в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 3 - Рейтинг: 4,67 от 5)
Loading...
3630

Метеозависимост или как ни влияе промяната във времето?

Чувствате ли се странно при промяна на времето? Зависими ли сте от магнитното поле? Боли ли ви главата при голяма амплитуда в температурата? Ако това вси се случва, значи сте метеозависими.

Как да си помогнем сами в по-лекото адаптиране към капризите на природата?

Сами по себе си, магнитните бури са естествен процес. Всеки от нас е преживявал хиляди магнитни бури. За времето на еволюцията си, здравият човек се е приспособил към това природно явление, иначе не бихме оцелели като вид. Много хора са наясно, че всеки път стават жертва на циклоните и за тях магнитната буря означава слабост, главоболие, проблеми с кръвното налягане, липса на концентрация и други подобни неприятности, които водят и до повишен риск от инсулт или инфаркт. Това означава, че механизмът на адаптация не е много съвършен.

В отговор на приближаването на снеговалеж или на рязко покачване на температурата, здравият човек пуска в ход своята система за защита: хормоналният фон се престроява, активността на ферментите се променя. Хората със слаба сърдечно съдова система и с хронични заболявания имат забавена и вяла защитна реакция.

Магнитна буря

Метеочувствителност

Симптоми:

слабост, главоболие, сънливост, ниска работоспособност, лошо настроение, липса на концентрация. Какво да направим? Да се опитаме да преминем към групата на метеостабилните, като се отдадем на удоволствия – плуване, шопинг, лека храна, по-малко телевизия и нещо леко успокоително – хапче, билков чай или чашка коняк.

Метеозависимост (метеопатия)

Симптоми:

високо кръвно налягане, ускорен пулс, повишена температура, безсъние, замаяност, болки в ставите, нулева работоспособност. Това може да е следствие от хронични болести или от слаба имунна система, от прекалено пушене или от много кафета, от сериозна травма или от стрес. Опитайте се да задържите хроничните проблеми в ремисия и се подгответе за кризисния сезон. Намалете темпото на живот, нивото на стреса и нерационалните умствени и физически натоварвания.

Метеоневроза

Симптоми:

същите като при метеозависимост, но човек няма нито едно от посочените заболявания, а нервната му система може да програмира симптомите. В такива случаи трябва да се обърнем към невролог или психиатър. Те са способни бързо да решат проблема.

[Календар] Магнитните бури в момента:

Геомагнитната обстановка в момента, може да разберете дали днес има магнитна буря и с каква интензивност е тя. ВИЖ КАЛЕНДАРА

Общи мерки за справяне със зависимостта от промените на времето:

1. Бъдете внимателни, ако имате диагностицирана артериална хипертония и заболявания на сърдечносъдовата система.
2. Намалете физическите натоварвания.
3. Не преяждайте и се откажете от тежката храна, в полза на плодовете, зеленчуците, киселото мляко и по-леко месо.
4. Пушете по-малко и избягвайте алкохола.
5. Пийте зелен чай.
6. Наспете се.

Последният съвет е много важен, тъй като хормонът на съня – мелатонин, регулира биологичния часовник на човека. По време на магнитни бури, производството на мелатонин се влошава и естественият ритъм се обърква. За да помогнем на организма да изработи достатъчно мелатонин, трябва да се отпуснем преди заспиване – с вана или масаж, а мястото за сън трябва да затъмним максимално. Мелатонинът се произвежда лошо, ако човек спи в светла стая.

От главоболието ще ни спасят студени вани за ръцете. Отпуснете дланите си в ледена вода за няколко минути, а после разтрийте добре с кърпа, Както е известно, на дланите има много енергийни точки, които се стимулират със студената вода и с кърпата.

[Видео] Магнитните бури:

В Youtube има прекрасна информация за магнитните бури и какво причиняват те, но повечето видеа са на руски. Повече за бурите в Youtube