в Полезно
БезполезноЛошоДоброМного ДоброОтлично (Гласували 3 - Рейтинг: 4,67 от 5)
Loading...
Последно обновяване: март 20, 2019
34178

Метеозависимост или как ни влияе промяната във времето?

Чувствате ли се странно при промяна на времето? Зависими ли сте от магнитното поле? Боли ли ви главата при голяма амплитуда в температурата? Ако това вси се случва, значи сте метеозависими.

Как да си помогнем сами в по-лекото адаптиране към капризите на природата?

Сами по себе си, магнитните бури са естествен процес. Всеки от нас е преживявал хиляди магнитни бури. За времето на еволюцията си, здравият човек се е приспособил към това природно явление, иначе не бихме оцелели като вид. Много хора са наясно, че всеки път стават жертва на циклоните и за тях магнитната буря означава слабост, главоболие, проблеми с кръвното налягане, липса на концентрация и други подобни неприятности, които водят и до повишен риск от инсулт или инфаркт. Това означава, че механизмът на адаптация не е много съвършен.

В отговор на приближаването на снеговалеж или на рязко покачване на температурата, здравият човек пуска в ход своята система за защита: хормоналният фон се престроява, активността на ферментите се променя. Хората със слаба сърдечно съдова система и с хронични заболявания имат забавена и вяла защитна реакция.

Магнитна буря

Метеочувствителност

Симптоми:

слабост, главоболие, сънливост, ниска работоспособност, лошо настроение, липса на концентрация. Какво да направим? Да се опитаме да преминем към групата на метеостабилните, като се отдадем на удоволствия – плуване, шопинг, лека храна, по-малко телевизия и нещо леко успокоително – хапче, билков чай или чашка коняк.

Метеозависимост (метеопатия)

Симптоми:

високо кръвно налягане, ускорен пулс, повишена температура, безсъние, замаяност, болки в ставите, нулева работоспособност. Това може да е следствие от хронични болести или от слаба имунна система, от прекалено пушене или от много кафета, от сериозна травма или от стрес. Опитайте се да задържите хроничните проблеми в ремисия и се подгответе за кризисния сезон. Намалете темпото на живот, нивото на стреса и нерационалните умствени и физически натоварвания.

Метеоневроза

Симптоми:

същите като при метеозависимост, но човек няма нито едно от посочените заболявания, а нервната му система може да програмира симптомите. В такива случаи трябва да се обърнем към невролог или психиатър. Те са способни бързо да решат проблема.

[Календар] Магнитните бури в момента:

Геомагнитната обстановка в момента, може да разберете дали днес има магнитна буря и с каква интензивност е тя. ВИЖ КАЛЕНДАРА

Общи мерки за справяне със зависимостта от промените на времето:

1. Бъдете внимателни, ако имате диагностицирана артериална хипертония и заболявания на сърдечносъдовата система.
2. Намалете физическите натоварвания.
3. Не преяждайте и се откажете от тежката храна, в полза на плодовете, зеленчуците, киселото мляко и по-леко месо.
4. Пушете по-малко и избягвайте алкохола.
5. Пийте зелен чай.
6. Наспете се.

Последният съвет е много важен, тъй като хормонът на съня – мелатонин, регулира биологичния часовник на човека. По време на магнитни бури, производството на мелатонин се влошава и естественият ритъм се обърква. За да помогнем на организма да изработи достатъчно мелатонин, трябва да се отпуснем преди заспиване – с вана или масаж, а мястото за сън трябва да затъмним максимално. Мелатонинът се произвежда лошо, ако човек спи в светла стая.

От главоболието ще ни спасят студени вани за ръцете. Отпуснете дланите си в ледена вода за няколко минути, а после разтрийте добре с кърпа, Както е известно, на дланите има много енергийни точки, които се стимулират със студената вода и с кърпата.

[Видео] Магнитните бури:

В Youtube има прекрасна информация за магнитните бури и какво причиняват те, но повечето видеа са на руски. Повече за бурите в Youtube