в НЗОК, Плевен
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 15 - Рейтинг: 3,87 от 5)
Loading...
Последно обновяване: юни 19, 2017
317068
Ортопед, Травматолог в Плевен

Контактна информация

Ортопед плевенРоден на 19 май 1954 г. в гр. Тетевен- Завършва медицина през 1980г. във ВМИ-Плевен. Началник на Клиника по ортопедия и травматология в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен“.

Доц. Росманов защитава докторска дисертация с приноси в хирургичната реконструкция на тазобедрена става при възрастни, която е разработвал в България и Института по приложни технически науки в Лион, Франция.

След завършване и придобиване на специалност работи в Клиника по ортопедия и травматология от 1981г. последователно като клиничен ординатор, асистент, главен асистент и доцент. Ученик и сътрудник на основателя на клиниката проф. Марин Ганчев, на световноизвестния гръбначен хирург проф. Жан Дюбосе -Париж, който е създател на съвременната концепция за полисегментната стабилизираща хирургия на гръбнака в света.

Специализирал дългосрочно във Франция-Детска болница „Сен Венсан дю Пол“, Парижкия университет „Рене Декарт“, Центъра „Масю“ в Лион, Института „Кало“ в областта на детската ортопедия, гръбначната хирургия при деца и възрастни, хирургия на тазобедрена и колянна става, Клиника „Пастьор“ в Льо Ман -обща травматология, в Университетската болница „Шолцапе“ в Австрия, при автора на методиката за сонография на тазобедрената става на кърмачета проф. Райнхард Граф, при проф. Фарси в Колумбийския университет в Ню Йорк- комбинирани хирургични достъпи до гръбначния стълб, миниинвазивна хирургия на дисковите хернии в Цюрих, Швейцария.

Защитава докторска дисертация по проблемите на реконструктивната хирургия на тазобедрената става с цел удължаване живота на ставата, разработена в Университетската клиника по ортопедия и травматология в Плевен и Института за приложни технически науки в Лион,Франция.

Консултант е на Центъра за лечение на деца в чужбина.

Бил е началник на Университетската клиника по Ортопедия и травматология – ВМИ – Плевен.

Притежава първото в тази медицинска специалност авторско свидетелство за разработка и внедряване на метод за компютърно моделиране,създаване и приложение на индивидуални протези на тазовите кости при деструктивни процеси в тях, станало начало на отделен дял в реконструктивната хирургия на опорно-двигателния апарат.

Болница Св. Панталеймон Плевен, доц. д р Венци Росманов

В България въвежда съвременни операции:

едновременните предни и задни достъпи до гръбначния стълб при сложни реконструкции в триизмерното пространство, извършва за първи път у нас и утвърждава в клиничната практика предните стабилизации на гръбнака в гръдната и коремна област със съвременни импланти, както и метална фиксация на травматична увреда на dens axis с висок субмандибуларен достъп.

Въвежда в българската хирургична практика редица модерни методи за стабилизация на горния шиен отдел при травми и деструкции, вкл. сложна транс-педикуларна фиксация на втори шиен прешлен като животоспасяваща манипулация и етапно оперативно лечение на вродените полупрешлени в детска възраст.

В диагностично-лечебната му практика ежедневно са :

  • Ултразвукова диагностика за профилактика на тазобедрената дисплазия при новородени и кърмачета;
  • Реконструктивна хирургия при некрози на бедрената глава и ацетабуларни дисплазии при възрастни;
  • Протезиране на тазобедрената и колянната стави;
  • Детска ортопедия: ултразвукова диагностика и лечение на луксации и дисплазии на тазобедрената става при новородени и кърмачета, хирургия на деформитетите при детска церебрална парализа, сколиози и други деформации на гръбначния стълб;
  • Хирургия на таза;
  • Реконструктивна хирургия на ръката;
  • Пълния обем на хирургични процедури на гръбначния стълб, вкл. миниинвазивно лечение на дискови хернии и стеснения на гръбначния канал,стабилизации и реконструкции с предни и задни достъпи, дегенеративни и възпалителни заболявания.

Член е на екипа, който въвежда и налага в България ултразуково изследване на тазобедрените стави на новородените, станало задължително пред последните години. Бил е личен стипендиант и гост на почетния президент на Международната организация по гръбначна хирургия GICD Ив Котрел през 1995 г.

Специалистът работи със НЗОК