в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: март 22, 2013
320284

Лекари установиха удивителни свойства на шам-фъстъка.Той оказва положително въздействие на сърдечно-съдовата система и съществено намалява възпалителните процеси в организма.

В шам фъстъка се съдържат много важни хранителни вещества твърдят американски биолози от университета Пен Стейт.Според учените шам фъстъка притежава мощен потенциал против сърдечно-съдовите заболявания. До този извод те стигат след проведено изследване, изучаващо ефекта от консумацията на тези ядки върху здравето на мъже и жени на възраст между 30 и 70 години. По време на изследването лекарите са наблюдавали нивото на холестерола, липидите и липопротеините в състава на кръвта , артериалното налягане, сърдечния ритъм и кръвотока в артериите на участниците в експеримента.

Добавянето на шам-фъстъци към ежедневното меню довело до значително намаляване нивото на холестерола, вредните мазнини, кръвната захар, високото кръвно налягане и възпаленията на клетъчно ниво.

Американските учени са стигнали до извода,че тези ядки са превъзходно средство за профилактика на рака и по-добре от всичко друго защитават от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на една шепа шам фъстък дневно обезпечава надеждна защита за сърцето и съдовете с това, че значително намалява нивото на лошия холестерин в кръвта, стимулира активното производство на антиоксиданти(веществата борещи се с различните възпалителни процеси в организма).

Благотворното въздействие на шам фъстъците потвърждават и експерти от Центъра за изследване на храненето Beltsville. Според тях около 90% от съдържащите се в шам фъстъка мазнини са полезни ненаситени мазнини, които са причина за ефективното снижаване нивото на холестерина. Последните изследвания показват, че концентрацията на фитостероли (вещества, забавящи абсорбцията на холестеррина в червата, подтискат развитието на ракови клетки), лутеина(важен за физиологията на зрението), а също така витамини А и Е, съдържащи се в шам фъстъка са повече отколкото в другите ядки.В тях се съдържат още мед, калий, тиамин, манган, магнезий, витамин В6 и фосфор.

Между другото, ежедневният прием на витамин А, чрез шам фъстъците снижава риска от възникване на меланом-рак на кожата. Към несъмнените достойнства на шам фъстъците трябва да се добавят и ободряващото, тонизиращо и общоукрепващо действие;благотворното въздействие върху мозъка и черния дроб;полезността за хората, страдащи от артериална хипертония, хронична анемия, тромбофлебит.

[divider top=“1″]