в Полезно
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: декември 12, 2013
3841

От незапомнена древност до днес този дар на Изтока е широко използван като изключително полезна и незаменима храна и навярно това е една от тайните за красотата, младостта и невероятната жизненост на хората там.

Заради своето високо съдържание на много незаменими и особено полезни за организма минерали и витамини, както и голямо количество здравословни белтъчини, соевите зърна са наричана открай време с най-разнообразни имена: “жълти диаманти”, “вълшебни зърна”, “месото, което расте върху пълзящо растение”, “злато от земята”.

Зелена соя

Зелена соя

При порпоционално еднакви количества месо и соя, научно е доказано, че в месото се съдържат точно два пъти по-малко количества протеини, в сравнение със соята, съдържаща абсолютно всички осем незаменими аминокиселини – при това в оптимално полезните за организма техни пропорции.

[note color=“C1E339″]Трябва да припомним, че твърде много от съдържащите се в месото протеини не включват една или даже повече от най-полезните аминокисилени за нашето здраво тяло, затова в голяма степен съвсем не е пресилено да твърдим, че месния протеин е на практика неизползваем.

Докато напротив – съдържащият се в соята протеин се усвоява далеч по-добре от храносмилателната система и за разлика от месото не съдържа абсолютно никакви трудно усвоими (наситени) мазнини. [/note]

Абсолютно научно е доказано, че соевите зърна съдържат много повече витамин В, в сравнение с всяка друга храна

Абсолютно научно е доказано, че соевите зърна съдържат много повече витамин В, в сравнение с всяка друга храна – значително повече от нужната дневна доза за организма, а освен това соята е изключително богата на витамини А и D

Освен това соята не съдържа високо ниво на калоричност, в нея няма химикали и не образува пикочна киселина, която се отделя като отпаден продукт в организма. Нещо повече – соята не само че не съдържа така вредния холестерол, но и редовната й консумация води до значително повишаване нивото на холестерола в организма.

Но на какво се дължи почти мистичната роля на соята за естественото набавяне от природата на младост и жизненост?

Това е основната нейна съставка, наречена лецитин, която играе ключова роля в стимулирането на метаболизма на клетъчно ниво. Лецитинът е известен и с това, че засилва чувствително и много мощно умствените способности и паметта чрез естественото хранене на мозъка и нервните клетки, засилва функцията на жлезите с вътрешна секреция и възстановяването на тъканите, прави костите по-силни, подобрява дишането и кръвообращението, значително повишава устойчивостта на организма при справянето с наранявания и травми.

[note color=“E25936″]Ето защо изключително богатата на това истинско природно съкровище соя дава неподозирана издръжливост и сила, гъвкавост и подвижност, жизненост и младост на човешкия организъм.[/note]

Чисто практически соята е много евтина, в сравнение с месото. А в кризата това е един не само приятен, но и и много здравословен начин да се храним пълноценно и да бъдем в нужната кондиция, за да се справим с предизвикателствата на своето ежедневие.

[divider top=“1″]