в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: август 5, 2013
3615

В общия случай храната, колкото и полезна да е за останалата част от тялото, за зъбите е враг с голямо В. Малко са храните, които носят само позитиви за зъбите ни. По тях всичко, което вкусим, полепва, разваля се и акумулира бактерии и всичко това за зъбите ни е една безспирна война. Но кои са храните, които те приемат като приятели?

 

[nivo_slider source=“post“ link=“none“ size=“607×286″ limit=“9″ effect=“random“] [note color=“dfad85″]1СУСАМ.


Колкото повече, толкова по-добре. Сусамът е идеалният източник на лесноусвоим калций и други полезни не само за зъбите вещества. Не си го спестявайте – смлян в сутрешната закуска, върху салатата или задушените зеленчуци, като заливка, сос или сладки бонбони от сусамов тахан – буквално във всичко. Ако не обичате чак толкова сусам, се стремете да го направите част от диетата си поне три пъти в седмицата.[/note] [note color=“d7e2ea“]2КИВИ.


В него има повече витамин C, отколкото в който и да било друг плод. А той е важен за здравите ни венци, защото с негова помощ те успяват да набавят необходимото количество колаген. Прави ги по-устойчиви на болестотворните бактерии в устната кухина. За по-доброто усвояване на витамин C, който е водноразтворим витамин, яжте киви сутрин на гладно или
поне 3 часа след основно ядене.[/note] [note color=“ffb6c1″]3ЦИТРУСИ.


Да, и то по много. И не се тревожете за киселината, която съдържат, защото тя помага на слюноотделянето, което е съществено за отмиването на вредните бактерии в устата. Цитрусите имат високо съдържание на вода, а тя е важна за процеса на „изплакване“. И, разбира се, високото съдържание на витамин C, който засилва защитните сили на лигавицата и зъбите.[/note] [note color=“b6fcd5″]4ЯДЛИВИТЕ АЗИАТСКИ ГЪБИ – ШИИТАКЕ.


Те са два вида – черни или златисти. И двата са еднакво полезни. Имат сериозно влияние върху бактериите, които образуват плаката в устата. Най-приятният начин да ги приобщите към храната си е да нарязвате 2-3 шиитаке в зеленчуковата си супа. Освен всичко друго, те са много вкусни и добавят ориенталска нотка към ястието ви.[/note] [note color=“e7b4f0″]5ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ.


Той е полезен за зъбите заради антисептичното действие в устната кухина. За разлика от черния си събрат, който е сериозно предизвикателство за зъбите ви, зеленият убива бактериите, които превръщат сладките храни в плака, и прави дъха ви свеж – отново заради бактерицидното си действие. Специалистите съветват да пиете поне 5 чаши зелен чай на ден. Добре е чаят да е приготвен от предния ден и съхраняван в термос – по този начин се възползвате максимално от полезните му качества.[/note] [note color=“8cb990″]6.  ЛУК.


Този съвет няма добър аромат, но е наистина полезен. Забравете за миризмата му, когато го консумирате в суров вариант, и мислете само за ползите от него. Лукът убива широк спектър от болестотворни бактерии. Така че го слагайте смело върху сандвичите си, в салатата и в различни сосове. После само измивайте зъбите и всичко ще е наред![/note] [note color=“c3cc72″]7.  МЕНТА.


Е, това не е трудно – особено сега, докато времето е все още топло и често се озоваваме в градината на някой бар с приятна компания, над чаши с ледено мохито. Колкото повече, толкова по-свеж дъх – мента, не мохито, разбира се. Можете дори да дъвчете листа след всяко ядене, особено след по-пикантни ястия.[/note] [note color=“e5c16c“]8ВОДА.


Не е храна, но има съществена роля за здравето на зъбите и венците ви. Обяснението е ясно и вече отдавна го знаете – водата помага да се отмиват остатъците от храна и бактериите от устната кухина. Просто не я забравяйте – винаги имайте до себе си бутилка с вода, от която да отпивате периодично. Целта е да изпивате поне 2-3 литра всеки ден. Ако все още не сте превърнали това в свой навик, имайте предвид, че когато това стане, организмът ви сам ще го изисква и няма да бъде въпрос на усилия да го поддържате.[/note] [note color=“67c39f“]9РИБА И ЛЕНЕНО МАСЛО.


С една дума Омега 3. Те имат многостранно благотворно влияние върху целия ви организъм. Но ползите за венците ви се крият в тяхното противовъзпалително действие. Омега 3 намаляват бактериите в междузъбното пространство, където са основните им скривалища.[/note] [note color=“ec956d“]10КАКАО.


Да, полезно е, но преди да се втурнете към скритите запаси с шоколад, запомнете! Какаото е полезно, но захарта е ВРАГ. Какаото има силен противовъзпалителен ефект – заради способността да убива бактериите, които подпомагат образуването на плака. За това ако изберете шоколада като основен съюзник в борбата за здрави зъби, поне се стремете той да е с високо съдържание на какао и минимално количество захар.[/note] [divider top=“1″]