в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 8, 2019
31510

Калциеви добавкиВсе по-популярен става приемът на хранителни добавки, съдържащи калций. Много хора особено сред по-възрастните, подведени от етикета „хранителна добавка“ купуват и приемат такива. Дали обаче това е безопасно и не крие риск за здравето?!

Науката е изследвала въздействието на калциевите препарати върху костната система, но все още не се знае достатъчно за това, как приемът им се отразява на другите системи в човешкия организъм.

Известно е, че калцият играе важна роля в профилактиката и борбата с остеопорозата и повечето заболявания, свързани с костите. В много европейски страни и САЩ, такава профилактика практикува 70% от населението.

На базата на хипотези за вредно въздействие на калция върху сърцето и мозъчната дейност, в САЩ се провежда подробно изследване за страничните действия след приема на калциеви добавки. В тази посока са изследвани близо 390 000 души на възраст между 50 и 70 години. Оказва се, че за 12 години в следствие на сърдечно-съдови заболявания от тях са починали 7904 мъже и 3874 жени. 51% от починалите мъже и 70% от жените са приемали добавки с калций.

На базата на резултатите от това наблюдение, учените стигат до извода за възможен риск за сърдечно-съдовата система в следствие допълнителния прием на калций. Изследвания, за потребностите на женския и мъжкия организъм от калций също така сочат, че рискът при мъжете, приемащи калциеви добавки е по-голям отколкото при жените.

Означава ли обаче това, че трябва да се спре приемането на добавки с калций?-Не разбира се, но това трябва да става след консултация с вашия лекар, който на базата на изследвания ще прецени вашето състояние и нуждата от подобен прием, както и в какво количество.

Така че, винаги преди да прибегнем към прием на каквито и да е хранителни добавки /които много хора смятат за безвредни/ е редно да се консултираме с лекар, който да ни даде компетентно мнение за това дали трябва и колко.

Не забравяйте че нашето здраве е преди всичко наша грижа и отговорност!

Още публикации от категория "ПОЛЕЗНО"