в Болници, НЗОК
Все още няма рейтинг!
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично
Бъдете първият, който ще остави оценката си
Loading...
Последно обновяване: април 11, 2020
35380
втора СБАЛАГ Шейново гр. София, ул. Шейново № 19
02 965 94 81
hospital(@)sheynovo-ag.eu
www.sheynovo-ag.eu

ІІ-ра САГБАЛ Шейново предоставя услуги отговарящи на стандартите на добра медицинска практика. Развива иновационни технологии в областта на акушерство и гинекологията, неонатологията и анестезиологията.

Екипът на болницата работи в посока на превенция, профилактика и лечение на рисковата бременност, стерилитета и онкологичните заболявания на женската полова система и млечната жлеза.

Болницата е база за обучение в областта на АГ и неонатологията.
Болница Шейново е акредитирана с най-висока „отлична“ оценка от Министерство на здравеопазването.

II САГБАЛ Шейново е водеща в страната по брой раждания и гинекологични операции.

[note color=“#92AC09″]АГ болница „Шейново“ разполага с най-съвременната диагностична и лечебна апаратура, удобства и комфортни самостоятелни стаи срещу допълнително заплащане.[/note] [nivo_slider source=“post“ link=“none“ size=“607×450″ limit=“5″ effect=“random“] [spoiler title=“Родилно отделение“ style=“2″ open=“true“]

РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ
д-р Мадлен Китанова – началник отделение

За контакти:

Отделение: 02-9659457


За нас:

Екип: Началник отделение Д-р Мадлен Китанова, ст. акушерка Даниела Петрова

Лекари акушер-гинеколози: д-р Христо Станков, д-р Гергана Петрова, д-р Ангел Илиев, д-р Тошко Тончев, д-р Констанца Илиева, д-р Елена Байданова-Василева, д-р Румяна Колицова, д-р Мариана Мирчева – Карапеева, д-р Румен Зарев

Родилно отделение се разполага на третия етаж на болницата. Отделението разполага с 20 легла за интензивни грижи и 6 легла в предродилна зала. От 1999 година и сега ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” АД е на първо място по раждаемост, като през 2006 година са родени 4112 деца. За това допринася работата на целия екип, но преди всичко работата на екипа на родилна зала – висококвалифицирани лекари и акушерки.

Стратегическа цел на отделението е високо качество на работа във всички области звена на работа: от приемането на бременната до изписването й от родилна зала. Не по –маловажна цел е раждането на здрави деца, със запазен потенциал за добро физическо и психическо развитие, при минимална травма за майката.
Това, което прави работата на нашата родилна зала уникална, което я прави притегателен център за раждащата жена е преди всичко отношението на персонала към пациента като към личност, информираността относно поведението за лечение и родоразрешение, с което бременната е съгласна, тя е убедена, че за нея се прави най-доброто. Не на последно място сигурността, която дава нашата родилна зала, в тясна колаборация с детско отделение относно здравето на майката и детето.

Отделението е добре оборудвано, с най-съвременна апаратура за посрещане нуждите на бременната и раждащата. Рутина е при нас обезболяването на раждането с епидурална аналгезия. На съвременно ниво е и детският кът за първична реанимация на новороденото.


При желание на семейството се взимат стволови клетки от пъпната връв на новороденото, които се банкират в Холандия и Белгия.
Битовата обстановка и чистотата в отделението са на високо ниво.
Предстои въвеждането в родилна зала на революционен метод в наблюдението на плода, както преди раждане, така и по време на раждане – чрез софтуерна програма се обработват данните от мониторният запис на плода и се трансформират отчитане алкално-киселинното състояние на плода по безкръвен метод. Това ще допринесе в голяма степен за правилната преценка състоянието на плодо и оттук адекватно поведение за родоразрешение: ще намалеят ненужните оперативни раждания от една страна, от друга навреме ще бъдат оперирани застрашените плодове.
[/spoiler] [spoiler title=“Анестезиология и интензивно лечение“ style=“2″] Д-р Дилян Янакиев- началник отделение

За контакти:

e-mail: d.yanakiev@sheynovo-ag.eu

Лекарски кабинет: (02) тел.: 9659 435

За нас:

Екип: Началник отделение: д-р Дилян Янакиев, ст. акушерка Анета Лозанова

Лекари анестезиолози: д-р Богдан Белков, д-р Борислав Кумански, Д-р Румяна Мандажиева, д-р Ярослав Якимов, д-р Димитър Терзийски, д-р Мартин Маринов

ІІ САГБАЛ”Шейново” е водеща в страната по брой раждания и гинекологични операции.

Чрез съвременните техники на обезболяване, раждането на детето от мъчителен и стресов момент може да се превърне в радостно изживяване. При 35% от нормалните раждания се използува високо ефективна аналгезия с помощта на епидурална техника, която се прилага в първия период на раждането, включващ: наличие на регулярна родова дейност, маточни контракции на 3-4 мин. с продължителност 30-40 сек., разширение на маточната шийка най-малко 4 см. и добро състояние на плода.

При елективно и спешно Цезарево сечение в 93% се прилагат с голям успех невроаксиални анестезиологични техники: спинална,епидурална и комбинирана спинална-епидурална анестезии с възможности за продължително и качествено следоперативно обезболяване за осигуряване на спокойствие и комфорт на родилките.
Високоспециализираните дейности и грижи през периода на раждането, по време и след гинекологични операции и манипулации се извършва от квалифициран анестезиологичен екип от лекари и акушерки.

Отделението за Анестезия и Интензивно лечение (ОАИЛ)се състои от: Сектор за Интензивно лечение с 10 легла и Сектор за Анестезия с 4 операционни зали – една за елективни и спешни Цезарови сечения,две за планови и спешни абдоминални и вагинални гинекологични интервенции и една операционна на територията на гинекологично отделение за лапароскопска хирургия.

Персоналът се състои от 8 лекари с придобита специалност по анестезиология и реанимация: Д-р Дилян Янакиев, Д-р Богдан Белков, Д-р Борислав Кумански, Д-р Петър Петров и 16 акушерки с висока квалификация и професионален опит.
Старша акушерка е Анета Лозанова.
Отделението за Анестезия и Интензивно лечение е профилирано в извършването на следните специализирани дейности:
– анестезиологична – в операционните зали и останалите отделения на болницата
– кардиопулмонална ресусцитация и интензивно лечение
– консултативна помощ
– обезболяване на нормално раждане
Високоспециализираният екип предоставя медицински грижи на равнището на добрата медицинска практика, отговаряща на Националния стандарт за анестезия и интензивно лечение и съобразена с изискванията на Европейската и Американската асоциации по анестезиология и интензивно лечение.
[/spoiler] [spoiler title=“Гинекологично отделение“ style=“2″] Д-р Антони Ненов – началник отделение

За контакти:

e-mail: a.nenov@sheynovo-ag.eu

Лекарски кабинет: тел.: 9659 443

За нас:

Екип: Началник отделение Д-р Антони Ненов, ст. акушерка Камелия Бенчева

Лекари акушер-гинеколози, сектор клинична и оперативна гинекология: д-р Мадлен Китанова, д-р Начко Чалманов, д-р Жени Панайотова, д-р Мишел Шоайб, д-р Светослав Виденов

Акушер-гинеколози, сектор ендоскопска хирургия: д-р Николай Попов, д-р Явор Лозанов, д-р Пламен Димов, д-р Николай Герджиков

Отделението се разполага на четвъртия етаж на болницата. Разполага с 20 легла за лежащо болни. Битовата обстановка е хубава, чистотата е на ниво. В отделението работи висококвалифициран екип от лекари и акушерки, като посреща спешни и планови нужди на населението от гинекологична помощ.

Към отделението в непостредствена функционална връзка е 24 кабинет, който се намира на първия етаж на болницата и в който се извършват прегледите и приема на пациентите. Пациенти се хоспитализират както по клинични пътеки, така и всички нуждаещи се от активна болнична помощ – денонощно.

Също във връска с отделението са и трите операционни зали – първа и втора – втори етаж за конвенционална хирургия, и ендоскопска операционна – на трети етаж за лапароскопски опареции и оперативни хистероскапии. В болницата се работи ендоскопска хирургия от 1998 година и в момента е водеща в областта на т.нар. безкръвни операции вгинекологията, като непрекъснато се разширява областта на действие в тази насока.
Към отделението е разкрит кабинет Детско-юношеска гинекология, в който работят опитните д-р Китанова и д-р Петрова, оказвайки квалифицирана помощ на деца с гинекологични проблеми.
Активно работи кабинет стерилитет, като се диспансеризират стерилни семейни двойки. В болницата няма разкрит сектор за оплождане “in vitro”.

Също е разкрит кабинет по семейно планиране и менопауза .
Разкрит е сектор за операция на гърда, който работи в тясна колаборация с мамологичен сектор от отделение по образне диагностика.
Работата в отделението отговаря на изискванията за добра медицинска практика, посреша нуждите на населението за гинекологична помощ.
[/spoiler] [spoiler title=“Диагностично отделение“ style=“2″] Д-р Иван Диков – началник отделение

За контакти:

e-mail:

– старша акушерка Румяна Йорданова – 9659 478
– Женска консултация – 9659 461

За нас:

Лекари акушер-гинеколози: д-р Таня Андреева, д-р Димитрина Николова, д-р Иван Лазаров, д-р Лина Дуева-Димитрова

Психолози: д-р Вяра Виделова, д-р Валентин Робов

Кардиолог: д-р Нели Колева

Диагностично-консултативен блок е поликлиничното звено на болницата, което първо посреща пациентите и оказва превантивна, профилактична, консултативна и лечебна помощ в областта на гинекологичното и репродуктивно здраве.
Отделението е добре оборудвано битово и с апаратура за изпълнение на горните задачи.
Към отделението са разкрити следните кабинети:

1. Женска консултация – не се поема от НЗОК. Целият пакет услуги струва 500 лева и включва:

диагностициране на бременност
вземане на кр. група, HIV, Wass, HBsAg, кръв за антитела при Rh /-/ майка и Rh /+/ баща – трикратно
Трикратно ПКК и урина
Двукратно урокултура
Трикратно влагалищен секрет
Трипъл-тест
Доплер – УЗИ – еднократно
Трикратно УЗИ
Трикратно NST
Ддукратно CRP
Биохимия двукратно
Наблюдение на бременната: до пети лунарен месец един път месечно; до 45 дни преди раждане два пъти месечно; до термин за раждане всяка седмица; след ВДР до приемане в болница с хронологична преносеност – всеки ден.
2. Кабинет стерилитет

В кабинет стерилитет се диспансеризират стерелните двойки, извършват се изследвания в областта на женския и мъжки стерилитет, провежда се необходимото наблюдение, лечение, инсеминации.

3. Колпоскопски кабинет

Превенция, профилактика, диагностика и лечение на заболявания на външните полови органи при жената и на маточната шийка.

4. Детски консултативен кабинет

Всеки работен ден консултация за бъдещи майки от 12 до 13ч.

При необходимост може да консултира новородените след изписването им от болницата.
Кабинетът не работи със Здравна каса, така че тези прегледи не отменят децата да имат личен лекар.5. Гинекологична амбулатория, която е и спешния кабинет на болницата

Извършват се прегледи денонощно на жени с гинекологични проблеми.

6. Кабинет патологична бременност

Извършват се прегледи на бременни жени в първите две трети на бременността.
Бременни жени в последен триместър се консултират, приемат за раждане в кабинет № 15 – акушерска амбулатория.

7. Ултразвуков кабинет

8. Ултразвуков кабинет с възможности за 4D преглед.

В него се извършва изследване за фетална морфология, като записванията стават на тел. 9659с470.

10. Детско-юношески кабинет

11. Кабинет по менопаузална медицина

12. Консултация с анестезиолог всеки делничен ден от 12 до 13ч. в кабинет №25.

Към отделението са разкрити три лаборатории:

Клинична лаборатория – модерно оборудвана с възможности за изследване на хормони.
Микробиологична лаборатория
Патохистологична лаборатория.
Като самостоятелно отделение е разкрито и Отделение по образна диагностика:

извършване на рентгенови изследвания;
мамографии
преглед на млечна жлеза с ехограф;
ултразвукови кабинети.
[/spoiler] [spoiler title=“Отделение Рискова бременност“ style=“2″] Д-р Христо Василев – началник отделение

За контакти:

e-mail: h.vasilev@sheynovo-ag.eu

Лекарски кабинет: (02) 965 94 54

За нас:

Екип: Началник отделение Д-р Христо Василев, ст. акушерка Маргарита Станоева

Лекари акушер-гинеколози: д-р Албена Гагова, д-р Кристиан Йончев, д-р Петър Игнатов, д-р Сема Фаикова-Колева

След преустройството на II САГБАЛ „Шейново“ АД , се създаде ново отделение „Рискова бременност“. То се намира на III-ти етаж и по настоящем разполага с 38 легла. В отделението се създадоха два сектора:

Сектор „Фетална Медицина и Прекъсване на бременността“ , разполагащ с 9 легла;
Сектор „Перинатална медицина“, който е с 29 легла.
Създаде се „Функционален кабинет“ с ултра звуков апарат с цветен доплер и 2 акушерски монитора за мониториране на плода. Началник отделение “ Рискова бременност“ е Д-р Василев, а в отделението работят още 8 ординатора, 11 акушерки и 7 санитарки.
Дейността на отделението включва наблюдение, диагностика и лечение на високо рискови бременности, в това число: диабет, преекламсия, сърдечно съдови заболявания, малоформации на плода и др.
В отделението се извършват следните манипулации:
– прекъсване на бременността по желание;
– прекъсване на бременността по мед. показания;
– abrasio residuorum;
– серклаж;
– амниоцентези;
– УЗИ и Доплер;
– NST;
– планови Цезарови сечения и индукции на раждането.

Отделението се състои предимно от млади колеги със силен афинитет към развитието на научна дейност. Въвеждат се нови гайдлайни в ултразвуковите изследвания и нови методи при оперативното родоразрешение.

Отделение „Рискова бременност“ е разположено на трети етаж на болницата. В него преди 2 години е извършен основен ремонт. Разполага с 22 легла, разпределени в 6 стаи. Всички те са с югоизточно изложение, разполагат с телевизор и имат красива гледка към Витоша.

Отделение „Рискова бременност“ обслужва бременни от всички райони на София и страната.
В отделението се приемат пациентки с всякаква акушерска патология и във всички срокове на бременността, като се прилагат съвременните постижения в областта на ранната диагностика, профилактика и лечение на заболяванията съпътстващи или усложнени от бременността. Широко е застъпена Доплеровата диагностика, особено при интраутеринна ретардация на плода, при прееклампсия и при многоготодна бременност.

Към отделението има разкрит сектор за Прекъсване на бременността с отделна манипулационна, оборудвана съобразно възприетите стандарти.
В рамките на отделението са ситуирани пет VIP стаи, всяка оборудвана с климатик, хладилник, телевизор и необходимата мебелировка.

Благодарение на добрата колаборация с Патохистологична лаборатория, при неблагоприятно завършване на бременността се търсят и установяват причините за това.

Отделението е база за специализация по „Акушерство и Гинекология“ на лекари и акушерки.
Преминалите пациенти оценяват много високо професионализма и отношението на персонала, както и битовите условия в отделението. За това говорят отзивите на благодарност, публикувани в редица електронни и други медии.
[/spoiler] [spoiler title=“Неонатологично отделение“ style=“2″] Д-р Валентина Стоянова-Генкова – началник отделение

Галерия – условия, апаратура, персонал

Грижа за нашите най-малки пациенти и техните семейства!

За контакти:

Информация за състоянието на новородените можете да получите всеки ден от 12 до 14 часа на телефон

e-mail:

Отделение: 02-9659 438

Лекарски кабинет: 02-9659 439

За нас:

Екип: Началник отделение Д-р Валентина Стоянова-Генкова, ст. акушерка Диана Търнева

Лекари неонатолози: д-р Радка Грозданова, д-р Маргарита Попова, д-р Свилен Атанасов, д-р Любомир Дръндаров, д-р Ивайло Шумков, д-р Николай Цончев, д-р Николай Дренчев

Отделението е разположено на третия етаж, в близост до родилна зала. Това улеснява бързото превеждане на новородените. Състои се от три сектора с 59 легла. В Интензивен сектор се лекуват недоносени и новородени, изискващи специални грижи и лечение. Здравите доносени деца се настаняват във Физиологичния сектор. Изолационният, обособен на втория етаж, приема раждащи без изследвания и с инфекции. Там се полагат грижи и за техните деца. Новородените се настаняват в просторни, светли, топли зали, обзаведени съобразано най-новите стандарти.

Стаите са с климатици и щори на прозорците, което осигурява максимален топлинен комфорт за най-малките ни пациенти. Дейности: Извършва се наблюдение и проследяване на здрави новородени деца и лечение на недоносени. Диагностика и лечение на заболяванията в периода на новороденото: забавена сърдечна и дихателна адаптация; майчино-фетални инфекции; жълтеници, налагащи фототерапия и обменно кръвопреливане; Лечение на новородени от майки на метадонова терапия. Диагностика на кръвни, неврологични, метаболитни отклонения – скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм, ретинопатия и вродени заболявания на тазобедрената става.

Диагностика и регистрация на генетични аномалии; За децата в Интензивен сектор се извършва двигателна рехабилитация от кинезетерапевт. Специално подготвен психолог работи с родителите за преодоляване на кризата от първите дни след раждането на недоносеното и рисковото дете. Оборудване: Отделението е напълно оборудвано с най-нова медицинска техника: инкубатори, монитори, респиратори, перфузори, фотолампи за конвенционална и интензивна фототерапия, ултразвуков апарат и други. Родилните зали разполагат с най-съвременни модели реанимационни маси, създаващи възможност за осъществяване на съвременна първична реанимация. С помощта на тази апаратура висококвалифицираният екип осигурява специализирана и навременна помощ на нашите малки пациенти. Затова отделението ни се превърна в най-предпочитаното в София през последните години.

Скринингова програма

1.Метаболитен Скрининг.

На всички бебета ли се взима кръв за провеждане на метаболитен скрининг за вродените заболявания Фенилкетонурия и Вродена хипотиреоза?

В България на всяко новородено дете след 72 h и се провежда изследване за Фенилкетонурия и Вродена хипотириоза посредством Гутрие тест. Той представлява взимане на няколко капки кръв и накапването им върху филтърна хартия, след което този тест се обозначава индивидуално и се изпраща в специализирана лаборатория за изследване. В случай, че изследването е извън рамките на нормата, лекарите от лабораторията ще се свържат с вас за повторни и допълнителни изследвания ако това е необходимо.

Какво е Фенилкетонурия?

Фенилкетонурията е вродено нарушение на пътя по който се усвоява фенилаланинът( амино киселина която е градивен елемент на белтъците в храната и вашето тяло ). Това състояние може да доведе до тежко изоставане в умственото развитие ако не се диагностицира до третата седмица след раждането и не се започне диета със специализирани млека с намалено до липсвашо съдържание на амино киселината – фенилаланин.

Какво е вродена хипотиреоза?

Бебета които са с вродена хипотиреоза имат само понижено ниво на тироидния хормон. Ако това ниво остане ниско може да доведе до умсвено изоставане. Това състояние е лечимо ако се започне терапия с Thyroxine скоро след раждането. Посредством Гутрие теста се изследва нивото на TSH хормона който дава информация за функцията на щитовидната жлеза.

2. Скрининг за ретинопатия на недоносеноста

Защо моето дете се насочва към офталмолог за очен преглед?

Понякога когато детето е родено преди темина (по-рано) или е с ниско тегло, малките кръвоносни съдове в ретината на окото не се развиват нормално.Чрез изследването за ретинопатия на недоносеноста могат да се открият тези проблеми и да се се започне ранно адекватно лечение.

На всички бебета ли се провежда този преглед?

Ако вашето дете е родено преди 32 гестационна седмица или е с тегло под 1500 грама това изследване се провежда между 4 и 6 седмица след раждането.
Самото изледване представлява оглеждане на ретината на вашето дете чрез осветяване като преди това се поставят капки които разширяват зеницата. Това изследване се прави на двете очи.
Ако се открие проблем може да се наложи повторно изследване и ако е необходимо да се проведе лечение за което ще ви информира изследващия офталмолог.

3. Скрининг за луксация и сублуксация на тазобедрените стави.

Защо се трябва да проведа този скрининг на моето дете.

Скрининга на тазобедрените стави е въведен в световен мащаб като задължителен за всяко новородено дете. У нас все още се провежда само на високо рисковите новородени а именно бебета родени в седалищно предлежание и новородени с фамилна обремененост за луксация на тазобедрената става. Ние имаме желанието да провеждаме тези изследвания на всяко новородено и се надяваме това да стане в най-скоро време. Това изследване е необходимо да се проведе защото луксацията на тазобедрената става е състояние което може да доведе до тежко инвалидизиране на пациента свързано с по-трудно прохождане и деформация на ставата.

Как се провежда самото изследване?

Изследването се провежда чрез обстоен физикален преглед с насоченост към заболяването и чрез ехография на тазобедрените стави която е образен метод за диагностика и е с висок процент на достоверност.

При най-малки съмнения за луксация или сублуксация на ставите детето се насочва за консултация с високо специализирани детски ортопеди които ще доизяснят състоянието е ще проведат необходимото лечение.

Често задавани въпроси относно интензивния сектор на неонатологичното отделение

Защо някои новородени се приемат в интензивен сектор?

Някои от новородените се приемат в интензивен сектор по различни причини, най-честите от тях са:

Родени деца преди 36 гестациона седмица ( нормалната продължителност на бременоста е 40 гестациони седмици )
Когато имат затруднения с дишането и се нуждаят от кислородотерапия
Когато са родени с проблеми които налагат хирургична намеса
Когато имат затруднения с храненето
Когато имат инфекция
Когато имат други медицински проблеми изискващи диагноза и лечение.
Понякога новородените се превеждат в клиниката по Неонатология на Медицинска Академия, когато се нуждаят от интензивна терапия и механично подпомагане на дишането
Кога мога да посетя моето бебе в интензивен сектор?

Всеки ден между 12.00h. и 13.00h. се дава сведение за състоянието на новородените в интензивен сектор а посещенията се разрешават във времето между 18.00h. и 19.00h.

По време на приема на новороденото в интензивен сектор, лекарите и акушерките могат да бъдат много заети с реанимацията и стабилизирането на състоянието на вашето дете. Акушерка ще ви осведоми кога възможно най-рано ще можете да посетите детето си.

Колко души могат да посетят детето ми в интензивен сектор?

Ние разрешаваме само на двамата родители да посещават детето си. Налагаме тези ограничения, за да се намали риска от разпространение на инфекции в отделението. Останалата част от фамилията може да получи информация за състоянието на новороденото от родителите или от лекар по телафона.

Мога ли да правя снимки на моето бебе?

Нямаме нищо против да снимате вашето дете, но ви молим да не правите снимки на други деца в отделението. Светкавицата няма да навреди на детето ви, но молим да ограничите използването и тъй като недоносените бебета се нуждаят от необезпокояван сън, който помага за тяхното съзряване и растеж.

С какво да се облека когато посещавам детето си?

При посещение на детето си на входа на отделението трябва да оставите връхните си дрехи и да се облечете със стерилни престилки които ще ви бъдат предоставени от персонала. Това също се прави с цел да се ограничи разпространението на инфекции.

Трябва ли да измия ръцете си при посещението на моето дете?

В отделението разполагаме с антибактериален шампоан и дезинфектант, с които задължително трябва да измиете и дезинфектирате ръцете си преди да докосвате детето си. Отново това се налага, за да се намали рискът за инфектиране на детето ви.

Притеснявам се, че детето ми е много малко и уязвимо и че мога да направя някои погрешни действия.

Бъдете сигурни че нашите опитни акушерки ще бъдат винаги до вас и ще ви помогнат ако това е необходимо. Те ще ви обяснят как да се грижите за детето си. Много от родителите на нашите бебета първоначлно се притесняват, но в последствие много добре обгрижват децата си въпреки, че те са толкова малки.

Кога мога да прегръщам детето си?

Допира и прегръщането на детето ви кожа до кожа е много важно и за родителя и за детето. Възможно най-рано, когато състоянието на детето е достатъчно стабилно, че да позволи изваждането му от инкубатора вие ще бъдете насърчена да правите това възможно по-дълго време.

Мога ли да донеса дрехи за детето ми?

Повечето деца приети в интензивен сектор не са в добро състояние. През това време те се обслужват най-добре, когато са поставени голи в инкубатора. Това ни позволява да следим тяхното състояние по-внимателно и по-добре.
Когато състоянието на детето позволява то да се облече с дрехи, отделението разполага със собсвени такива които се изпират и стерилизират много добре. Понякога се налага те да се сменят много често така че за нас е по-удобно да разполагаме с дрехи по всяко време на денонощието.

Кога можем да се приберем в къщи с детето ми?

Всички родители имат желанието естествено да се приберат в къщи със своето дете възможно най-рано. Ние обаче трябва да преценим кога това ще бъде най-подходящо за вашето дете от медицинска гледна точка.

Обикновенно когато вашето дете е родено недоносено то се изписва от отделението когато достигне определено тегло а именно 2200-2300 грама. Това все пак много зависи от неговото състояние. Има деца при които се налага по продължителен престой в отделението. Това е свързано с техния индивидуален диагностично-терапевтичен план който трябва да бъде изпълнен.

Ако искате да научите повече неща относно състоянието на вашето дете и това кога ще е възможно да се приберете в къщи с него, можете да попитате лекаря или акушерката които се грижат за вашето дете в отделението.
[/spoiler] [spoiler title=“Лаборатории към диагностично отделение“ style=“2″] ЛАБОРАТОРИИ КЪМ ДИАГНОСТИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ

Д-р Светлана Енчева
– нач. Клинична лаборатория

Д-р Даниела Димова
– нач. Хистопатологична лаборатория

Д-р Красимира Миленкова
– нач. Микробиологична лаборатория

Клинична лаборатория :

Екип: Началник Лаборатория: д-р Светлана Енчева
Тел.: 9659 462

Биолог: Антоанета Иванова, ембриолог: Гергана Ингилизова, старши лаборант: Гергана Маринова

Медицински лаборанти: Албена Вучкова, Гинка Тодорова, Лилия Василева, Марияна Гълъбова, Галина Такева, Доминика Пиналова, Лора Димова и Лиляна Коева

Клиничната лаборатория е част от Диагностично-консултативния блок на Втора САГБАЛ “Шейново” .
Лабораторията има сертификат за участие в Международна програма за оценка на измерванията (IMEP-17) организирана от Института за референтни материали и измервания (IRMM), Европейският комитет за външна оценка на качеството в лабораторната медицина (EQALM) и Комитета за аналитично качество (C-AQ) на IFCC.
Лабораторията участва ежемесечно в Българската национална система за външна оценка на качеството– Сертификат до 2009 г. по програма хематология, кръвосъсирване, репродуктивни хормони , тиреоидни хормони,туморни маркери, клинична химия.
Дейността на лабораторията е специализирана и съответствува на акушеро-гинекологичния профил на болницата:

Спешна комплексна диагностика на заболявания в неонатологичната възраст.
Спешна комплексна диагностика на патологичните състояния на бремеността, родовия и послеродовия период.
Комплексна диагностика на хормоналните нарушение в детска, юношеска, репродуктивна възраст на жената и по време на менопауза.
Комплексна диагностика на мъжки инфертилитет.
Комплексна диагноза на гинекологични заболявания и скриниг на рак на шийката на матката.
Лабораторията е оборудвана със съвременна високотехнологична апаратура: Cobas Integra, Sysmex XT 2000-i, Sysmex-kx 21 , Stago Diagnostica,Elecsys 2010, Urilux, Digene DML 2000 TM и Лабораторна информационна система.

В Клинична лаборатория се извършват рутинни и високоспециализирани изследвания

Хематологичен анализ: WBC, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, PLT-I, PLT-O, DIFF-count, RET, IRF.
Биохимичен анализ: ASAT, ALAT, CK, CK-MB, LDH, ALP, AMYL, GGT, UREA, UA, CREA, ALB, PROT, TBIL, DBIL, CHOL, HDL ,LDL, TRIG , IRON , TIBC, MG, PHOS, CA
Имунологичен анализ: IGA, IGM, IGG, CRP, CA125, CA72-4, CA19-9, HCG-BETA, ESTRADIOL, TESTO, PRL, PROG, FSH, LH, SHBG, FREE TESTO , TSH, FT3,FT4, A-TG, A-TPO
Йонселективен анализ: K, Na, Cl
Хемостозни изследвания: PT, TT, aPTT, FIBR, D-DI,
Анализ на урини: SG, pH , PRO, GLU, UROB, BIL, KET, LEU,ERY, NIT
Виросологични и серологични изследвания: High risk-HPV , HIV I/II, HBsAg , screening for Syphilis
Разширен семенен анализ (спермограма): обем, рН, вискозитет и цвят на еякулата, концентрация и подвижност на сперматозоидите, спермална морфология по Kruger`s strict criteria.
Определяне на кръвни групи
Хистопатологична лаборатория :

Намира се на 1. етаж в болницата в кабинети № 17 – лекарски, № 31 – лаборатория

Екип: д-р Даниела Димова и лаборанти: Милка Василева, Мариета Стоянова, Албена Горанова-Попова

Патохистологичната лаборатория е разположена на първия етаж на клиниката и има връзка с Онкопрофилактичния кабинет, приемните кабинети, операционните зали и отделенията. Оборудвана е със съвременна техника Thermo Shandon, която позволява високо качество на препаратите. През 2007 г. Патохистологичната лаборатория получи сертификат за качество № 011б05л01л2007 и отлична оценка на препаратите от Българската национална система за външна оценка на качеството „Обща и клинична патология”.
В лабораторията се изработват хистологични препарати на тъканни проби от оперативни интервенции, амбулаторни биопсии, онкопрофилактични цитологични изследвания, диагностична цитология. Изработват се тъканни проби от плаценти при проблемни раждания, доказват се категорично малформативни изменения на плода.
Лабораторията разполага с тъканен процесор, ускоряващ и подобряващ обработката на тъканите по определен стандарт; замразяващ микротом, позволяващ поставянето на спешна интраоперативна диагноза за 15 минути; съвременен парафинов микротом и лабораторна техника, улесняваща работата на лаборантите. Извършват се много хистохимични изследвания, позволяващи точна диагноза на заболяванията и ускорена диференциална диагноза.
Обработката на цитологичните препарати е по установен световен стандарт и осигурява високо качество и точна диагноза.
Между лекарския кабинет и отделенията има компютърна връзка, която позволява моментален достъп на лекуващите лекари до патохистологичната диагноза. Ръководителят на лабораторията е лектор по биопсична диагностиака на туморите на маточната шийка към Международния Онкологичен център в МБАЛ „Царица Йоана”.

Микробиологична лаборатория :

Намира се на 1. етаж в болницата в кабинет №9

Екип: Д-р Красимира Миленкова и лаборанти: Дария Гергинова, Светла Рангелова

Микробиологичната лаборатория е разположена на първия етаж на клиниката и има лесна връзка с приемните кабинети. Това дава възможност за непосредствен контакт на персонала на лабораторията с амбулаторните пациенти.
Лабораторията по клинична микробиология е важно звено на II-ра САГБАЛ „Шейново”. Тук се извършва диагностика на широк спектър микробно обусловени заболявания с фокус върху микробиологична диагностика на женска генитална система.
Текущ вътрешен и периодично провеждан национален контрол на качеството на работа са гаранция за достоверност на резултатите от проведени в лабораторията изследвания. Лабораторията осъществява дейността си в съответствие с националния стандарт по микробиология, правилата за добра медицинска практика и CLCI.
Лабораторията притежава сертификат за качество с отлична оценкa от националната референтна лаборатория за контрол и мониториране на антибиотичната резистентност
Основни медицински дейности:
– Микроскопски и културелни изследвания на клинични материали от:

материали от генитална система (вагинални, цервикални, уретрални секрети, еякулати и др.) за наличие на Бактериална Вагиноза, Тр.вагиналис, Кандида, Микоплазма хоминис и Уреаплазма уреалитикум и други неспецифични причинители на инфекции
скрининг на бременните жени за носителство на бета хемолитичен Стрептокок гр.”Б (най-честия бактериален преичинител на менингити при новородените)
стерилна урина(бременните жени са предразположени към инфекции на пикочните пътища и по- специално към остри пиелонефрити)
носни(скрининг за носителство на Стафилококус ауреус), ушни и гърлени секрети
хирургични и други раневи материали (дренажи, катетри и др.)
ексудати и пунктати
материали от кожни лезии, фурункули, карбункули
конюнктивални и други очни материали
– Определяне и интерпретиране на чувствителността на клинично значимите изолати към подходящ набор от антимикробни и антимикотични средства.
– Провеждане на насочени бактериологични анализи на вътреболничната среда за нуждите на епидемиологичния и санитарно-хигиенния надзор.

– Извършва проучване и внедряване на съвременни методи в микробиологичната практика, диагностична и научно-изследователска дейност [/spoiler] [spoiler title=“Административно стопански блок“ style=“2″] АДМИНИСТРАТИВНО СТОПАНСКИ БЛОК

За нас:

Административно-стопанския блок е самостоятелно структурно звено в рамките на Болницата, състоящо се от следните административно-стопански и обслужващо звена, щатно обособени в сектори, както следва:

– Финансово-счетоводен и логистика
– Административен
– Информационен
– Пералня
– Стерилизация
– Стопански
– Кетеринг

Дейността, осъществявана от АСБ има за цел да осигурява, обезпечава и поддържа ефективно нормалното функциониране на медицинската дейност в Болницата.

За контакти:

Юрист:
Теодора Андреева 02/ 9659 469

Икономист обществени поръчки:
Блага Димитрова 02/ 9659 469

Главен счетоводител:
Мирослава Борисова 02/ 9659 425

Счетоводство: 02/9659 471

Склад: 02/ 9659 417

Личен състав:
Мария Желязкова 02/ 9659 428 [/spoiler] [spoiler title=“Диагностика и лечение на млечната жлеза“ style=“2″]

Кабинетът по образна диагностика се намира на първия етаж на болницата. Разполага с конвенционален рентгенов апарат за графия и скопия, мамограф и ехограф за изследване на млечна жлеза.
В рентгено-диагностичният кабинет на отделението се извършват всички видове рентгенови изследвания, изпълнявани от рентгенов лаборант под прякото ръководство на специалист-рентгенолог. Изследванията се разчитат от д-р М. Николова, която консултира пациентите и при необходимост назначава допълнителни изследвания или консултации с друг вид специалисти.
В мамологичния кабинет, който се обслужва от д-р Николова и лаборант т. Георгиева се извършва комплексно изследване на млечна жлеза /палпация, ехофрафия и по преценка мамография/. При необходимост на пациента се взема цитологичен материал, който се изследва в патохистологичната лаборатория на болницата.

С оглед на зачестилата заболеваемост на гърдата, освен диагностика в болницата се извършват и оперативни интервенции по утвърден ценоразпис. За целта има сключен договор с доц. Д-р Елена Александрова – онкохирург, която извършва консултативната и оперативна дейност
[/spoiler] САГБАЛ „Шейново“ има договор с Националната
здравноосигурителна каса за определени клинични пътеки, приема безотказно пациенти с направления от личните лекари и срещу заплащане при избор на специалист от болницата.

Болницата се обслужва от изявени и доказани професионалисти: 60 лекари, 123 акушерки и медицински лаборанти и 97 души друг персонал.


Вижте по-голяма карта