в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
3662

Болестите на сърцето са причина номер едно за смъртността в света. Никой от нас не е застрахован от тях, особено в съвременното забързано ежедневие, което ни подлага на непрекъснат стрес и напрежение.

Въпреки че има и някои рискови фактори, които се предават по наследствен път и не подлежат на промяна, можете да предотвратите сърдечно-съдовите заболявания, като вземете някои предпазни мерки. Това включва най-вече по-здравословен начин на живот и подходяща диета.

превенция срещу сърдечно-съдови заболявания

Ето четири прости съвета за превенция на болести на сърцето:

[note color=“e5dfcc“]- Спортувайте редовно.


Включете в графика си някакъв вид физическа активност поне половин час на ден (пет дни седмично или повече). Това може да е джогинг, йога, танци, плуване, каране на велосипед и т.н. Честото спортуване не само се отразява добре на сърцето, но и като цяло ви прави по-здрави, красиви, тонизирани и мотивирани за работа. То намалява стреса, който е главен рисков фактор за появата на фатални заболявания, помага за поддържане на оптимално тегло и кръвно налягане в допустимите граници. [/note] [note color=“53c1c0″]- Избягвайте тютюнопушенето.


Ако пушите, намерете начин и сили да се откажете. Стойте далеч от всякакви форми на тютюневи изделия, включително електронните цигари. Химикалите в тютюна може да увредят сърцето и кръвоносните съдове, което води до стесняване на артериите. Никотинът в цигарения дим намалява отворите на кръвоносните съдове и принуждава сърцето да работи по-бързо, което от своя страна би могло да стане причина за инфаркт. [/note] [note color=“8bad53″]- Спете достатъчно.


Задължително си почивайте седем-осем часа, но не повече от девет. Проучвания са доказали, че тези, които спят по-малко от седем часа или над девет часа, са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови проблеми. Почивката е важна и полезна, но не бива да се превръща в мързел, който е пагубен за поддържането на нормална работа на сърцето. [/note] [note color=“f2b844″]- Яжте полезни храни с ниско съдържание на мазнини, холестерол и сол.


Това ще ви помогне да защитите сърцето си и да предотвратите много заболявания. Ограничете приема на някои видове мазнини, като например наситени, полиненаситени, мононенаситени и транс-мазнини. Транс-мазнините и наситените мазнини са най-опасни. Те повишават значително риска от сърдечно-съдови заболявания, защото вдигат нивата на холестерол в кръвта.

Червените меса, пълномаслените млечни продукти, палмовите масла и преработените тестени изделия са главните източници на вредните наситени мазнини. Транс-мазнини съдържат пържените храни, тестените и хлебни изделия, полуфабрикатите, маргарините, някои бисквити, вафли и т.н. Заменете ги със зехтин, обезмаслени продукти, пълнозърнест хляб, пилешко, риба, черен шоколад. Консумирайте повече пресни или задушени зеленчуци и плодове. Те имат в състава си ценни минерали и витамини, полезни както за сърцето, така и за организма като цяло. [/note] [divider top=“1″]