”, създаден през 1998 г. от д-р Димитър Тасков.

[spoiler title=“Основни Дейности“ open=“true“ style=“2″]

* Безкръвна и безшевна хирургия на катаракта през минимален разрез (2-3мм) с имплантиране на най-съвременни вътреочни лещи

* Лазерна корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм

* Микрохирургия на окото

* Лазерна терапия при глаукома, вторична катаракта, заболявания на ретината (диабетна ретинопатия)

* Хирургично и консервативно лечение на глаукома

* Консервативно лечение на възпалителни заболявания на предния и задния очен сегмент

[/spoiler] [spoiler title=“Лечение на Катаракта“ style=“2″]

В Очна Болница „Д-Р ТАСКОВ“ се извършват операции за катаракта (вътрешно перде) по най-съвременен начин – факоемулсификация с апарати Legacy и Infinity и имплантация на високотехнологични(премиум) вътреочни лещи – асферични, торични(за корекция на астигматизъм), мултифокални(за виждане наблизо и далече без нужда от очила), мултифокални торични.

Катарактата, или както е популярно да се нарича „вътрешното перде“, е потъмняване на вътреочната леща. Това състояние се характеризира с постепенно намаляване на зрението. В началната фаза образът е замъглен с размазани граници, има повишена чувствителност към светлината, двойно виждане. Засегнато е едното или двете очи едновремено.

Катарактата най-често е свързана с възрастта (до 90% от случаите), но може да бъде следствие на травма, наследственост, общи заболявания като диабет, медикаменти. Днес се смята, че ултравиолетовите лъчи са също фактор за помътняването на лещата на окото. Затова в страни с голямо слънцегреене това заболяване се среща по-често. Очни капки, диета или промяна на очилата не премахват тези симптоми, защото не се касае за повърхностно образувание.

Единственият начин да се възстанови зрението е премахването на потъмнялата леща по оперативен начин и заместването й с изкуствена. Кога да се оперира?

Операцията може да се извърши тогава, когато пациентът започне да се затруднява в ежедневната си работа. Не е необходимо пердето да е зряло. Напротив, презряването на лещата може да доведе до увреждане на окото (напр. повишаване на вътреочното налягане).

Катарактната хирургия, благодарение на съвременното развитие на техниката и биоматериалите, се превърна в една от най-безопасните и успещшни операции. Тя е безшевна и безкръвна. С въвеждането на нови технологии като факоемулсификация окото вече не се отваря и се работи „ендоскопски“. Пердето се отстранява през минимален отвор с помощта на сонда, най-често ултразвукова, а отскоро се въведе и най-съвременната технология с топъл серум „воден лазер“, която практически е безвредна за очните структури. Намястото на отстранената леща се поставя изкуствена.
За този вид операция най-подходяща е „меката“, или сгъваема, леща, защото се поставя през същия малък отвор от 2-3 мм. Качествените изкуствени лещи имат УВ филтър за вредните лъчи. Големият хит в последно време е жълтата леща и мултифокални лещи за едновременно гледане за близо и далеч, които наподобяват най-пълно човешката. „Твърдите“ лещи се поставят през по-разширен отвор, но при тях зарастването е по-бавно.
Съвременната операция за катарактата е безболезнена и се извършва само с капки за упойка вместо с инжекция. Тя е типичен пример за еднодневна хирургия.
Краткостта на интервенцията и техническото й усъвършенстване позволяват и на много възрастни или увредени пациенти да възвърнат зрението си. Възстановяването е бързо, около 10-15 дни, като оперираните запазват ежедневния си ритъм на живот.

[/spoiler] [spoiler title=“Вътреочни Лещи“ style=“2″]

Видове Вътреочни лещи
 Твърди лещи-наричат се още PMMA-лещи.Най-масовите лещи допреди десетина и повече години, когато операциите за катаракта са извършвани през голям отвор без използване на ултразвук..За да бъде имплантирана такава леща след операция с ултразвук пациентът трябва да знае че отворът от 2-2.5мм трябва да бъде разширен до около 5.5-6.0мм, като при това лещата не се сгъва.Понякога се налага поставянето на роговичен шев за по-добра херметизация на отвора.Възстановяването и дискомфортът при това продължават по-дълго време, рискът от значителен постоперативен (индуциран) астигматизъм и голям.

Меки вътреочни лещи-тяхното предимство е че те се имплантират през малък отвор.Днес има голямо разнообразие от меки лещи, като се започне от материала, от който са изработени и се стигне да различните допълнителни екстри като филтри, допълнителни фокуси и т.н.

Според материала биват хидрофилни и хидрофобни.Разликите не са големи-може би най-коментираната разлика е по-високата честота на възникване на вторична катаракта при хидрофилните лещи.

Според дизайна на оптиката различаваме основно сферични и асферични(противоаберационни) ВОЛ. Предимството на асферичните лещи е подобрената контрастна чувствителност и дълбочина на фокуса.
Лещи с допълнителен филтър-жълти лещи.Допълнителният жълт филтър се счита че доближава този тип лещи най-много до нашата естествена леща, тъй като тя също е жълта.Освен това жълтият цвят филтрира вредната синя светлина, която се смята, че е токсична за клетките на жълтото петно(макулата).Подходяща е за всички възрасти и особено млади хора и хора със заболявания на макулата- диабетна ретинопатия, старческа дегенерация на макулата.

Лещи за корекция на астигматизъм-торични лещи – подходящи за хора с астигматизъм и катаракта.Предимството е, че след операцията пациентът няма нужда от очила за астигматизъм които е носил преди това.

Мултифокални/бифокални лещи-най-доброто за корекция на зрението- с фокуси за далечно и близко разстояние, максимална независимост от очила.Редките случаи на нужда от очила са при хора със специфични професии и зрителни нужди.Те могат да са също с жълт филтър, асферични и торични т.е с корекция на астигматизъм, близко и далечно разстояние.

[/spoiler] [spoiler title=“Диагностика на зрението“ style=“2″] – Компютърна рефрактометрия;
– Компютърна кератометрия;
– Тонометрия (измерване на вътреочно налягане);

[note color=“#e0e0e0″] – по Голдман (златен стандарт);
– по Шиотц;
– по Маклаков;
– пневмотонометрия (с въздух);
– icare;[/note] – Обследване на преден очен сегмент – биомикроскопия;
– Изследване на заден очен сегмент – офталмоскопия, оглед с триогледална лупа на   Голдман;
– Изследване проходимост на слъзни пътища;
– Изследване на слъзен филм;
– Пахиметрия – изследване дебелина на роговица;
– Ехография

[note color=“#e0e0e0″] – А-ехография;
– B-ехография;
– Биометрия – изчисляване на вътреочни лещи;[/note] – Флуоресцеинова ангиография;
– Компютърна периметрия;
– Оптична кохерентна томография(OCT)

[note color=“#e0e0e0″]  – на заден сегмент – OCT Zeiss Stratus;
– на преден сегмент – OCT Zeiss Visante, Oculyzer II (Pentacam); [/note] [/spoiler]

Предмет на дейност са диагностика, лечение и хирургия на очни заболявания, медико-козметични услуги и научна дейност. Болницата е специализирана в оперативното лечение на заболявания на преден очен сегмент – катаракта, глаукома, детски очни болести, слъзна и клепачна хирургия, естетика на лице, лазерна корекция на зрението. Има сключен договор с РЗОК за всички очни клинични пътеки.

[box title=“Лазерна Корекция“ color=“#e0e0e0″][tabs style=“1″] [tab title=“Технологията“] Ексимерният лазер се използва за корекция на рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм.

Той продуцира ултравиолетова светлина под формата на серия от импулси, които отстраняват малки части от роговичната тъкан /аблация/. Те не повлияват на останалите очни структури. При корекция на късогледството лъчът на ексимерния лазер се използва за оплоскостяване на роговичната повърхност.

Това се постига посредством отстраняване на минимална част от тъканта в центъра на роговицата. При далекогледство лазерният лъч води до оформяне на по-стръмна централна част на роговицата.
В Очна Болница „Д-р Тасков” рефрактивната хирургия се извършва с Ексимерния лазер ALLEGRETTO EYE-Q на фирма ALCON – четвърто последно поколение.


В момента това е лазерната система, чийто енергетичен профил на лъча позволява корекция с най-точно приближение до идеалната оптична повърхност.
[note color=“#e0e0e0″]Предимства на ALLEGRETTO EYE-Q пред останалите лазери:
• Минимално време на въздействие;
• Постоянна система за следене на окото;
• Стандартизирани операционни процедури;
• Наличие на персонализирана аблация;
• Отлични следоперативни резултати;
• Мобилност;
• Висока надежност;
• Съвременен, ергономичен дизайн;[/note] Процедурата протича без болка и дразнене. Упойката е само с капки. По време на същата се гледа мигаща червена светлина.

След задействане системата на лазера, Вие няма да усещате действието му, само ще чувате характерен шум. Процедурата продължава секунди. Допълнително високотехнологично устройство (тракер) следи постоянно и най-малките движения на окото и компенсира положението на лазерния лъч.

При всяко по-голямо отклонение на окото тракерът автоматично прекъсва процедурата и след центриране, лазерът довършва аблацията. Предимство на нашия ексимерен лазер ALLEGRETTO EYE-Q е бързината на импулсите – 5 диоптъра късогледство се коригират за 15 сек.
Резултати
Изследванията показват, че в над 95% от коригиранитепациенти резултатът е отличен и не се налага допълнителна корекция. В редки случаи /при по-високи диоптри/ може да се наложи носене на очила, но с много по-малък диоптър или ще Ви се предложи повторна процедура на същото око. [/tab] [tab title=“Видове процедури“]

Видовете лазерни процедури могат да бъдат разделени най-общо на повърхности и по-дълбоки.

ASA (Advanced Surface Ablation) е нов термин, който включва всички техники за лазерна корекция на зрението чрез ексимер лазер, които се прилагат върху повърхността на роговицата. В исторически план първата техника за повърхностна аблация е PRK/PhotoRefractive Keratectomy/, която приложена с по-нови мерки за комфорт на пациента, би могла да осигури по-добри резултати от традиционните методи. Ето защо PRK е член на семейството ASA, заедно със сравнително по-нови методи за повърхностна лазерна корекция на зрението като LASEK и Epi-LASIK.

Ако обобщим тези по-нови техники, най-външният слой на роговицата (епител) се отпуска и прегъва настрана, рефрактивната грешка(късогледство, далекогледство и астигматизъм) се коригира чрез действието на ексимерния лазер, а епителът се поставя обратно в първоначалното си положение.

LASEK/LAser SubEpithelial Keratomileusis/, наречен също ELSA/Excimer Laser Subepithelial Ablation/, се отнася за метода, при който манипулацията на най-външния слой на роговица(епитела) се прави чрез алкохолни разтвори. Epi-LASIK е процедурата, при която се използва електромеханичен сепаратор (тъп микрокератом) за преместване настрана на епителния слой. При този метод се избягва химичното въздействие върху тъканите, необходимо при LASEK.
След ASA

В много отношения това, което можете да очаквате от ASA е дискомфорт и дразнене през първите няколко дена след процедурата. Пациентите обикновено носят бандажни контактни лещи в продължение на около 5 дни (времето необходимо за възтановяване на епитела). Възстановяване на доброто зрение и пълния зрителен комфорт настъпва до 4-7 дни, като се наблюдава силно изразена индивидиалност.

LASIKКакво е LASIK?

LASIK означава Laser Assisted In-Situ Keratomileusis и е форма на рефрактивна хирургия, която комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер. LASIK е кратка процедура, която се извършва в стерилна обстановка. Със специален инструмент/микрокератом/ се създава капаче/flap/ на роговицата, което впоследствие се отмята настрани. Лазерът премахва предварително изчислено микроскопично количество тъкан от по-дълбоките пластове на роговицата. Лазерът внимателно променя роговицата, за да позволи на светлинните образи да се фокусират върху или близо до ретината, което води до подобряване на зрението.

След LASIK

След процедурата повечето от пациентите ни не изпитват болка или дискомфорт. При някои пациенти има слабо овлажняване на очите и средно силно усещане за парене. При други може да има слабо до умерено чувство за наличие на чуждо тяло в очите в продължение на няколко часа след хирургическата интервенция, но обикновено след 3-4 часа очите се чувстват добре. Повечето хора се чувстват добре, ако поспят след лечението.

Разлика между повърхностни и дълбоки процедури

Най-важната разлика между LASIK и повърхностните процедури е времето за възстановяване. Докато много от пациентите карат кола и ходят на работа след като са били подложени на LASIK, при ASA /PRK, LASEK и Epi-LASIK/ нещата са различни – необходими са няколко дни за възстановяване на епитела. Затова е важно преди процедурата да направите необходимото за да организирате работния си график. Подходящата за вас процедура може да се определи само след подробен преглед и консултация със лекар специалист, при което се изготвя план за лечение.

[/tab] [tab title=“Преди корекцията“] Преди извършването на лазерна корекция в Очна Болница „Д-р Тасков“ ще Ви бъде направен подробен преглед, който продължава около час, час и половина.

Ако носите контактни лещи, важно е да ги свалите предварително. Меките контактни лещи трябва да бъдат свалени 2 седмици преди прегледа и лечението с лазер. За твърдите и газ-пропускливите лещи този период е поне 4 седмици. Прегледът изисква поставяне на капки в очите Ви за разширяване на зениците.

В деня на прегледа, моля не поставяйте (на лицето и очите си) никакъв грим, крем, овлажнител, парфюм или лосион за бръснене. Не пийте твърде много напитки с кофеин. Слънчевите очила биха Ви дали по-голям комфорт след прегледа, особено при слънчево време(ще бъдете с разширени зеници).

За получаване на максимално добро зрение след лазерната процедура в Очна Болница „Д-р Тасков“ всеки пациент се подлага задължително по време на прегледа на изследване със специална компютъризирана система – Oculizer II, която изготвя до 100 000 снимки на човешката роговица за период до 2 секунди.

Анализираната информация от системата представя подробна топографска карта /карта на роговицата, отчитайки всяка неравност върху нейния релеф/ и подробна пахиметрична карта /карта на роговицата, показваща дебелината й във всеки сегмент/. Въз основа на подробния преглед и данните от компютъризираната система се изготвя план за лечение, който постига корекция и на най-малките оптични отклонения, както и на допълнителни зрителни „грешки” и несъвършенства на човешкото око. Така пациентът има по-добър зрителен комфорт.

След завършването на подробния преглед за лазерна корекция на зрението в Очна Болница „Д-р Тасков“ Вие ще бъдете подробно запознати с процедурата и ще Ви бъде обяснено, как ще се чувствате по време на всяка стъпка и ще знаете какво да очаквате. Ако мислите, че сте достатъчно информирани, можем да заплануваме подходяща дата за лазерната процедура. [/tab] [/tabs][/box]

В новата три етажна сграда на СОБАЛ „Д-р Тасков” са разположени 2 модерни операционни зали, 5 поликлинични кабинета и 50 болнични легла. Разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение на очните заболявания.


Вижте по-голяма карта