в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 7, 2013
3367
[heading style=“1″]Осем часа пълноценен сън – просто средство за добро здраве[/heading]

Безсънието и недостатъчния сън водят до диабет и наднормено тегло. Хората, принудени да работят през нощта и тези, които страдат от безсъние са особено уязвими и застрашени от развиване на диабет тип 2 и затлъстяване. По данни на американски учени от болница Бригхам в Бостън, нарушаването работата на вътрешния биологически часовник (биоритмите) на човека в следствие на недостатъчен сън, води до нарушаване механизмите за контрола нивото на кръвната захар, което от своя страна може да стане причина за появяването на тези заболявания.

По данни от направените експерименти, учените достигат до извода, че дългите периоди на недоспиване и нарушаването режима на съня и почивката, понижават скоростта на обмяната на веществата и увеличават концентрацията на глюкоза в кръвта през деня и намаляват производството на инсулин от задстомашната жлеза.

Тези резултати са в съответствие със заключенията на други изследователи, които в предишни проучвания са показали, че хората, които работят нощни смени или които имат проблеми със съня, имат по-висок риск от диабет в сравнение с тези, които работят през деня и имат здрав сън.

Въпреки факта, че учените провели тези изследвания, подчертават необходимостта от по-голямо проучване с повече участници, за да се потвърдят резултатите, медицинските експерти препоръчват, на всички, които искат да губят тегло да обърнат внимание на тези факти.

В медицината, пълноценният сън винаги е смятан за едно от условията за добро здраве. Правилният режим на сън и неговата адекватна продължителност (не по-малко от 8 часа) могат да бъдат важно средство в борбата с наднорменото тегло.

[divider top=“1″]