в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 1 - Рейтинг: 5,00 от 5)
Loading...
Последно обновяване: април 4, 2017
31408

Без натриев глутамат е немислима китайската и японската кухня. Тази хранителна добавка, известна под името Е621, се смята за безопасен „усилвател“ на вкуса, с помощта на който всеки обикновен човек може да се превърне в ценител на всички вкусови отенъци на храната. Добавката може да бъде открита в сухите супи, в комбинираните подправки, в сосовете, в колбасите, в чипсовете, в сладкишите и къде ли още не.

E621 - Добавка в храните Натриев Глутамат

Обвиненията:

Учени от САЩ са на мнение, че натриевият глутамат е най-честата причина за получаване на алергии в ресторантите и са ги нарекли „синдром на китайския ресторант“. Първите признаци на синдрома са пребледняване и силно изпотяване. Тази реакция е резултат от силно, но не опасно раздразнение на хранопровода. Но това не е всичко. В медицинските списания се появяват и описани случаи на истински астматични пристъпи, получени след прием на натриев глутамат.

Други пациенти загубили напълно чувствителността на ръцете и краката си. Анализите показали, че в кръвта на пострадалите рязко се е увеличило съдържанието на имуноглобулините – често определяни като признак на алергия. Според други изследвания, натриевият глутамат причинява главоболие, гадене и дори временен паралич. Някои учени го причисляват и към причините за развитие на болестта Алцхаймер.

Защитата:

Въпреки всички страсти по темата, натриевият глутамат въобше не е толкова чужд и натрапен на човешкия организъм. Той се образува от глутаминовата киселина, която влиза в състава на всички протеини. Съдържа се в току-що откъснатите плодове, в прясното месо и в птиците, като им придава естествен апетитен вкус и мирис. Съхраняването и консервирането на продуктите намалява количеството на тази киселина. Като се добави малко натриев глутамат на прах, загубените вкус у мирис се връщат обратно в продуктите. И не трябва да се страхуваме, че това е „химия“. Например лимонената киселина, получена по химически път, съответства на 99,9% на киселината, получена от лимони.

Така е и с натриевия глутамат. Още през 1953 г. лекарите са описали благотворното му влияния върху организма – има данни, че подобрява паметта, помага за концентрацията и укрепва нервната система. В края на краищата, потреблението на натриев глутамат в Тайланд достига до 3 грама на човек дневно и нищо страшно не се е случило. А алергия може да се получи и от мляко, и от ябълки, и от риба…

В заключение:

Не става дума за забрана на натриевия глутамат, но не бива да се смята и за цар на подправките. При някои заболявания се забранява употребата на сол и тогава именно тази подправка придава вкус на храната. Този, който поне веднъж в живота си е изпитал „синдрома на китайския ресторант“, трябва да чете внимателно опаковките на храните и да изключи добавката от храната си.

Продуктите за деца до 3 години не трябва да съдържат никакви добавки, в това число и натриев глутамат. Най-добре е домашната детска храна да бъде лишена от всякакви подправки, докато не се формира вкуса към храната. Друг е случаят с по-големите деца, които е трудно да бъдат откъснати от бързите храни, но поне могат да бъдат ограничени. Дневната доза натриев глутамат, допустима за подрастващ е 0,5 грама.